Народна Освіта » Географія » § 15. Формування рельєфу

НАРОДНА ОСВІТА

§ 15. Формування рельєфу

Пригадайте: 1. Які типи форм рельєфу ви знаєте? 2. Які типи рельєфу переважають у вашій місцевості?

Формування рельєфу України відбувалося впродовж усієї геологічної історії. Його сучасні форми й територіальні особливості сформувалися протягом останніх двох мільйонів років. Процес розвитку рельєфу триває. Важливу роль у зміні форм рельєфу відіграли останні тектонічні рухи земної кори, їх інтенсивність і територіальна особливість, а також процеси, які формувалися під дією водно-кліматичних чинників в умовах сили тяжіння Землі.

Рельєф — важливий чинник оцінювання можливостей господарського розвитку території. Рівнинна поверхня території України завжди була сприятливою для поселення народів, облаштування їх побуту, сільськогосподарського освоєння земель, будівництва доріг, промислових об’єктів тощо. Для України характерні рівнинні території з невеликими висотами — у середньому до 180 м над рівнем моря.

Проаналізуйте поверхню України за фізичною картою форзацу.

Низовини, височини, гори України прив’язані до різних тектонічних структур, що становлять основу певної ([юрми рельєфу. Гірські системи (Карпати й Кримські гори) займають лише 5 % території України. Крім того, існує багато так званих дрібних форм рельєфу: балки, яри, горби та ін.

Зовнішні та внутрішні рельєфотвірні чинники й процеси. На рельєф постійно впливають різні сили — як у земній корі, так і ззовні (з атмосфери, океану й на суходолі). Сили, що діють ізсередини, називають внутрішніми, а сили, які їм протистоять, — зовнішніми. Характер рельєфу залежить також від дії вітру, температури повітря, води, діяльності живих організмів і господарської активності людини. Перепади денної та нічної температур зумовлюють утворення тріщин у міцних гірських породах. Вода у вигляді дощу й снігу потрапляє в ці тріщини. Вона збільшує їх, замерзаючи або вимиваючи. До водного рельєфу належать промоїни, яри та балки. Вітер іще більше заглиблює ці ділянки. Як наслідок, відколюються великі шматки породи, а на поверхні відшаровуються дрібні частинки. Ці процеси називають вивітрюванням, відшаровуванням і вимиванням.

Де можна спостерігати такі процеси сьогодні?

Під час танення льодовиків або після дощів фрагменти гірських порід переносяться водою. У місцях, де швидка течія, осідають крупні фрагменти, а де вона уповільнюється — дрібні камінці. На рівнинах вода тече повільно й тому там осідають пісок і глина. Цей процес навивають переміщенням і нагромадженням гірських порід.

• У яких регіонах України спостерігаються такі процеси?

Із дією зовнішніх сил пов’язане утворення різних малих форм — ярів, заплав, зсувів тощо, тобто вторинного рельєфу. Його формування відбувається внаслідок руйнування й винесення гірських порід або зупинення руху й відкладання частинок. У першому випадку це веде до зниження рівня поверхні, а в другому — до її підвищення.

Джерелом енергії для зовнішніх рельєфоутворювальних процесів є сонячне випромінювання, сила тяжіння Землі та її добовий рух навколо своєї осі. Вони зумовлюють вивітрювання гірських порід, переміщення продуктів руйнування, роботу текучих вод, хвиль, льодовиків. Отже, екзогенні форми рельєфу можуть відрізнятися походженням (генезисом). З-поміж них виокремлюють: гравітаційні (під дією сили тяжіння); водні (сформовані руйнівною роботою постійних і тимчасових водних потоків), льодовикові (є результатом дії гірських і материкових зледенінь), карстові (пов’язані з процесами розчинення гірських порід); еолові (вітрові); біогенні (пов’язані з діяльністю живих організмів).

На формування рельєфу впливають також живі організми, особливо людина. Саме людина розорює, осушує, зрошує й тим самим змінює ділянки земної поверхні. Нині на земній поверхні важко знайти ділянки, де не було б слідів утручання людини. Щороку таких незайманих ділянок стає ще менше.

На формування рельєфу виливають також внутрішні сили, спричинені внутрішньою енергією Землі, — рухи тектонічних плит, землетруси, вулканізм, робота гейзерів і глибинних температур.

Тшш рельєфу за походженням. Сукупність форм рельєфу, що мають спільне походження й закономірно повторюються, називають генетичним типом рельєфу. Основними типами ендогенного рельєф}' є тектонічний (піднятий та опущений) і вулканічний (вибуховий та акумулятивний).

Найпоширеніші екзогенні типи рельєфу — водний, схиловий, морський і озерний, льодовиковий, карстовий, еоловий, біогенний і техногенний.

Під дією текучих вод формується водний (флювіальний) тип рельєфу. Постійний руйнівний вплив — як у горах, так і на рівнинах — справляють річки. У горах вони утворюють глибокі вузькі річкові долини з крутими схилами, на яких розвиваються різні схилові процеси, що знижують гори. Схиловий тип рельєфу формується під впливом таких гравітаційних процесів, як зсуви, обвали, селі, лавини, осипи. Велику руйнівну силу мають тимчасові грязекам’яні потоки (селі). Вони переносять до підніжжя гір величезну кількість уламкового матеріалу й часто спричинюють катастрофічні руйнування селищ, доріг, гребель.

Води морів та озер руйнують береги, утворюють пляжі, сприяють заболоченню прилеглих територій, замулюванню самих водойм.

Значні зміни земної поверхні пов’язані з підземними водами, які розчиняють деякі гірські породи й формують карстовий тип рельєфу (печери, провалля та ііі.). До форм біогенного походження належать болота й купини, а також насипеи біля нір крота чи бабака.

Рельєф і діяльність людини. Рельєф безпосередньо й опосередковано впливає на господарську діяльність людини. Від нього залежать площі орних земель, сіножатей, пасовищ, що визначають спеціалізацію сільського господарства. Зокрема, рельєф може ускладнювати застосування сільськогосподарських машин тощо. Прикладами антропогенних форм рельєфу є кар’єри, терикони шахт, дамби тощо.

Висновки

На території України представлені різні форми рельєфу.

На формування рельєфу впливають зовнішні та внутрішні чинники.

Рельєф безпосередньо й опосередковано впливає на господарську діяльність людини. Господарська діяльність людини впливає на стан рельєфу як позитивно, так і негативно

Запитання та завдання

1.    Назвіть чинники, які впливають на формування рельєфу.

2.    Охарактеризуйте зовнішні чинники, що впливають на формування рельєфу.

3.    Які типи рельєфу переважають у вашій місцевості?

4.    Наведіть приклади господарської діяльності людини. Як це впливає на рельєф місцевості?

5.    Назвіть форми рельєфу в межах вашої місцевості. Які з них утворені під дією зовнішніх сил?

6.    Які заходи із запобігання руйнівним процесам на земній поверхні впроваджуються у вашій місцевості?

Це цікаво

•    Поблизу с. Вільховатого Рахівського району Закарпатської області 17 жовтня 2015 р. стався зсув ґрунту об'ємом 28 мі * 3. Фахівці стверджують, що його спричинили інтенсивні дощі. На ділянці дороги частково обмежили рух транспорту, а біля с. Білина того ж району внаслідок зсуву каміння забило водопропускну трубу, через що було частково підтоплено автодорогу Мукачево-Львів.

З погляду умов і чинників розвитку геодинамічних процесів Карпатський регіон вирізняється з-поміж інших регіонів України. Із 15 тис. закартографова-них зсувонебезпечних ділянок і 250 селенебезпечних струмків, зафіксованих в Україні, 6,5 тис. та 216 відповідно знаходяться в Карпатському регіоні.

•    Зсуви ґрунтів часто трапляються на узбережжі Азовського моря. Об’єми порід, що рухаються, вимірюються сотнями й навіть тисячами кубометрів. На узбережжі також поширені осипи й обвали.

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Гільберг

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 2-08-2016, 22:55, Переглядів: 5578