Народна Освіта » Географія » § 16. Рудні корисні копалини

НАРОДНА ОСВІТА

§ 16. Рудні корисні копалини

Які метали ви знаєте? За якими властивостями їх поділяють?

Коли існували сприятливі умови для утворення родовищ рудних корисних копалин?

 

Рудні корисні копалини (руди) — це гірські породи й мінерали, із яких за сучасних технологій виплавляють метали та їхні сплави.

Уявіть себе в ролі геолога, який має знайти можливі місця розташування родовищ руд. Де ви їх шукатимете, якщо відомо, що корінні родовища руд розташовані серед магматичних і метаморфічних гірських порід? Вам відомо, що ці породи  залягають у фундаменті Українського щита. Донецької складчастої області, а також у межах Вулканічного пасма Карпат. Проте із часом унаслідок тектонічного підняття вони опиняються поблизу земної поверхні, де вивітрюються та переносяться в зниження рельєфу. Отже, існують родовища рудних корисних копалин, пов’язані з осадовими гірськими породами.

 

Пригадайте, на які групи поділяють рудні корисні копалини за їх використанням у різних галузях господарства.

 

Україна надзвичайно багата на руди чорних металів (для виплавлення заліза та його сплавів — сталей із різними властивостями), які складають понад 1/10 світових запасів.

Залізні руди — це гірські породи різного походження, серед яких найпоширенішими рудними мінералами є магнітний, червоний і бурий залізняки.

Найбільші запаси залізної руди зосереджені в Криворізькому залізорудному басейні, де їх видобувають у шахтах глибиною до 1500 м (багаті руди із вмістом заліза понад 46 %) та у величезних кар’єрах глибиною понад 250 м (відносно бідні руди — залізисті кварцити). Видобуток ведеться також у Кременчуцькому залізорудному районі — кар’єрним способом. Спільна риса перелічених родовищ — належність до кристалічного фундаменту Українського щита.

Руди Керченського залізорудного басейну (бурі залізняки) мають осадове походження й молодий (неогеновий) вік.

Уперше на території України залізні руди почали видобувати для виплавки металу ще племена скіфів приблизно 2800 років тому. Вони використовували легкоплавкі бурі залізняки (болотні й лучні ґрунти).

Легуючі метали (марганець, ванадій, хром, нікель тощо) додають для отримання сталі з певними властивостями.

Марганцеві руди — найважливіша сировина для виробництва легуючих домішок до сталей. Одним із найбільших у світі є Нікопольський марганцеворудний басейн, що належить до осадового чохла південного схилу Українського щита. Двометровий шар руди залягає неглибоко (20—150 м), і тому видобуток ведеться переважно в кар’єрах.

Хромові й нікелеві руди знайдені геологами серед гірських порід кори вивітрювання Українського щита. їх невеликі родовища розташовані в середній частині течії річки Південний Буг (Деренюське, Капітанівське) та на Дніпропетровщині (Девладів-ське, Тернівське, Південнонікопольське).

Рудами кольорових металів Україна забезпечена гірше.

Великі родовища титанових руд розташовані на Житомирщині (басейн річки Ірша) та Дніпропетровщині (Самотканське). Вони залягають у розсипах серед піщаних відкладень. Порівняно нещодавно виявлене значне родовище самородної міді на межі Волино-По-дальської плити та Львівського прогину. Слід відзначити родовища ртутної руди — кіноварі серед магматичних порід Донецької височини (Микитівське родовище) та Вулканічного хребта Карпат. У цій же місцевості відкриті невеликі родовища поліметалевих руд (свинцю, цинку, срібла), які не розробляються.

Запаси алюмінієвих руд (бокситів) є невеликими. В Україні немає достатніх для промислового освоєння родовищ руд олова, вольфраму, молібдену, кобальту.

Серед благородних металів в Україні є поклади золота. Розробляють Мужіївське родовище (Вулканічний хребет Карпат). Значні запаси виявлені серед порід фундаменту Українського щита (на Кіровоградщині, Дніпропетровщині, Одещині). їхнє освоєння лише планується. Невеликі родовища є в Донбасі та Приазов’ї.

На Кіровоградщині та Дніпропетровщині серед порід фундаменту Українського щита розробляють значні родовища радіоактивних металів, зокрема уранових руд.

 

1. Які корисні копалини називають рудними?

2. На які групи поділяють рудні корисні копалини за використанням у різних галузях металургії?

3. До яких тектонічних структур в основному належать родовища рудних корисних копалин?

4. Назвіть залізорудні басейни та райони України. Охарактеризуйте їх.

5. Дайте оцінку забезпеченості України рудами легуючих, кольорових, благородних і радіоактивних металів.

6. Руди яких металів розвідані переважно серед гірських порід кори вивітрювання та осадового чохла?

7. Де розташовані найближчі до нашої місцевості родовища рудних корисних копалин?

8. Охарактеризуйте родовища руд чорних, легуючих і кольорових металів на території України. Відповідь подайте у вигляді таблиці.

Метал, його руди

Басейни, райони, родовища

Геологічна

характеристика

Оцінка запасів

       

 

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Булава

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 28-07-2016, 22:47, Переглядів: 6950