Народна Освіта » Географія » § 19. Рудні та нерудні корисні копалини. Гідромінеральні багатства україни

НАРОДНА ОСВІТА

§ 19. Рудні та нерудні корисні копалини. Гідромінеральні багатства україни

Що належить до рудних та нерудних корисних копалин?

Яке значення вони мають для розвитку промисловості України?

РУДИ ЧОРНИХ ТА КОЛЬОРОВИХ МЕТАЛІВ. Рудні корисні копалини — основне багатство надр України. Наша держава має значні запаси залізної руди, титану, ртутних руд, золота, уранової руди.

Оспопні запаси залізних руд зосереджені η центральних і південних районах країни. Це Криворізький і Керченський басейни та Кременчуцький і Білозерський залізорудні райони. Поклади залізних руд сконцентровані в 52 родовищах,

28 із яких розробляється.

Криворізький басейн, де зосереджено більшість родовищ залізних руд, PoaTamonycTt1Cn мередіонально. Вій завширшки лише 2-7 км; простягається на 10O км. Основні родовища розташовані вздовж річок Інгулець, Саксагань. Жовта. Найбільші з них: Новокриворізьке, Первомайське, Валявкінське, Інгулецьке, Рахманів-ське, Ганнівське.

Промислові запаси Криворізького басейну сьогодні становлять 18 млрд тонн, розвідані запаси є значно більшими. Руда в ньому залягає горизонтами, вміст заліза в яких коливається від 25% до 42%. Залежно від особливостей родовища, кількість горизонтів у ньому може сягати семи. В наш час у басейні діючими є 18 родовищ, на половині з ннх руду видобувають шахтним способом, на інших відкритим.

Пригадайте, які землі називають бедлендами. Як, на вашу думку, можна запобігти їх поширенню: уникнути значних змін ландшафтів у процесі видобування корисних копалин.

 

У надрах України міститься 20 % світових запасів маранцевих руд. Здебільшого вони розташовані в Нікопольському басейні, до якого входять Нікопольське, Інгулецьке, Великотокмацьке родовища, що в Запорізькій та Дніпропетровській областях. Видобувають марганцеві руди відкритим способом, що часом призводить до значних змін природних ландшафтів. Інколи утворюється так званий місячний ландшафт або бедленд (від анг. lied land - погана земля).

 

Сама природа створила умови для використання та видобування марганцевих руд в України. Адже, ніде в світі, вони не розташовані так близько до багатих залізорудних басейнів та районів, у безпосередній близькості до родовищ кам'яного вугілля. Таке ідеальне поєднання родовищ є одним із чинників розвитку чорної металургії в нашій країні.

Руд кольорових металів η Україні розвідано не так багато. Промислове значення мають уранові, титанові, ртутні, мідно-нікелеві та алюмінієві руди. Світове значення мають запаси уранових руд, які зосереджені в Кіровоградській, Дніпропетровській та Запорізькій областях: Нчвокон-стяптинівс.ьке, Мічуринське, Ватутіпське. Ітульське. Жовторічип-ське родовища. В Донбасі розробляється родовище кіноварі — ртутних руд CМикитівське). На Поліссі та Придніпров’ї є ресурси титану: родовии^а Іршанське (Житомщюька область) та Самотканське (Днііі[х>петровська область). Кіровоградщина має поклади мідно-нікелевих, а Закарпаття —

пол !.металічних руд. Останнім часом триває вивчення території У краї ии на наявність у її надрах золота. Зокрема, виявлено три золотоносних райони: Український щит (орієнтовні запаси 620 т), Донбас (400 т), Карпатський вулканогенний (60 т).

Таблиця 9. Основні родовища рудних корисних копалин

Назва

Басейн або район

Родовища

І

Залізна руда

Криворізький басейн

Інгулецьке, Скелеватсько-Магнетитове, Новокриворізьке, Аннівське

Керчинський басейн

Комиш-Бурунське, Ельтичен-Ортельське

Кременчуцький район

Горишньоплавинське, Лаври-Ківське

Ьілозерський район

Північнобілозерське, Південнобілозерське, ГІеревензінське

2

Марганцева руда

Нікопольський басейн

Нікопольське, Велико-Токмакське

3

Титанова руда

 

Іршанське

4

Нікелеві та кобальтові руди

 

Деренюське, Капітанівське, Девладівське, Сухохутірське

5

Алюмінієві руди

 

Смілянське, Високопільське, Берегівське

6

Свинцеві та цинкові руди

 

Берегівське

7

Ртутні руди

 

Микитівське

8

Золото

 

Мужієвське

ІШРУДНІ КОРИСНІ КОПАЛИНИ. Із нерудних корисних копалин треба відзначити розмаїття родовищ хімічної сировини, будівельної сировини та дорогоцінного каміння. Серед родовищ будівельної сировини слід виокремити родовища граніту, кварциту, лабрадориту, габро та іншого каменю. Вони пов’язані із тектонічними структурами Українського щита, їх багато в Житомирській, Київській, Вінницькій, Хмельницькій, Кіровоградській, Дніпропетровській та Запорізькій областях. Особливо цінними с червопі граніти Житомирщини. Родовища мармуру та туфу розташовуються у Закарпатській області та Криму. Цементну сировину видобувають майже в усіх регіонах країни, а найбільше в Донецькій. Харківській. Львівській, Чернігівській, Львівській областях та Криму. Черкащина відзначається унікальним родовищем бентонітових глин (Лисянка), а в Донецькій області є потужне родовище вогнетривких глин (Часів Яр).

В Україні наявні запаси дорогоцінного каміння: топазів, берилів, ме-тистів, Крім цього, наші надра багаті па агат, гірський кришталь і особливо на бурштин. Великі родовища бурштину і топазів є на Поліссі та Волині. У ІІриазов'ї виявлені алмазоносні зони, пов'язані із структурами Українського щита, проте потрібно ще перевіряти їх продуктивність.

Хімічна сировина, що залягає в надрах України, представлена кам’я пою, калійною та магнієвими солями, фосфоритами, самородною сіркою та графітом. В Кіровоградській області розташоване найбільше в світі родовище графіту — Завипівське.

Україна забезпечена значними соляними ресурсами. Родовища кам'яної солі розташовані в Донбасі, Криму та Карпатському регіоні. Найпотужніші її запаси зосереджені в Артемівському родовищі. Воно дає левову частку харчової солі, що споживають мешканці нашої країни.

ПДР0М1НЕРЛЛЫ11 КОРИСНІ КОПАЛИНИ. Надра України багаті на мінеральні води та лікувальні грязі, які належать до гідромінеральних ресурсів. На території нашої країни с аиалогічпі гідромінеральпі багатства, що й у Кардових Вирах, Баден-Бадені, П'ятигорську та інших курортах світового значення. Проте здебільшого вони ще чекають на системне використання з лікувальною метою. Водночас марки мінеральних вод «Моршинська», «Лужяпська», «Шаяпська», «Драгівська», «Миргородська», «Плосківська», «Поляна Квасова», «Свалява«, «Куяльник» відомі нелишевнашій країні.

Чи знаєте вн, що...

 

Заваллівське родовище — поки що єдина база видобування графіту в Україні. Альтернативними є Балахів-ське, Петровське (Західно-Інгулецьке) та Троїцьке родовища, а також Бур-тинська група родовищ. У разі налагодження на них промислового виробника Україна здатна стати одним з найбільших постачальників якісної графітової продукції в світі. У 2008 р. в Україні видобуто 184, 2 тис. тонн графітної сировини.

 

Пригадайте з курсів фізики та хімії, що означають терміни «катіон» та «аніон».

 

Якість та призначення мінеральних вод визначається їх катіонно-аніонним складом. Чимало джерел мінеральних вод мають комплексний, тобто різноманітний склад, цс лікувальні води Моршина, Олеська (Львівська область), Миргорода (Полтавська область) та Слов'янська (Донецька область). Подібні джерела наявні у Чорноморсько Азовській зоні, що простягається узбережними ділянками Одеської, Миколаївської, Херсонської, Запорізької, Донецької областей та ΛΡ Крим.

 

Своїми лікувальними властивостями славляться мінеральні води типу нафтуся. їхні джерела поширені в районі міст Трускавця, Східниці (Львівська область) та Camanoea (Хмельницька область).

До лікувальних грязей належать ропа, мул, сопкова грязь, лікувальні торфи. Вони поширені як у безпосередній близькості до Чорного та Азовського морів, так і на значній відстані під них, зокрема в Дніпропетровській та Полтавській областях. Найвідомішими грязьовими здравницями є Гола Пристань (Херсонська область), Євпаторія та Саки (АР Крим).

ЩОДЕННИК ДОСЛІДНИКА

1.    України має високий ступінь забезпеченості рудними та нерудними природними ресурсами. Запаси руд чорних металів значно перевищують запаси руд кольорових металів.

2.    Перспективними для господарства України є родовища уранових руд, які розташовані в межах Українського щита: в Кіровоградській, Дніпропетровській та Запорізькій областях.

3.    Серед нерудних корисних копалин важливе значення відіграє будівельна та хімічна сировина.

4.    Мінеральні води та лікувальні грязі — одне з багатств України.

*1. Які рудні та нерудні корисні копалини є в Україні? Позначте основні їхні родовища на контурній карті.

2.    Чи є на території України родовища дорогоцінного каміння?

3.    Доведіть, що надра нашої країни багаті на руди чорних металів.

4.    Скориставшись географічними картами атласу, знайдіть основні джерела мінеральних вод та родовища лікувальних грязей, зазначених у підручнику.

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Топузов

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 16-08-2016, 00:23, Переглядів: 2076