Народна Освіта » Географія » § 17. Рудні й нерудні корисні копалини: басейни, райони залягання та видобутку. Мінеральні води та грязі. Проблеми раціонального використання мінеральних ресурсів

НАРОДНА ОСВІТА

§ 17. Рудні й нерудні корисні копалини: басейни, райони залягання та видобутку. Мінеральні води та грязі. Проблеми раціонального використання мінеральних ресурсів

Пригадайте:

1. Які гірські породи називають метаморфічними, а які — магматичними?

2. Чи можуть магматичні породи бути нерудними?

3. Які ви знаєте метали? Як їх розрізняють за властивостями? Пригадайте, на які групи поділяють рудні корисні копалини залежно від використання в різних галузях господарства.

Рудні (металеві) корисні копалини. Україна має багаті поклади залізних і марганцевих руд (відповідно 5 % і 20 % світових запасів), завдяки яким розвивається чорна металургія. Рудні концентрати також експортують до інших країн.

В Україні розроблено 35 родовищ залізних руд осадового й метаморфічного походження. Загальні запаси залізних руд становлять 27 млрд т. Багаті залізні руди зосереджені в Криворізькому залізорудному басейні, Кременчуцькому й Білозерському залізорудних районах, дещо бідніші — у Керченському басейні.

Криворізький залізорудний басейн - один із найбільших залізорудних басейнів світу'

(мал. 37). Залізні руди тут добували ще скіфи в V—IV ст. до н. е. Криворізький басейн розташований у центральній частині Українського щита й займає площу до 300 км2 (Дніпропетровська й частково Кіровоградська області). Основне промислове значення мають магнетитові й залізисті кварцити, у результаті збагачення яких отримують концентрат із вмістом заліза до 65 %. У Кривбасі відомо понад 300 родовищ багатих залізних руд, їх розвідані запаси становлять 18 млрд т. Нині видобування залізних руд ведеться вже на глибині 1000 м. Найнерспек-тивігішим залізорудним районом є Саксаганське рудне поле.

Кременчуцький залізорудний район розміщений на північно-східному схилі Українського щита (Полтавська область). Уміст заліза в рудах становить 27-40 %. Розвідані запаси магнетитових кварцитів Кременчуцької магнітної аномалії оцінюють у 4 млрд т.

Білозерський залізорудний район тягнеться смугою 20 км завширшки й 65 км завдовжки південним схилом Українського щита (Запорізька область). Тут зосереджені родовища залізистих і магнетитових кварцитів. У багатих рудах уміст заліза становить 58 61 %. За запасами багатих руд цей район поступається тільки Кривбасу. Через значну глибину залягання руд їх можна видобувати тільки шахтним способом.

У Керченському залізорудному басейні залягає бурий залізняк із вмістом заліза до 40 %. Руда знаходиться близько до поверхні і її видобувають відкритим способом. Запаси руди оцінюють у 1,8 млрд т. Геологи вважають, що перспективними є родовища залізної руди на дні Азовського моря, та в Приазов’ї (Куксунгурське родовище).

Дискусійний клуб

Чому в Криму, незважаючи на запаси дешевої залізної руди, немає металургійного заводу?

Україна багата на марганцеві руди. Нікопольський марганцевий басейн один із найбільших у світі. Він охоплює Нікопольське й Великотокмацьке родовища, а також рудоносні площі на межиріччі Дні про-Інгулець. Басейн знаходиться на території Дніпропетровської та Запорізької областей. Уміст марганцю в окисних рудах у середньому 25-30 %, а загальні запаси руди становлять понад 2 млрд т. За запасами марганцевих руд Україна посідає одне з перших місць у світі.

В Україні є руди кольорових металів. У Кіровоградській області розміщені родовища нікелевих руд (Побузьке, Деренюське й Липовеньківське), у Дніпропетровській — алюмінієвих (боксити — Малишівське й Вовчанське родовища), на Закарпатті — поліметалевих руд (Берегівське, Беганське й Му-жієвське родовища). Унікальні родовища титанових руд розробляються в Житомирській (їршанське) і Дніпропетровській (Самотканське) областях. Донедавна вважали, що в Україні немає запасів золота, достатніх для промислового видобутку. На сьогодні українські геологи відкрили понад 15 родовищ золота. Вони знаходяться в Придніпров’ї, Приазов’ї, на Донбасі та Закарпатті. Нещодавно геологи виявили на Волині значні поклади мідних руд.

На Юровоградщині залягають уранові руди. За розвіданими запасами ртутної руди (кіновар) наша країна посідає друге місце у світі. Поклади цієї руди виявлені в Донецькій (Микитівське) і Закарпатській областях.

За запасами нерудних (неметалевих) корисних копалин Україна також посідає одне з провідних місць у світі. Родовища самородної сірки й озокериту в Передкарнатті — найбільші у світі. Озокерит використовують у парфумерії, легкій промисловості, медицині, а сірку — у хімічній промисловості. Родовища сірки (а їх иоиад 20) знаходяться на території Львівської області (Роз-дольське, Новояворівське, Язівське та ііі.).

З’ясуйте, де в Україні видобувають кам'яну й калійну сіль.

Назвіть найбільші родовища сірки.

У яких областях України є поклади фосфоритів?

Де розміщені поклади бурштину?

Родовища кам'яної солі розроблені на Донбасі (Артемівське, Слов'янське) і в Закарнатгі (Солотвинське). Бататі на солі водойми Азово-Чорноморського узбережжя, особливо затока Сиваш. Хлоридно-су.льфатпі родовища калійних солей знаходяться в Передкарнатті — Калуш-Голинське, Стебниківське.

Родовища нерудної сировини для металургійної промисловості є в різних районах України: магнемит (вогнетривкий) — у Запорізькій і Дніпропетровській областях; вогнетривкі глини — у Донецькій області (Часовоярське родовище); кварцити — у Житомирській; флюсові вапняки — у Донецькій області та в Криму. Як технічну сировину використовують азбест (Побужжя, Приазов’я); тальк, пірофілітові сланці (Житомирська область); слюду, бентонітові глини (Черкаська область); барит (Закарпатська область); графіт (Кіровоградська область). Сировиною для керамічної і скляної промисловості є польові шпати, скляні піски. В Україні багаті запаси цементної сировини й різноманітних будівельних матеріалів. За запасами гранітів, лабрадоритів (Житомирська область) Україна поза конкуренцією в Європі.

Також у нашій країні є родовища коштовного й напівкоштовного каміння (берил, аметист, бурштин, яшма, гірський кришталь, моріон). Родовища знаходяться на Криворіжжі, у Приазов’ї, Криму, Закарпатській і Житомирській областях. Перспективні родовища бурштину в Житомирській, Рівненській і Волинській областях. В Україні можливий видобуток коштовного й напівкоштовного каміння, зокрема опалу, топазу, гранату, родоніту, оніксу.

В Україні знайдено поклади фосфоритів, які є сировиною для виробництва добрив (Донецька н Сумська області, середнє Подніпров’я ).

Новим видом корисних копалин є сапоніт камінь родючості, його поклади виявлено на півночі Хмельницької області.

Хоча рівень геологічної вивченості ресурсів України досить високий, окремі родовища корисних копалин (зокрема, мідних і алюмінієвих руд, фосфоритів, золота) ще недостатньо досліджені й оцінені.

Мінеральні водн та грязі. В Україні потужні ресурси різних мінеральних вод — вуглекислих, сульфідних, радонових та ін. За рівнем їх запасів Україна належить до провідних країн Європи. Найбільше розмаїття родовищ мінеральних вод на Закарпатті й південно-західних схилах Карпат (джерела Сва-лява. Поляна, Кваси, Шаяни), Передкарпаття (Трускавець, Східниця, Мор-шин, Шкло), на Західному Поділлі (Гусятин, Сатанів), у Причорномор'ї та в Криму (Куяльник, Євпаторія, Саки, Феод(кля) (чал. 38). Най відоміші джерела мінеральних вод в інших регіонах України — Хмільницьке на Вінниччині, Миргородське на Полтавщині, Берегівське на Харківщині, Слов'янське на Донеччині.

Великі запаси лікувальних грязей зосереджені в солоних лиманах і озерах Причорномор’я, Приазов’я й Криму, трохи менші — у торфовищах Передкарпаття й Поділля. На відміну від мінеральних вод, вони недостатньо використовуються для лікування.

Термальні води в Україні виявлено на різних територіях, окрім Українського щита. їх вивчають як джерело енергії. Перспективними для промислового освоєння є гарячі й теплі підземні води рівнинної частини Криму і Херсонської області, а також Закарпаття. Поки що термальні води використовують обмежено, переважно з лікувальною метою.

Щорічно з надр Землі добувають понад 100 млрд т різноманітних руд, горючих копалин, будівельних матеріалів та інших видів мінеральної сировини. У процесі видобутку корисних копалин переробляють і так звані порожні породи, які залишаються на місці розробок. На думку вчених, па початку XXI ст. потреба в різних видах сировини досягне 500 600 млрд т на рік.

Господарська діяльність людини набула глобального характеру, її вилив можна порівняти з геологічними процесами, які формують ландшафти Землі. Тривале споживацьке ставлення до природи призвело до різкого скорочення запасів багатьох видів мінеральної сировини. Посилився негативний вилив техногенних процесів на довкілля. Тому надзвичайно актуальними є питання охорони надр і раціонального використання природиих багатств.

Висновки

Україна багата на рудні й нерудні корисні копалини. Рудні копалини представлені родовищами залізних, марганцевих, титанових та інших руд. Залізна руда зосереджена в Криворізькому й Керченському басейнах, Кременчуцькому, Білозерському залізорудних районах; марганцева руда — у Нікопольському басейні.

Нерудні копалини України — це сировина для чорної металургії, хімічної та будівельної промисловості. Власні мінеральні ресурси країни — основа самостійного розвитку її господарства.

В Україні зосереджені значні ресурси різних мінеральних вод — вуглекислих, сульфідних, радонових та ін.; великі запаси лікувальних грязей залягають у солоних лиманах та озерах Причорномор'я, Приазов'я й Криму. Термальні води — це природне джерело енергії.

і Основні терміни й поняття

НерУднЦ неметал ічні) корисні копалини використовують як сировину для хімічної промисловості (калійна сіль, фосфорити, сірка), у будівництві та як технічну сировину (азбест, графіт, алмази).

Запитання та завдання

1.    Які корисні копалини належать до рудних?

2.    Охарактеризуйте залізорудні басейни України та їх господарське значення.

3.    Чи достатньо в Україні запасів руд кольорових металів?

4.    Як забезпечена Україна нерудними корисними копалинами?

5.    Поклади яких нерудних копалин є у вашій місцевості?

6.    Розкажіть про види лікувальних мінеральних вод в Україні. Де вони розміщені?

7.    Чим пояснюється розмаїття корисних копалин на території України?

8.    Користуючись додатковими джерелами інформації, підготуйте повідомлення про використання деяких видів нерудних корисних копалин

Практикум

Позначте на контурній карті родовища рудних і нерудних корисних копалин

Дослідження

Використання продуктів перероблення корисних копалин у побуті

Це цікаво

Селище Солотвино розташоване між містами Ра-ховом іТячевим (Закарпатська обл.). Назва пов'язана з багатими соляними покладами. Мільйони років тому на цьому місці був океан, частина якого згодом перетворилася на соляний пласт. У процесі формування Карпатських гір соляний прошарок вийшов на поверхню. Протяжність куполоподібного соляного масиву на Закарпатті становить 85 км, він тягнеться аж до Середземного моря. Товщина соляного шару в деяких місцях Солотвино сягає 500 м (мал. 39).

Тут добували сіль ще за часів завоювання Дакії римським імператором Трояном (II ст). У деяких шахтах були знайдені римські монети II—IV ст. Перша письмова згадка про Солотвино датована XIV ст. У грамоті угорського короля Владислава зазначено, що 1360 р. молдавський (волоський) воєвода Драгуш одержав у своє володіння декілька сіл Мараморощини, серед яких було й Солотвино.

Цікава інформація про солекопальні міститься в книжці «Замки Підкарпатської Руси». У 1498 р. стався страйк солекопів. Король Владислав II Ягеллон мусив призначити солекопам тверду плату й пенсію вдовам загиблих. За кожні 5 добутих кусків кам’яної солі шахтарі отримували 5 динарів; для купівлі одягу їм видавали по 100 кусків кам'яної солі на рік. Також солекопи звільнялися від ряду королівських податей. Вони мали право вибирати старосту й радників, що прирівнювало їх до городян. Крім того, вони отримували надбавки на Різдво, Пасху й інші свята. Так закінчився перший страйк шахтарів марамороських соляних копалень, який, можливо, узагалі був першим виступом робітників Центральної Європи на захист своїх прав.

Ще в середині минулого століття звернули увагу на те, що працівники соляних шахт не хворіють на астму й туберкульоз. Тож у 1976 р. на шахті № 9 (товщина соляного шару — 280 м) у Солотвино була відкрита алергологічна лікарня. Нині тут лікуються до 3000 хворих на рік.

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Гільберг

 

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Гільберг

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 2-08-2016, 23:12, Переглядів: 2469