Народна Освіта » Географія » § 38. Чорне море

НАРОДНА ОСВІТА

§ 38. Чорне море

У межах України в Чорне море впадають річки Дунай, Дніпро,Дністер, Південний Буг. На ділянках між річками узбережжя прорізують лимани (водойми, що сполучаються з морем): Дністровський, Хаджибейський, Куляьницький, Тилігульський, Дніпровський. Найбільшим півостровом Чорного моря є Кримський, який з'єднується з материком Перекопським перешийком. Островів мало; найбільш значні — Джарилгач, Березань і Зміїний.

Основна частина моря лежить у зоні Альпійсько-Гімалайської складчастості. Лише дно північно-західної території лежить па краю Східноєвропейської платформи, утворює мілководну шельфову зону завширшки 200 м.

Геологічна історія. 30-40 млн років тому Чорне море було частиною велетенського океану Тстісу, що займав простір від нинішніх Тихого до Атлантичного океанів. Приблизно 3-7 мли років тому Тетіс поділився па окремі морські басейни, одним з яких було Сарматське море. Через мільйони років иа його місці утворилися Каспійське, Чорне й Азовське моря.

Кліматичні умови. Кліматичні умови Чорного моря зумовлені тим, що значна його частина знаходиться в субтропічному поясі. Тут тепла волога зима й спекотне сухе літо. Узимку над морем переміщуються середземноморські й атлантичні циклони, з якими пов’язана дощова й туманна погода. Влітку над Чорним морем відчувається впив Азорського антициклону, який визначає стійку ясну й теплу погоду. Смерчі є рідкісним явищем.

Сніг випадає взимку в усіх районах моря. Середня температура повітря в липні становить +22-24 °С; найвища температура — +30-35 С. Хмарність у середньому за рік дорівнює 60 % з максимумом узимку й мінімумом улітку. Кількість опадів на заході й північному заході — 300 -500 мм на рік; иа півдні — 750 800 мм; иа сході — 1800 -2500 мм.

Улітку вода иа поверхні Чорного моря нагрівається до +24-26 'С, біля берегів — до +29 'С, а взимку знижується до +6-7 'С. На глибині 150 м і нижче температура стала (+8 'С). У роки із суворими зимами північно-західна частина Чорного моря замерзає.

Гідрологічний режим. Коливання рівня моря, пов’язані з припливами й відпливами, незначні (їх амплітуда всього 10 см). Коливання під впливом вітрової діяльності досягають 1,5 м.

У Чорному морі існують постійні течії. На відстані 3-4 км від берега проходить основна Чорноморська течія завширшки 40 50 км, яка рухається проти годинникової стрілки й утворює замкнуте коло.

Рясний материковий стік, надходження опрісненої води з Азовського моря й атмосферні опади визначають солоність поверхневих вод у відкритій частині моря — 17-18 %о, у передгирлових районах — 9 3 %><, і менше; на глибині 60 80 м солоність зростає до 19-20 %о, а біля дна — 22-22,5 %о.

Пригадайте, яка солоність вод Світового океану. Назвіть моря, які мають вищу солоність, ніж Чорне море.

Розчинений кисень присутній тільки у верхньому шарі води. Глибше 150 200 м вода містить сірководень, а це майже 87 % об’єму води Чорного

моря. Вважають, що сірководень у Чорному морі утворюється в результаті життєдіяльності певного виду бактерій і слабкого вертикального обміну. Черев це па великих глибинах тут немає життя (крім бактерій). Морські мешканці зосереджені у верхньому шарі води.

Природні ресурси. У Чорному морі налічується 3774 види морських організмів, більшість з яких становлять безхребетні тварини та рослини. Найпоширеніші бурі й червоні водорості, морська трава. Деякі види водоростей використовуються людиною в їжу, оскільки містять мікроелементи та вітаміни. Крім цього, водорості слугують сировиною для харчової, фармакологічної, косметологічної, медичної та хімічної промисловості, а також є кормом для сільськогосподарських тварин і цінним органічним добривом.

Чорноморська фауна також багата. Тут здавна виловлювали хамсу, білугу (мал. 132), псламі-ду, скумбрію, кільку, ставриду (мал. 133), тупця (мал. 134), кефаль (мал. 135) та іи. 90 % вилову припадає на хамсу й кільку. У Чорному морі добувають також мідії й філофору.

У 1990-х роках надмірний вилов риби, «цвітіння» води і збільшення кількості реброплавів, призвели до значного зменшення (у 8—12 разів) запасів чорноморського анчоуса та шпротів. Виснаження кормової бази негативно позначилося на дельфінах і морських свинях, що призвело до їх масової загибелі.

Господарське використання. Чорне море має важливе транспортне значення. Воно зв'язує Україну з іншими країнами світу.

Користуючись картою атласу, назвіть кілька таких країн.

Найбільші українські порти на Чорному морі — Одеса та Чорноморськ (до 2016 р. Іллічівськ). Великими портами є також Південний, Миколаїв, Херсон, Керч, Феодосія, Севастополь.

Кліматичні умови Чорного моря сприяють розвитку курортів і туризму. На Південному березі Криму розташовані такі кліматичні курорти, як: Євпаторія, Саки, Гурзуф, Місхор, Судак, Алушта та ін.

Шельф Чорного моря багатий па природні ресурси. Тут добувають будівельний пісок, гравій, газ. Перспективними є поклади нафти в коптиненталь-ному шельфі.

Екологічні проблеми та охорона вод. Екологічна ситуація в Чорному морі зумовлена природними процесами у Світовому океані, атмосфері, характером стоку річок, господарською діяльністю людей, впливом курортно-рекреаційних і військових об’єктів.

Чорне море потребує охорони. Воно забруднюється нафтою й нафтопродуктами, фенолами. Особливо забруднена нафтою західна частина моря, де пролягають важливі транспортні маршрути (Одеса — гирло Дунаю — Стамбул та Одеса — гирло Дунаю —

Варна), а також прибережні акваторії. Вживаються заходи для запобігання скиданню в море поочищених промислових і побутових стоків, незаконне скидання нафти, нафтопродуктів та інших забруднювальних речовин.

З водами Дунаю, Дніпра й Дністра в Чорне море потрапляють мільйони тони різноманітних речовин, що також сприяють його забрудненню. Найбільше їх надходить з водами Дунаю (83 мли т).

Для охорони біотичних ресурсів створені Дунайський і Чорноморський біосфер -ні заповідники, природні заповідники — Карадазький, «Мис Мартьян», Кримський, які охоплюють ділянки суходолу й моря. З 1966 р. заборонено промисел чорноморських дельфінів. До Міжнародної Червоної книги занесено білочерсвного тюленя. Деякі види тварин опинилися на межі вимирання і потребують охорони. Це скумбрія, пеламіда, біла морська миша, морський кіт (мал. 136), трав'яний краб. Охороняються також і рослини: філофора, цистозейра бородата (мал. 137).

Дискусійний клуб

Чорне море — внутрішнє й віддалене від Атлантичного океану майже на 2 тис. км. Незважаючи на це, воно глибоководне (максимальні глибини понад 2000 м). Чим це можна пояснити?

Висновки

Чорне море омиває Україну з півдня (довжина берегової лінії становить 1540 км.), а також Румунію, Болгарію, Туреччину, Грузію та Росію.

Над Чорним морем сформувався субтропічний клімат.

Солоність чорноморської води низька (9-18 %о).

На глибині 200 м утворився шар сірководню, що робить води Чорного моря непридатними для життя організмів

Чорне море багате на біологічні ресурси та корисні копалини.

Для охорони біотичних ресурсів створені біосферні заповідники: Дунайський і Чорноморський; природні заповідники: Карадазький, «Мис Мартьян», Кримський.

Основні поняття й терміни

Акваторія — обмежена ділянка водної поверхні океану, моря, водосховища або порту.

 

Запитання та завдання

1.    Які чинники впливають на формування природного комплексу моря?

2.    Які причини змушують освоювати таке важкодоступне середовище, як море?

3.    Чому річки називають основними забруднювачами морів?

4.    Які ресурси Чорного моря, на вашу думку, відіграватимуть важливу роль у майбутньому?

5.    Складіть перелік карт атласу, які ви використаєте для характеристики Чорного моря.

6.    Запропонуйте свій варіант використання рекреаційних ресурсів Чорного моря

7.    Пригадайте еколого-географічне положення України. Використовуючи різні джерела інформації, наведіть приклади українських акваторій, у які потрапляли забруднення з інших країн.

Практикум

Позначте на контурній карті затоки: Джарилгацьку, Каркінітську, Каламітську, Феодосійську.

Готуємося до наступного уроку

Користуючись інтернет-ресурсами, дізнайтеся про походження назви Азовського моря.

Це цікаво

Грецькі мореплавці VI—V ст. до н. е. називали Чорне море ПонтАксинський, що означає Негостинне море, а на початку нашої ери Понт Евксинський, тобто Гостинне море. З XV ст. турки називали його Караденіз, тобто «чорне», «погане» море. Інші пояснення назви позв’язують із колірним позначенням деякими народами сторін світу, зокрема «чорне» позначало північ. Слов'янською мовою «чермноє» означає «суворе», «штормове». Чорним морем здавна проходили важливі морські шляхи, добре відомі фінікійцям і грекам.

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Гільберг

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 3-08-2016, 16:14, Переглядів: 2065