Народна Освіта » Географія » § 18. Особливості геологічної будови, рельєфу та мінеральних ресурсів вашої місцевості

НАРОДНА ОСВІТА

§ 18. Особливості геологічної будови, рельєфу та мінеральних ресурсів вашої місцевості

Фізико-географічне положення (ФГП) вашої місцевості. Щоб визначити особливості геологічної будови, рельєфу й мінеральних ресурсів рідного краю, важливо знати особливості його фізико-географічного положення. Використовуючи карти атласу України чи супутникові карти інтернет-ресурсів (http://gcomap.land.kiev.ua), визначте, у якій частині України розташована ваша область. За таблицею атласу України ви зможете дізнатися про площу вашої області, порівняти її з площею інших областей, з’ясувати, з якими областями вона межує.

У якій частині області розташований ваш населений пункт?

Назвіть райони, які знаходяться поблизу вашого населеного пункту

Особливості геологічної будови. Як ви вже знаєте, геологічна будова території обумовлена насамперед тектонічною структурою, тобто специфічними формами залягання гірських порід. Тектонічна структура формується під дією потужних ендогенних (внутрішніх) процесів Землі, що утворюють протягом тривалого геологічного часу великі ділянки земної кори — складчасті області, платформи, передгірні прогини (западини), кристалічні щити.

Геологічний розвиток території України триває. Продовжують підніматися гори Карпати, поволі опускається північне узбережжя Азовського моря, інтенсивпішими стають ерозійні процеси в долинах річок.

Вивчення геологічної будови (складу гірських порід, послідовності й форми їх залягання) певної території буде точнішим, якщо його проводити безпосередньо на місцевості.

Для ознайомлення з геологічною будовою рідного краю потрібно насамперед знайти, де гірські породи виходять па поверхню. Такі виходи шарів гірських порід називають геологічними відслоненнями (мол. 40). Саме вони основний об'єкт шкільних геологічних екскурсій і походів.

Відслонення бувають природними та штучними. На рівнинах гірська порода найчастіше оголюється в місцях, де річки чи яри прорізали поверхню й утворили берегові кручі. Також їх можна знайти в кар’єрах або там, де шосейна дорога чи залізниця проходить вирубаною виїмкою. Юному геологу потрібно роздивитися й описати кожен шар гірської породи, починаючи з верхнього.

Якщо під час обстеження відслонення знайдено скам'янілості й відбитки тварин і рослин, їх потрібно обережно зібрати, акуратно загорнути в папір, а крихкі фрагменти упакувати у вату. За окам'янілостями можна встановити їх вік, тобто коли й за яких природних умов утворилися шари Землі, у яких їх було знайдено.

Окремо занотовують знахідки корисних копалин. Усі записи, як на етикетці, так і в щоденнику проводять безпосередньо на місці відслонення.

Якщо вчитель чи учні мають фотоапарат або відеокамеру, варто провести фото- чи відеозйомку відслонення. Фотографія та відеофрагмепт уважаються одними з найточніших геологічних документів.

Об'єктами краєзнавчого вивчення є також промислово цінні або цікаві для науки мінерали й гірські породи, що трапляються в геологічних відслоненнях, на місці видобутку корисних копалин чи в мінералогічних заповідниках, якщо такі є на території, що вивчається.

Багатство мінерально-сировинних ресурсів України зумовлене особливостями геологічної будови її території. Розмаїття геологічно-структурних умов і величезний період часу (приблизно 2,5 млрд років) визначили формування майже всіх видів корисних копалин.

Пригадайте, який існує взаємозв 'язок між тектонічною й геологічною будовою та корисними копалинами на території України.

Які корисні копалини приурочені до основних тектонічних структур України?

Для краєзнавчого вивчення рельєфу місцевості має значення не тільки загальний опис його особливостей, походження, регіональні відмінності, а й докладна характеристика типових і найцікавіших його утворень.

На рівнинних територіях геоморфологічні дослідження передбачають вивчення розчленованості рельєфу річковими долинами, ярами й балками. Тобто, досліджуючи річкову долину, варто з’ясувати, як виражені її основні елементи: форма русла, заплава, тераси, меандри, плеса, перекати, обмілини, острови.

Досліджуючи гірські райони, вивчають форму міжгірних улоговин, гірські вершини, перевали, наявність моренних пасом, озер, лавинонебезпечних схилів.

У прибережних районах досліджують розчленування берегів (((юрма й особливості заток і бухт, наявність терас і кіс, виходу до моря корінних порід тощо). Описують характер берега (високий, низький, піщаний, гальковий), а також місцевість, що виходить до моря (рівнинна, гориста, наявність лагун і дюн тощо).

Висновки

Сучасні форми й типи рельєфу утворилися під дією як ендогенних (внутрішніх), так і екзогенних (зовнішніх) сил Землі

Кожний регіон України має свої особливості природних процесів, тектонічної будови та складу гірських порід.

Вивчення геологічної будови певної території потрібно проводити безпосередньо на місцевості.

Особливості простягання на місцевості різних форм рельєфу й залягання корисних копалин залежать насамперед від віку та історії формування тектонічних структур, а також від напрямку й особливостей залягання гірських порід.

Запитання та завдання

1.    Поясніть, чому на більшій частині території України переважає рівнинний рельєф.

2.    Які тектонічні структури виокремлюють у межах Українських Карпат і Кримських гір?

3.    Що зображують на геоморфологічній карті?

4.    Які найбільші тектонічні структури виокремлюють на території України?

5.    У межах яких тектонічних структур розташований ваш край?

6.    Використовуючи геохронологічну таблицю, простежте історію розвитку земної кори на території вашої місцевості в певні епохи.

7.    Назвіть основні форми й типи рельєфу вашої місцевості.

8.    Які типи й дрібні форми рельєфу поширені у вашій місцевості?

9.    Які корисні копалини добувають у вашій місцевості?

Дослідження

1.    Підготуйте інформацію про використання продуктів перероблення корисних копалин у побуті.

2.    Підготуйте повідомлення про географічні дослідження території України Г. Капустіним, В. Зуєвим, В. Вернадським, В. Бондарчуком (на вибір).

Практична робота 4

Встановлення за картами (тектонічною, геологічною, фізичною) зв’язків між тектонічними структурами, рельєфом, геологічною будовою та корисними копалинами в межах України

1. Порівняйте тектонічну, геологічну та фізичну карти вашої місцевості. Установіть відповідність .між тектонічними структурами, основними формами рельєфу, поширенням корисних копалин. Заповніть у зошиті таблицю.

2.    На основі картографічних і літературних джерел, путівників, а також власних спостережень на місцевості охарактеризуйте рельєф вашої місцевості.

3.    Зробіть або знайдіть фотографії чи малюнки типів і дрібних форм рельєфу, поширених у вашій місцевості.

Це цікаво

•    На крутих скелястих берегах Дністра та його лівих приток на Поділлі є два унікальні відслонення, які мають світове значення: поблизу с. Китайгоро-да (Хмельницька область) видно відклади протерозою, кембрію, ордовику, силуру, крейди, а біля с. Трубчина (Тернопільська область) — силуру й девону. Китайгородське відслонення — геологічна пам'ятка природи загальнодержавного значення на південно-західній околиці с. Китайгорода Кам'янець-Подільського району Хмельницької області (мал. 41).

•    Дністровський каньйон — це «підручник» із геології з реальними ілюстраціями. Тут знаходяться відомі у всьому світі відслонення (с. Стінка Бучацького і с. Трубчин Борщівського районів) з давніми скам’янілими рештками флори й фауни, яким майже 500 млн років. Цікавими є травертинові скелі — надзвичайно красиві порівняно молоді геологічні утворення з таємничими печерами й гротами. Дністровський каньйон — одне із 7 чудес України (мал. 42).

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Гільберг

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 2-08-2016, 23:13, Переглядів: 3491