Народна Освіта » Географія » § 21. Рудні корисні копалини України

НАРОДНА ОСВІТА

§ 21. Рудні корисні копалини України

Пригадайте, які корисні копалини належать до рудних. Яке походження мають рудні корисні копалини?

ПОШИРЕННЯ РУДНИХ КОПАЛИН. У надрах України залягають мінерали і породи, що містять різні метали - від алюмінію і заліза, які є найбільш поширеними у земній корі, до рідкісних елементів, що трапляються лише зрідка або розсіяні у невеликій кількості як домішки до інших мінералів. Запаси одних руд не мають промислового значення. А за запасами залізної, марганцевої, титанової та уранової руд Україна посідає перші місця серед країн Європи, за запасами ртутної руди - 2-ге (після Іспанії). Видобувають ці руди у великих обсягах. Наша держава забезпечує власні погреби та продає руди іншим країнам.

Більшість родовищ руд пов’язана з породами Українського шита, а також давньої (Донецької) і молодої (Карпатської) складчастих областей (мал. 93).

РУДИ ЧОРНИХ МЕТАЛІВ. Україна є унікальною країною в світі за запасами й розміщенням покладів залізних і марганцевих руд, з яких виплавляють чорні метали (чавун, сталь). Надзвичайно вигідним для господарства країни є те, що найбільші родовища цих копалин розміщені поряд — у межах Дніпропетровської та сусідніх з нею областей.

Загальні запаси залізних руд становлять понад 27 млрд т. Криворізький залізорудний басейн (Кривбас) — головний гірничовидобувний центр України, водночас й один з найбільших залізорудних районів світу (мал. 91). Він охоплює низку родовищ, шо тягнуться смутою завдовжки понад 100 км через Дніпропетровську, Кіровоградську та Миколаївську області. Промислове освоєння басейну'почалося у XIX ст. Найбільше значення для господарства мають багаті (з вмістом заліза понад 46 %) і високоякісні руди — червоні залізняки (гематити), шо майже не мають шкідливих домішок. їх видобувають шахтним способом. Бідні руди (залі-

Найглибшими техногенними порожнинами і заглибленнями в Україні є залізорудні шахти й кар'єри Криворізького басейну. Там у шахтах видобуток руди ведеться з глибини 850-1 500 м, а в кар'єрах - із глибини 300 м.

зисті кварцити), в яких вміст заліза менший (від 20 %), розробляють відкритим способом (у кар’єрах). Гірничі розробки досягають глибини понад 1 000 м.

Залізні руди з високим вмістом металу залягають також у Кременчуцькому (Полтавська область) і Білозерському (Запорізька область) зшізорудних районах. їх видобувають як кар’єрним, так і шахтним способами. У подальшому перспективним може стати Приазовський залізорудний район (Запорізька область).

Марганцеві руди використовують як сировину для виробництва якісних сортів сталі. їх запаси в Україні становлять понад 2,5 млрд т. Зосереджені вони в Придніпровському марганцеворудному басейні — одному' з найбільших у світі. За

видобутком він посідає І -ше місце, а за запасами 2-ге (після Південної Африки). З кінця XIX ст. видобуток руди ведеться відкритим і шахтним способами у західній частині басейну' -Нікопольському родовищі (Дніпропетровська область) (мал. 92). Водночас у Великотокмацькому родовищі (Запорізька область) розвідано вдвічі більше запасів руди.

До руд чорних металів належать також хромітові руди, невеликі поклади яких знайдено у Побужжі (Кіровоградська область).

РУДИ КОЛЬОРОВИХ МЕТАЛІВ. Титан і його сплави належать до легких і стійких металів, а тому є необхідними матеріалами в авіа-, ракето- і кораблебудуванні, виробництві хімічних реакторів. Поклади титанових руд зосереджені в межах Українського шита. Найбільші розвідані родовища - Іршанське (Житомирська область) і Самоткан-ське (Дніпропетровська область).

З кінця XIX ст. в Україні видобували ртутні руди в одному з найбільших в Європі Микитівському родовищі (Донецька область), але їх розробку' припинено. В Україні є багато родовиш руд кольорових металів, які ще не освоюються. Одні з них відкрито відносно недавно, й запаси металів там уточнюються, інші — добре досліджені й підготовлені до експлуатації. До таких належать родовища полі металічних, алюмінієвих, хромітових руд, золота, молібдену', багатьох рідкісних металів. Серед родовищ поліметалічних (свинцево-цинкових) руд найбільшим є Берегівське (Закарпатська область). У Побузькому хронітово-нікелеворуд-ному районі видобувають хромітові й нікелеві руди (Кіровоградська область). Поклади алюмінієвих руд знайдено у Закарпатті, Придні-пров 7 і Приазов 7. Однак загальні запаси цих видів сировини незначні, тому їх не видобувають.

Геологорозвідувальні роботи, проведені останніми роками, свідчать, що в надрах України наявні промислові запаси золота, срібла, міді, багатьох рідкісних і рідкісноземельних металів. Так, золото знайдено в Карпатському і Донецькому' регіонах, на південних схилах Українського щита. На Закарпатті його видобували в Мужіївському родовищі. Великі запаси самородної міді виявлено та досліджуються на Волині.

Рідкісні метали

В Україні є родовища руд рідкісних металів - цирконію, гафнію, ніобію, літію, берилію, скандію, танталу, ітрію, лантану, молібдену, стронцію. Ці метали та їх сплави використовують в ядерній техніці, електротехніці, електроніці, авіаційному та космічному машинобудуванні. За розвіданими запасами деякі родовища належать до великих і навіть гігантських. Наразі в Україні видобувають у великих обсягах цирконій та германій, у менших - скандій і гафній.

Україна володіє від 10 до 16 % розвіданих світових запасів заліза та від 20 до 42 % марганцю.

УРАНОВІ РУДИ. Особливе місце серед рудних корисних копалин посідають уранові руди. Вони є важливими паливно-енергетичними ресурсами. В Україні експлуатуються гри уранові родовища, проте розвідано їх значно більше. Найбільше родовищ у Кіровоградській області, серед яких і Новокостянтинівсь/се, що належить до провідних у світі за запасами. Сумарні запаси уранових руд, за якими Україна входить до першої десятки країн світу, дають змогу забезпечити погреби діючих вітчизняних атомних електростанцій упродовж 100 років.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

Залізну руду, за запасами якої Україна належить до провідних країн світу, видобувають у Криворізькому басейні та Кременчуцькому залізорудному районі.

Марганцеві руди, за видобутком яких Україна є світовим лідером, зосереджено в Придніпровському марганцеворудному' басейні.

З руд кольорових металів Україна володіє значними запасами титанових і ртутних руд, запаси інших руд обмежені або не мають промислового значення. Україна має великі запаси уранових руд, якими може забезпечити себе на гри валу' перспективу.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

1.    Назвіть рудні корисні копалини, за запасами яких Україна посідає провідне місце в Європі та світі.

2.    З якими тектонічними структурами здебільшого зв’язані поклади рудних корисних копалин?

3.    Де в Україні видобувають залізні руди? Які за вмістом заліза руди вважаються багатими, а які — бідними?

4.    Оцініть забезпеченість нашої країни марганцевими рудами. Де їх видобувають?

5.    Які в Україні видобувають руди кольорових металів? Де розташовані їх родовища?

6.    Чи є у вашій місцевості (області) рудні корисні копалини? Якщо є, то де їх видобувають?

7*. Охарактеризуйте перспективи України щодо видобутку'традиційних для неї рудних ресурсів і освоєння родовищ нових корисних копалин.

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Бойко

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 4-08-2016, 02:26, Переглядів: 8410