Народна Освіта » Географія » § 27. Кліматичні ресурси та охорона повітря

НАРОДНА ОСВІТА

§ 27. Кліматичні ресурси та охорона повітря

Пригадайте, як людина може використовувати енергію вітру та Сонця.

Що таке смог? Як він утворюється?

КЛІМАТИЧНІ РЕСУРСИ. Сонячна енергія, волога, що надходить з опадами, вітер є кліматичними ресурсами.

Вони належать до невичерпних природних ресурсів багатоцільового призначення. Серед них розрізняють енергетичні, агрокліматичні та рекреаційні.

Енергетичні кліматичні ресурси (енергія Сонця і вітру) в Україні досить значні й поширені на всій її території. Однак для промислового виробництва електроенергії сонячну енергію найдоцільніше використовувати на Південному березі Криму та у степовій частині України, а вітрову — в гірських районах, на узбережжях морів і водосховищ та відкритих степових ділянках. Нині використання енергетичних кліматичних ресурсів в Україні незначне: діє експериментальна сонячна електростанція в Криму і декілька невеликих вітрових.

Агрокліматичні ресурси охоплюють тепло повітря і фунту та запаси вологи, необхідні для вирощування сільськогосподарських культур. Важливим є період із стійкими середньодобовими температурами повітря, вищими від + 10 °С, тобто період інтенсивної вегетації культур. На всій території України тривалість цього періоду достатня для вирощування культурних рослин помірного поясу. Значно довшим він є на Закарпатті і найдовшим - на Південному березі Криму, де агрокліматичні ресурси дають змогу вирощувати субтропічні культури.

Зволоження території характеризує коефіцієнт зволоження — відношення річної кількості опадів до випаровуваності (кількості вологи, яка може випаруватися за даних температурних умов) за той самий період. Якщо річна кількість опадів приблизно дорівнює випаровуваності, то коефіцієнт зволоження становить »1. Таке зволоження вважають достатнім. Якщо коефіцієнт зволоження більший за 1, то зволоження надмірне, а якщо менший за 1 - недостатнє. На півночі й заході України (Полісся) зволоження надмірне або достатнє. Там на великих площах проводиться осушення земель. Далі на півень і схід поширюється слабо посушлива і посушлива зони. Причорноморська низовина і рівнинний Крим розташовані в дуже посушливій зоні (коефіцієнт зволоження менший за 0,55). Для отримання хороших врожаїв сільськогосподарських культур там необхідно проводити штучне зрошування земель.

Рекреаційні кліматичні ресурси використовують для лікування і відпочинку людей. Найсприятливіші умови формуються на берегах морів, річок, водосховищ, озер, у гірських районах та лісових масивах. Там поєднуються чисте повітря, вища вологість, більші швидкості вітру, а також своєрідний режим температури повітря. Рекреаційні кліматичні ресурси широко використовуються на всій території України. Для цього створено санаторії, будинки відпочинку, дитячі табори.

ОХОРОНА АТМОСФЕРНОГО ПОВІТРЯ. Вам уже відомо, якими небезпечними є наслідки забруднення повітря. В Україні основними його забруднювачами є промислові підприємства — ТЕС, металургійні та хімічні комбінати (мал. 117). Вони щорічно викидають більш як 1 млн тонн речовин, в яких містяться сотні видів шкідливих компонентів. На кожного українця припадає понад 22 кг шкідливих речовин у повітрі. Якщо враховувати концентрацію викидів на одиницю площі, то найчистіше повітря — у Волинській області, а найбільш забруднене — в Києві.

У тиху безвітряну погоду над містами нерідко утворюється смог — туман із диму, сажі та інших домішок. Сполуки сірки в повітрі спричиняють випадання кислотних дощів, які пригнічують ріст овочевих культур і плодових дерев, руйнують будівлі та пам’ятники.

Загалом найвищий рівень забруднення спостерігається у містах Донбасу і Придніпров’я, а також у Маріуполі, Одесі, Чернівцях, Києві.

Автомобільний транспорт — перший забруднювач повітря у великих містах. У 2007 р. внаслідок залізничної аварії на Львівщині в атмосферу потрапили значні викиди отруйного жовтого фосфору.

Спостереження за забрудненням навколишнього природного середовища ведуться на метеорологічних станціях України.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

Україна володіє великими кліматичними ресурсами - енергетичними, агрокліматичними, рекреаційними.

Коефіцієнт зволоження — це відношення річної кількості опадів до випаровуваності (кількості вологи, шо може випаруватися за даних температурних умов) за той самий період.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

1.    Назвіть види кліматичних ресурсів.

2.    Порівняйте особливості зволоження в різних частинах України. Де коефіцієнт зволоження найвищий і де — найнижчий?

3.    Що називають кліматичними рекреаційними ресурсами? Як їх використовують у нашій країні?

4.    Чим небезпечне забруднення повітря? Назвіть основні джерела його забруднення.

5.    Як можна запобігти забрудненню атмосферного повітря?

ГЕОГРАФІЧНА ЗАДАЧА

Обчисліть значення коефіцієнта зволоження для міст Рівного і Дніпропетровська, якщо середньорічна кількість опадів у них становить відповідно 700 мм і 500 мм, а середньорічна випаровуваність — 650 мм (у Рівному) і 800 мм (у Дніпропетровську). Установіть, який тип зволоження характерний для території кожного міста.

ШУКАЙТЕ В ІНТЕРНЕТІ

Щороку в останню суботу березня проводиться міжнародна акція Година Землі. Чи знаєте ви, з якою метою її проводять? Чи могли б ви з однокласниками долучитися до участі в ній? Якщо ви не чули про Годину Землі, то дізнайтеся про це з Інтернету.

ПРАКТИЧНА РОБОТА б

1.    За кліматичними картами і кліматичними діаграмами міст (див. атлас), установіть особливості клімату' західної, північної, східної і найбільш південної (Південний берег Криму) частин України.

2.    Порівняйте клімат Києва і Ялти. За якими кліматичними показниками він різниться?

3.    Зробіть висновок про найтепліші, най-холодніші, найбільш зволожені і найбільш посушливі області України.

Тема 3. Води суходолу і водні ресурси

Як ви вже знаєте, внутрішні води нашої країни — це всі води суходолу і частина прибережних морських вод в межах державних кордонів України. До внутрішніх вод суходолу належать ті, що знаходяться на його поверхні (поверхневі води) і в надрах землі (підземні води). Поверхневі води в Україні зосереджені в річках, озерах, каналах і штучних водоймах (ставах, водосховищах), болотах. Найбільші обсяги поверхневих вод містяться у річках.

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Бойко

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 4-08-2016, 02:29, Переглядів: 2506