Народна Освіта » Географія » § 25. Основні річкові басейни та системи

НАРОДНА ОСВІТА

§ 25. Основні річкові басейни та системи

Пригадайте: 1. Що називають річкою? 2. Що таке витік і гирло річки? 3. Що називають річковим басейном і вододілом?

Основні річкові басейни та системи. Річки завжди відігравали важливу роль у життєдіяльності людини. Люди селилися па берегах річок, використовували їх воду в побуті й господарстві. Річки глибоко ввійшли в культуру народів, стали національними символами.

Більшість річок України (94 %) належить до басейнів Чорного й Азовського морів (мал. 66).

Тільки річки західної частини країни належать до басейну Балтійського моря. Деякі невеликі річки на півдні країни не мають стоку у Світовий океан. Такий розподіл річкового стоку зумовлений рельєфом території України. Водоносність річок закономірно зменшується з північного заходу на південний схід. (Поясніть, чому).

Живлення річок відбувається за рахунок тал их і підземних вод та опадів (дощів). Повінь на річках трапляється зазвичай навесні, улітку кількість води в річках України істотно зменшується, а восени її найменше.

Найгустіша річкова мережа в Україні в Передкарпатті, а найрідпіа — на півдні й південному сході країни. Усі великі річки мають густу мережу приток у верхній і середній течії, а в південних посушливих районах їх мало.

Рельєф території України зумовив майже меридіональний напрямок багатьох річок. У Карпатах і Кримських горах вони мають чітко виражений гірський характер, а па решті території країни — рівнинний.

Річки басейну Чорного моря. Головною водною артерією України є Дніпро — основна річка басейну Чорного моря (мал. 67).

Для пас Дніпро не тільки потужна водна артерія, а й душа нашого народу, його історії.

Визначте за картою атласу, які великі міста розташовані на берегах Дніпра.

Дніпро тече серединою території України а півночі на південь. Його нагальна довжина становить 2201 км (в Україні — 981 км). Дніпро збирає води з північних, західних і східних територій країни, площа його басейну охоплює 504 тис. км2. Річка бере початок з невеликого болота на Валдайській височині (Росія) на висоті 220 м над рівнем моря, далі тече територією Білорусі. В Україну Дніпро входить як велика рівнинна річка з широкою долиною, звивистим руслом з обмілинами, рукавами й острівцями. Глибина Дніпра 3-12 м, ширина — 700-1500 м. У його заплаві багато озер-стариць і заболочених ділянок.

Правий берег Дніпра високий і гористий, натомість лівий — низький і рівнинний. Колись иа річці були пороги (між Дніпропетровськом і Запоріжжям), які повністю її перегороджували. У цьому місці Дніпро перетинає Український кристалічний щит. Нині пороги затоплені водами Дніпровського водосховища. Низка споруджених иа Дніпрі водосховищ випрямила русло й дуже змінила його береги. На Дніпрі чимало островів (Тру ханів у межах м. Києва, Хортиця в межах м. Запоріжжя). Кількома гирлами річка впадає в Дніпровсько-Бузький лиман, а з нього одним широким гирлом —у Чорне море.

У Дніпра понад 1150 малих, середніх і великих приток. Найбільші з них Прип’ять (права) і Десна (ліва), які приносять майже половину річного стоку. З-поміж приток Прип'яті найдовші — Стир і Горинь (зі Случчю), а Десни - Сейм. Великі праві притоки — Тетерів, Рось, Інгулець, ліві — Сула, Псел, Ворскла, Оріль, Самара.

Знайдіть зазначені річки на карті й простежте їх плин.

Живлення Дніпра та його приток змішане. Навесні через танення снігу трапляється повінь, улітку й узимку спостерігається межень, восени можливі паводки. З грудня до березня триває льодостав.

Дніпро - важливе джерело водопостачання, бо має великий річний стік (53,5 км3). Дніпровською водою користуються жителі сотень МІСТІ СІЛ ІШ його берегах. Каналами вона спрямовується для потреб промисловості Донбасу й Кривбасу, а також для зрошення стенів Причорномор’я та Криму. Дніпро судноплавне на всій довжині, тому є важливою транспортною магістраллю. Води Дніпра — потужне джерело енергоресурсів. Побудовані на Дніпрі гідроелектростанції виробляють найдешевшу електроенергію.

Із року в рік зростає забруднення дніпровських вод. Особливо небезпечне забруднення радіонуклідами внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 р. Тому Дніпро потребує належного державного захисту.

Другою за довжиною (806 км) і площею басейну річкою в Україні є Південний Буг (мал. 68). Це єдина з найбільших річок, яка

повністю вбирає свої води з території України. Найбільші її притоки — Синюха та Інгул. Басейн річки розташований переважно в межах Українського щита. Південний Буг і його притоки порожисті, а па окремих ділянках трапляються каньйони зі стрімкими гранітними берегами. Річка впадає в лиман, який є відгалуженням Дніпровського лиману. Південний Буг судноплавний тільки в нижній течії. Води річки використовують у гідроенергетиці, для промислового й комунального водопостачання та зрошення. Тут є кілька малих гідроелектростанцій. На берегах Південного Бугу розташовані три обласні центри.

і Знайдіть ці обласні центри на карті України.

Третя найбільша річка України — Дністер (загальна довжина — 1362 км, у межах України — 705 км) (мал. 69). Він бере початок на схилах Карпат. У верхів’ях Дністер — типова гірська річка, яка в середній течії перетворюється на рівнинну з широкою долиною. Між Подільською й Передкарнатською височинами долина річки звужується й набуває каньйоноподібної форми. Річище Дністра дуже звивисте. Річка впадає в широкий Дністровський лиман, з'єднаний з Чорним морем вузьким гирлом. Найбільші притоки — Стрий, Нічниця, Серет, Збруч, Смотрим, Мурафа. Живлення Дністра та його приток змішане. Повінь трапляється навесні, улітку й восени можливі наводки. Води Дністра використовують для задоволення потреб населення, промисловості й сільського господарства. На річці збудовано ГЕС. Хоча Дністер судноплавний у середній і нижній течії, нині він майже не використовується як транспортний шлях. На берегах Дністра розташовані міста Га.шч, Хотин, Білгород-Дністровський.

Знайдіть зазначені міста на карті.

На межі України з Румунією протікає Дунай (довжина в межах України — 175 км) — друга за довжиною й одна з найновиоводніших річок Європи (загальна протяжність — 2960 км). Впадає в Чорне море кількома гирлами. Кііійське гирло Дунаю, яким проходить найбільший стік води річки, є кордоном України. Дельта порізана численними протоками, укрита озерами, поросла очеретом. Це — Дунайські плавні, де зимують і відпочивають під час перельотів багато птахів. Живлення Дунаю змішане, переважають дощові води. Замерзає річка тільки в суворі зими. Найбільші притоки Дунаю, що беруть початок в Українських Карпатах, — Тиса, Прут (із Черемошем) і Сірет. Тут вони мають швидку течію, чимало порогів і водоспадів, їх води несуть багато мулу й каміння, які відкладаються на рівнинах. Дунай — дуже важлива транспортна магістраль Європи.

Річки басейну Азовського моря. Найбільша річка па сході України Сіверський Донець, який є притокою Дону (мал. 70). Протяжність річки в

межах України — понад 670 км. Має звивисте річище й широку долину. У місці, де річка перетинає Донецький кряж, її долина звужується й трапляються скелясті схили. Найвищий рівень води спостерігається навесні, улітку Сіверський Донець міліє. Найбільші притоки - Оскіл, Айдар, Лугань. На річці розташовано багато міст і промислових підприємств, які забруднюють її стічними й шахтними водами.

До середніх за довжиною річок басейну Азовського моря належать Каль-міус, Берда, Молочна, Салгир. Оскільки вони протікають у посушливих районах, тому маловодні, а Салгир у нижній течії часто пересихає.

Річки басейну Балтійського моря та внутрішнього стоку. У Балтійське море впадають Західний Буг і Сян, які є притоками Вісли. Західний Буг і його притоки беруть початок і течуть на рівнинній території, натомість карпатське верхів’я Сяну гірське.

Деякі річки в Одеській області належать до басейну внутрішнього стоку. Цс Великий, Середній і Малий Куяльники, які впадають у Хаджибейський і Куяльиицький лимани, не пов’язані з Чорним морем. Улітку річки пересихають.

Вплив рельєфу на річки. З попередніх курсів географії ви знаєте, що характер течії річки залежить від рельєфу території, якою вона протікає. Більшість річок України тече на південь. Від рельєфу також залежить похил і падіння річки.

Падіння річки — це різниця між висотою її витоку й висотою гирла, що виражається в метрах. Наприклад, річка Південний Буг бере початок біля с. Холодця на Волиио-Подільській височині. Висота її витоку становить 321 м. Впадає річка в Чорне море. Висота гирла над рівнем моря — 0 м.

Падіння річки визначають за формулою: П = йі - Н2, де П — падіння річки; к1 — висота витоку; /г, — висота гирла.

Визначте падіння річки Південний Буг.

Похилом річки називають відношення її падіння (у сантиметрах) до довжини (у кілометрах). На прикладі річки Південний Буг можете визначити її похил. Як показують дослідження, чим більший похил річки, тим більшу руйнівну роботу вона виконує.

Похил річки обчислюють за формулою: Пр = П/ В, де Пр — похил річки, Я — падіння річки, І — її довжина.

Отже, падіння Південного Бугу дорівнює: 321 м — 0 м = 321 м.

Знаючи довжину річки (806 км), можна визначити її похил: 32 100 см: 806 км = 39,8 см/км.

Річки України, зокрема рівнинні, часто утворюють меандри. Типові форми утворень па річці — острови, рукави, коси тощо.

Вплив клімату на формування річкової систе.ми. Клімат території активно впливає на живлення річок, які нею протікають, адже основним постачаль-

пиком води в річку є атмосферні опади. Річки України мають переважно.мішане живлення — дощовими, талими й підземними водами. Значення дощового живлення рівнинних річок України зменшується з півночі на південь. Така ж тенденція спостерігається і з показниками живлення підземними водами.

Густота річкової мережі — показник розгалуженості річкової мережі, виражений відношенням загальної довжини всіх поверхневих водотоків певного басейну чи певної території (у км) до площі (у км2) цього ж басейну чи території. В Україні густота річкової сітки пересічно становить 0,25 км/км2. Найгусті-піа вона в Українських Карпатах, зокрема в басейні річок Черемоша й Тиси, у Кримських горах, на Донецькій височині.

Коливання рівня й кількості води в річці протягом року, період замерзання та час скресання криги характеризують режим річки, який залежить від особливостей клімату. У річному режимі річки виокремлюють характерні періоди — повінь, наводок, межень.

Повінь - період високого й тривалого підняття рівня води, що повторюється з року в рік в один і той самий сезон. Основна причина виникнення повені танення снігів. У цей період вода виходить з берегів і затоплює заплаву річки.

Паводком називають швидке й різке підняття рівня води в річці переважно внаслідок випадання великої кількості атмосферних опадів.

Межень — це період, який характеризується малою водністю і низьким рівнем води в річці. Під час межені річки живляться переважно підземними водами.

Річко(пій стік — стік води в процесі її кругообігу в природі. Для окремої річки — це кількість води, що протікає її річищем за певний проміжок часу (наприклад, за рік). Річковий стік виражений такими показниками: витрата води, об'єм стоку, модуль стоку, шар стоку. Витрату води в річці за рік називають річним стоком. Середня багаторічна величина загального річкового стоку в Україні (крім Дунаю) становить 87,1 км3/рік, з яких 53,5 км3/рік припадає па Дніпро.

Витрата води в річці —кількість води, яка протікає за одиницю часу крізь поперечний переріз водотоку. Витрата води є найголовнішою характеристикою стоку води річки та єдиною, що експериментально вимірюється. Витрата води дорівнює добуткові площі поперечного перерізу (м5) на пересічну швидкість течії (м/с). Одиниця виміру — м3/с.

Витрату води в річці обчислюють у літрах за секунду (л/с) або в кубічних метрах за секунду (м3/с). Витрата води в річці — \¥ (м3/с) дорівнює площі поперечного перерізу па м2 річки — .9 (м2), помноженій на швидкість течії V(м/с). Отже, \У = 5 х V.

Найбагатоводніша річка України — Дніпро. Її середньорічна витрата води в гирлі сягає 1700 мУс.

Якщо ви знаєте витрату води за секунду, то зможете визначити середню величину річного стоку. Її визначають за формулою: Я = \¥х £, де Я — річний стік, \У — витрата води, і — час (кількість секунд у році). Вимірюють цю величину в м або км 4.

Готуємося до наступного уроку

Дізнайтесь, які види вод суходолу є у вашій місцевості.

Це цікаво

Дунай бере початок у горах Шварцвальду (Німеччина). На своєму шляху він кілька разів міняє напрямок.

У місці, де Дунай впадає в Чорне море, установлено символічний пам’ятний знак — «Нульовий кілометр» (мал. 71). Звідси починається відлік довжини Дунаю.

Практична робота 7

Позначення на контурній карті назв найбільших річок України

Позначте на контурній карті України річки:

•    Дніпро: праві притоки — Прип’ять, Тетерів, Рось, Інгулець; ліві притоки — Десна, Трубіж, Сула, Псел, Ворскла, Самара;

•    Дністер: праві притоки — Стрий, Бистриця, Свіча, Лімниця; ліві притоки — Серет, Збруч, Смотрич;

•    Південний Буг;

•    Сіверський Донець;

•    Дунай: притоки — Прут, Тиса;

•    Салгир;

•    Західний Буг.

Висновки

Україна має досить густу річкову мережу.

Більшість річок належить до басейнів Чорного й Азовського морів.

Річки України мають переважно мішане живлення.

Найгустіша річкова мережа в Україні в Передкарпатті, а найрідша — на півдні й південному сході країни.

Річкову мережу України утворюють річки басейнів Дніпра, Дунаю, Дністра, Південного Бугу, Сіверського Дінця, а також річок Приазов'я та Криму. Господарський вплив на річки необхідно обмежувати.

Запитання та завдання

1.    Покажіть на карті основні річкові басейни й системи України.

2.    Поясніть, як рельєф впливає на характер течії річки.

3.    Від чого залежить живлення річки?

4.    Як можна визначити похил і падіння річки?

5.    Як визначають витрату води в річці?

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Гільберг

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 3-08-2016, 01:04, Переглядів: 8503