Народна Освіта » Географія » § 39. Азовське море

НАРОДНА ОСВІТА

§ 39. Азовське море

Пригадайте: 1. Як утворилося Азовське море? 2. До якого басейну належить Азовське море? З якими морями воно має зв’язок?

Географічне положення. Азовське море — внутрішнє море, розташоване на півдні східної частини України. Воно з'єднане з Чорним морем вузькою й мілководною Керченською протокою. Азовське море — одне з найменших морів у світі: його площа дорівнює 39,1 км2, об’єм води — 290 км3. Азовське море мілководне. Максимальна його глибина становить 150 м. Глибини у відкритій частині моря — 10-13 м.

Берегова лінія та рельєф дна. Протяжність берегової лінії — 2086 км, понад половина її знаходиться на території України.

Береги на заході, півночі та сході переважно низинні, є чимало намивних піщаних кіс (Арабатська Стрілка, Обитічна, Бердянська, Білосарайська), які відокремлюють від моря мілководні натоки (Сиваш, Обитічна, Бердянська) та лимани. Найбільші лимани - Молочний та Утлюцький.

Знайдіть на фізичній карті України в атласі піщані коси, лимани й затоки. Прибережна смуга, у якій відбувається взаємодія суходолу і дна, обмежена ізобатою 10 м із середніми глибинами 6,5 м. В Азовське море в межах України впадають річки Молочна, Кальміус, Берда, Обитічна, Самир.

Дно моря дуже рівне, лише від кіс тягнуться обмілини. Грунт переважно м’який. Коло берега широкою смугою залягають піщані ґрунти з домішками череиаш пику. Для південно-східної частій пі моря характерні грязьові вулкани.

Морські береги постійно розмиваються, вони урвисті й мають висоту від 5-7 м (Обитічна затока) до ЗО -40 м (Бердянська затока). Береги Керченського півострова місцями скелясті.

Кліматичні умови. Клімат у районі Азовського моря більш континентальний порівняно з Чорним морем. Зима холодна, відносно суха. Характерні сильні вітри, переважно північно-східні та східні. Середня температура повітря в січні й лютому — від -1 на півдні до —6 "С па півночі. На формування погоди й клімату влітку виливає Азорський антициклон. Літо спекотне, відносно вологе, з переважанням вітрів західного напрямку. Середня температура в липні +23,5-24,5 ’С. Опади спостерігаються переважно в літні місяці.

Гідрологічний режим. Гідрологічний режим Азовського моря визначається його континентальним положениям, кліматом, річковим стоком і водообміном із Чорним морем, а також господарською діяльністю людини.

Течії рухаються зазвичай проти годинникової стрілки. Під впливом східних і північно-східних вітрів вони можуть змінити напрямок иа протилежний. Узимку температура води опускається нижче 0 'С, улітку піднімається до +25-30 С. Солоність поверхневого шару моря незначна. Внаслідок заре-гулювання стоку річок Дон і Кубань вона підвищилася і становить 10 -12 %о. У Таганрозькій затоці вона змінюється від 1-2 %о у верхній ділянці затоки до 9 -10 %о при виході з неї. У Сиваші солоність води коливається від 25 %о у його північній частині до 180 %о — у південній.». У суворі зими море майже повністю вкривається кригою, товща якої може сягати 80 90 см. За штормового вітру крига дрейфує.

Природні ресурси. Флора й фауна Азовського моря бідніші за Чорне море. Біологічна продуктивність Азовського моря на одиницю площі одна з найвищих з-поміж морів світу. Тут поширені донні рослини, кущики червоних і зелені водорості, квіткові водні рослини. З-поміж них вирізняється востера (мал. 138), яка росте иа піщаних і мулких ґрунтах, утворюючи густі зарості, де мешкають ракоподібні.

Ними харчуються кулики-травники, вуйки, чибіш.

У затоках і лиманах водяться кюветки. Також тут водяться різні види бичків (мал. 139), зокрема трав’яник.

Біля берегів трапляється голандський крабик.

В Азовському морі мешкає багато видів риб. Промислове значення мають бички, азовська хамса, тюлька, пеленгас, тараня, оселедець, судак, азовський калкан та ііі. Через зростання солоності й погіршення умов для нересту продуктивність різних видів риб та їх вилов із року в рік зменшуються. У прибережній частині Азовського моря на піщаних і мулких ґрунтах не можуть розвиватися водорості, ракоподібні й молюски, що пов'язано із зимовим промерзанням. Улітку з Чорного моря запливають дельфіни.

Господарське значення. Сприятливі кліматичні умови, наявність піщаних і галькових пляжів, мілководдя роблять Азовське узбережжя одним із найважливіших курортно-рекреаційних районів. Лікувальне значення мають грязі всіх лиманів і лагун узбережжя. До того ж на береговій смузі існує чимало джерел мінеральних вод різного складу.

Значні запаси хімічної сировини в Сиваських озерах (оцінюються в 190 мли т). На ропі Сиваша працюють, зокрема, бромний і содовий заводи. Грязі Сиваша та майже всіх лиманів і лагуні узбережжя мають лікувальні властивості. До того ж у береговій смузі існує багато джерел мінеральних вод різного складу.

Шельф Азовського моря перспективний для видобутку нафти й природного газу. Азовське море — важливий транспортний морський шлях для вантажних і пасажирських перевезень. Основні порти: м. Маріуполь, м Бердянськ.

Екологічні проблеми й охорона вод. Екологічна ситуація в Азовському морі ускладнюється завдяки збільшенню промислових викидів у море та інтенсивному використанню вод річок, що в нього впадають. Найви-разливішою є прибережна зона, особливо в районі портів, у гирлах річок, а також на території виливу великих міст.

Однією з найважливіших проблем Азовського моря є відновлення його рибонродуктивності. З цією метою розводять і випускають у море мальків осетра та інших осетрових риб.

Активне використання природних скарбів згубно позначається па подальшому існуванні найбільшої затоки Азовського моря — Сиваша. Збільшення стоків поочищених вод комунальних і промислових підприємств погіршує якість морської води й мінеральних ресурсів. Із сільськогосподарських угідь до Азовського моря потрапляють мінеральні добрива й пестициди, які спричиняють розвиток синьо-зелених водоростей, різке зменшення кількості креветок і бичків.

Дискусійний клуб

Які ресурси Азовського моря, на вашу думку, матимуть найбільше значення у майбутньому?

Чи погоджуєтеся ви із висловом: «Річки — основні забруднювачі морів»?

Пошуки нафти й газу породжують нову проблему: збереження чистоти вод від нафтового забруднення при експлуатації родовищ. Будівництво вздовж узбережжя нищить пляжі та лісопаркові зони.

З мстою збереження рослинності й тваринного світу, унікальних природних комплексів Азовського узбережжя Криму та прилеглої акваторії створено багато об’єктів природно-заповідного фонду: Казантипський природний :істовідник та Алово-Сиваський національний природний парк, НПП «Сиваський », «Меотида», Приазовський НПП, ландшафтний заказник «Обитічна коса» та ін.

і Позначте на контурній карті Казантипський природний заповідник, Азово-Си-васький національний природний парк і ландшафтний заказник «Обитічна коса».

Висновки

Азовське море — наймілководніше море світу, його максимальна глибина не перевищує 15 м.

Море має низьку солоність.

Азовське море характеризується високою біологічною продуктивністю, яка постійно зменшується внаслідок забруднення й зміни хімічного складу його води.

Основні поняття й терміни

Косб — вузька намивна смуга суходолу в прибережній частині моря або озера, яка сполучена з берегом

Біологічна продуктивність — відтворення біомаси рослин, мікроорганізмів і тварин, що входять до складу екосистеми.

Запитання та завдання

1.    Охарактеризуйте географічне положення Азовського моря, користуючись картами шкільного атласу.

2.    Як і чому змінювалася солоність Азовського моря? Які наслідки цього процесу?

3.    Порівняйте кліматичні умови Чорного й Азовського морів

4.    Поясніть, чому Азовське море замерзає.

5.    Назвіть природні ресурси Азовського моря. Як їх використовують у господарській діяльності?

6.    Перелічіть екологічні проблеми Азовського моря. Запропонуйте шляхи їх вирішення.

7.    Підготуйте повідомлення (презентацію) про природоохоронний об'єкт узбережжя Азовського моря (на вибір).

8.    Зобразіть у вигляді схеми взаємопов'язаність компонентів природи на прикладі одного з природних комплексів.

Дослідження

1.    Які ландшафти характерні для вашої місцевості? Назвіть їх і покажіть на карті вашої області. Які їх особливості? У чому їх унікальність?

2.    Використовуючи різні джерела інформації, з'ясуйте, які ландшафти в інших країнах подібні до ландшафтів України.

Готуємося до наступного уроку

Складіть список видів людської діяльності, які негативно впливають на природу вашої місцевості.

Це цікаво

Запаси креветки в Азовському морі нині становлять 50-100 т, а квота вилову — ЗО т. Азовська креветка — цінний морський продукт, до того ж креветка є кормом для різних видів риб, а також індикатором чистоти морської води. Ловити креветки можна руками або сачком (діаметр до 70 см). Одна людина має право виловити не більше одного кілограма азовської креветки на добу.

Практична робота 9 (продовження)

Складання порівняльної характеристики природних зон України

1.    Назвіть одиниці фізико-географічного районування території України. Що таке природна зона?

2.    Використовуючи карти атласу й текст підручника, порівняйте дві природні зони України (на вибір) за планом фізико-географічної характеристики.

3.    Зробіть висновок про спільні й відмінні характеристики порівнюваних зон.

План характеристики природної зони

1.    Географічне положення зони.

2.    Тектонічні структури, рельєф території та корисні копалини.

3.    Кліматичні умови (середні температури найтенлішого та найхолод-пішого місяців, кількість і режим опадів, коефіцієнт зволоження).

4.    Ґрунтовий покрив, заходи щодо поліпшення родючості ґрунтів.

5.    Внутрішні води й водні ресурси.

6.    Рослинність.

7.    Тваринний світ.

8.    Зміна природної зони людиною. Природоохоронні території.

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Гільберг

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 3-08-2016, 16:15, Переглядів: 3258