Народна Освіта » Географія » § 21. Метеорологічна служба.

НАРОДНА ОСВІТА

§ 21. Метеорологічна служба.

Охорона повітря

Що характеризує поняття «погода»?

За допомогою яких приладів вивчають погоду та її зміни?

Прогнозування змін погоди

Прогнозуванням змін погоди займається Український гідрометцентр, а в регіонах — обласні центри з гідрометеорології. Вони узагальнюють дані спостережень на майданчиках метеорологічних станцій (в Україні їх понад 180). Ураховують також інформацію, отриману з метеорологічних супутників, дані метеорологічних спостережень з інших країн (існує Всесвітня служба погоди). Ці дані обробляють за допомогою комп’ютерів. Прогнози погоди дуже потрібні морякам, пілотам, землеробам, працівникам дорожніх служб тощо.

Найбільш ранні метеорологічні інструментальні спостереження в Україні проводилися ще в середині XVIII ст. Від 1921 р. діє метеорологічна служба України.

Особливо слід відзначити внесок академіка Бориса Срезневсько-го — одного з активних засновників Української метеорологічної служби та першого наукового керівника відділу Служби погоди, директора Київської метеорологічної обсерваторії в 1919—1934 рр.

Прогнози поділяють на коротко-, середньо- й довготермінові. Короткотермінові прогнози складають за синоптичними картами. На цих картах за допомогою умовних знаків показують стан приземного шару атмосфери на конкретний час певної доби.

Ознайомтеся з легендою синоптичної карти (рис. 21.4). Охарактеризуйте за нею погоду в нашій місцевості, спрогнозуйте її зміни на

найближчі години, найближчу добу.

Орієнтовні короткотермінові прогнози можна зробити за народними прикметами. Народ здавна відзначав місцеві ознаки зміни чи продовження тривалості певної погоди.

Пригадайте приклади народних прикмет: погіршення погоди, покращення погоди або відсутності будь-яких змін.

Зміни клімату

Зміни клімату відбуваються згідно із закономірністю ритмічності в географічній оболонці. Відомі довготривалі кліматичні ритми (наприклад льодовикові й міжльодовикові епохи).

Сучасне міжльодовиков’я триває близько 12 тис. років. За цей час клімат був то більш теплим і вологим, ніж сучасний (5—8 тис. років тому), то більш холодним і сухим (3—5 тис. років тому).

Так званий малий льодовиковий період протікав у XII—XIX ст.

Упродовж XX — початку XXI ст. спостерігалися глобальні зміни клімату. Клімат України став менш континентальним.

Рис. 21.4. Синоптична карта (на 10 годину 22 грудня)

Середньорічна температура повітря території України підвищилася на 0,7—0,9 °С за 100 років, що більше, ніж середній показник для всієї земної кулі.

Дещо зростає річна кількість атмосферних опадів (особливо в південній частині країни).

Зима стає більш м’якою (середня температура повітря в січні зросла на 1—З °С), а висота снігового покриву зменшується (на півдні він практично відсутній). Спостерігається також деяке зміщення дат початку й кінця кліматичних сезонів (у бік збільшення тривалості перехідних сезонів — весни й осені, а також теплого півріччя).

Відмінності між північною і південною частинами України стають меншими, проявляється тенденція до зниження висоти снігового покриву, збільшення вологості повітря.

Вплив погодно-кліматичних умов на життя і господарську діяльність людини

Зміни клімату впливають на життя і господарську діяльність людини. У цілому' умови для сільськогосподарського виробництва в Україні покращилися порівняно з кліматичними умовами початку—середини XX ст.

Кліматичні умови впливають на різні види господарської діяльності. Найбільшою мірою цей вплив проявляється в сільському господарстві, будівництві й транспорті. Наприклад, поширення сільськогосподарських культур у межах України значною мірою визначається кліматом.

Зима з помірними морозами та значним стійким сніговим покривом забезпечує достатнє зволоження ґрунту для озимої пшениці і запобігає її вимерзанню. У малосніжні зими, коли морози чергуються з відлигами, посіви під крижаною кіркою задихаються або вимерзають.

Типи будівель пов’язані з характером клімату. Традиційні будівлі населення у степовому Криму мали майже плоскі дахи, тому спостережливий мандрівник одразу ж скаже, що тут буває мало опадів. Відповідно населенню цих місць не доводиться турбуватися про те, щоб вода швидше стікала з дахів. У Карпатах, де клімат дуже вологий, дахи будинків гостроверхі, а на півночі України (Поліссі) традиційні житла мали товсті стіни й великі печі.

Охорона атмосферного повітря

Найбільші забруднювачі атмосфери — автомобільний транспорт та промислові підприємства.

Забруднення атмосфери має багато негативних наслідків: хвороби та загибель живих організмів, пошкодження створених людиною речей, руйнування озонового шару тощо.

Для охорони атмосферного повітря слід застосовувати очисні споруди на підприємствах, фільтри-уловлювачі на транспорті, озеленення населених пунктів, використання екологічно чистих видів енергії, безвідходне виробництво.

Особливості клімату своєї місцевості

За краєзнавчою літературою, експозицією краєзнавчого музею, інтернет-ресурсами тощо дослідіть клімат своєї місцевості і складіть короткий опис за планом.

1) Характеристика чинників кліматотворення (кількість сонячної радіації, найвища й найнижча висота Сонця ополудні; вплив баричних центрів дії атмосфери; вплив підстильної поверхні — у тому числі місцевих відмінностей рельєфу, водойм, забудови тощо).

2) Основні кліматичні показники (за даними найближчої метеостанції).

3) Які кліматичні показники сприяють, а які — обмежують вирощування сільськогосподарських культур у нашій місцевості?

4) Середні дати настання кліматичних і фенологічних сезонів.

5) Стан атмосферного повітря та пропозиції щодо його охорони.

1. Як складають короткотермінові прогнози погоди? 2. Назвіть характерні ознаки кліматичних сезонів. Як змінюється їхня тривалість на території України?

3. Які зміни клімату України спостерігають упродовж останніх десятиліть? 4. Як клімат вашої місцевості впливає на побут населення? 5. Наведіть приклади народного прогнозування погоди на наступні сезони.

6. За даними телевізійних каналів, Інтернету, періодичних видань з'ясуйте, які атмосферні процеси визначають погоду в Україні в останні дні. Обґрунтуйте прогноз погоди в нашій місцевості на завтрашній день (за сайтом https://www.windyty.com).

7*. З'ясуйте, які метеорологічні станції діють у нашій області. Яка розташована найближче до нашої місцевості? Які дослідження на ній проводяться? По можливості здійсніть екскурсію та поспостерігайте за роботою тех-ніка-метеоролога. Підготуйте повідомлення за результатами своєї роботи.

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Булава

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 28-07-2016, 23:15, Переглядів: 2042