Народна Освіта » Біологія » § 45. Сприйняття звуків. Захист слуху.

НАРОДНА ОСВІТА

§ 45. Сприйняття звуків. Захист слуху.

СПРИЙНЯТТЯ ЗВУКУ. У процесі сприйняття звуків поєднуються фізика звукових хвиль і біологічні функції багатьох частин людського вуха. Частота звукових хвиль — кількість хвиль, що створюються за одну секунду, — визначає висоту звуку. Низькі звуки віолончелі й високі звуки скрипки можуть мати ту саму гучність (амплітуду коливань), але повітря коливається при цьому з різною частотою. Слух — це одне з найменш гострих відчуттів людини. Кажани, кити, собаки, малесенькі землерийки й багато інших тварин у порівнянні з людиною можуть чути набагато вищі й набагато нижчі звуки, а також відчувати набагато слабші звукові коливання.

Вухо сприймає й підсилює звук. Кожний його відділ — зовнішнє, середнє і внутрішнє вухо — відіграє в цьому процесі певну роль. Звукові хвилі проходять через зовнішній слуховий прохід, викликаючи коливання барабанної перетинки, які передаються через слухові кісточки в овальне вікно внутрішнього вуха й викликають коливання рідини, що його за-

повнює. Ці коливання перетворюються слуховими рецепторами в нервові імпульси, які передаються по слуховому нерву в слухові центри, що містяться у скроневій частці кори великих півкуль головного мозку. Саме там відбувається аналіз сили звуку, його висоти і тривалості (мол. 113).

Звукові коливання до слухових рецепторів можуть передаватися також через кістки черепа. Передавання коливань звуків із зовнішнього середовища до рідини внутрішнього вуха кістками черепа називають кістковою провідністю. У повсякденному житті кісткова провідність має значення лише для відчуття власного голосу.

ЗАХИСТ СЛУХУ. Порушення слуху можуть бути викликані широким спектром біологічних та екологічних чинників. Для попередження ушкоджень і захворювань органів слуху необхідно берегти їх від шкідливих фізичних, хімічних факторів та інфекцій. Під фізичними факторами розуміють такі, що можуть викликати травми окремих частин вуха: постійний інтенсивний шум, звукові коливання надвисоких і наднизьких частот, необережне механічне чищення слухового ходу від сірки.

Корисно знати

Причиною послаблення чи втрати слуху можуть бути порушення будови або функцій відділів слухового аналізатора. Зокрема, сила звуку на рок-концертах надзвичайно велика й досягає 120 дБ. За висновками сучасних дослідників, 40 % любителів року серед дітей 13-15 років страждають слуховими шумами, а 60 % молоді 19-20 років виявляють ознаки туговухості.

До втрати слуху внаслідок руйнування барабанної перетинки може призвести звук потужного вибуху. Для запобігання цьому необхідно перед вибухом відкрити рот.

Барабанну перетинку можна ушкодити, якщо видаляти вушну сірку твердими предметами (олівцем, сірником чи шпилькою), і тоді настане повна глухота. Надлишок сірки видаляється під час миття вух. Сірка може накопичуватись у слуховому проході, утворюючи сіркові пробки, що призводить до погіршення слуху. Для їх видалення варто звернутися до лікаря.

Інфекційні хвороби (грип, ангіна, скарлатина та інші) можуть спричинити запалення різних частин вуха, які супроводжуються болем. При цьому потрібно негайно звернутися до лікаря. Своєчасна медична допомога зупинить розвиток хвороби й пов’язані з нею ускладнення, які можуть призвести до послаблення або повної втрати слуху.

Корисно знати

При болях у вусі не можна сильно сякатися, можна лише витирати носовичком слиз, що виділяється з ніздрів.

Вухо сприймає й підсилює звук.

Звукові коливання до слухових рецепторів можуть передаватися також через кістки черепа.

Для попередження захворювань органів слуху необхідно берегти їх від шкідливих фізичних, хімічних факторів та інфекцій. Здоровий спосіб життя є профілактикою захворювань слухового апарату.

Контрольні запитання

1.    Який механізм сприйняття звуку?

2.    Що таке кісткова провідність?

3.    Які причини погіршення слуху ви знаєте?

4.    Як запобігти захворюванням слухового апарату?

Цікаво знати

При яскравому освітленні загострюється слух. Саме тому в концертних залах не виключають світло. Це пояснюється властивостями аналізаторів. Збудження одного з аналізаторів посилюється, коли одночасно здійснюється вплив на інші аналізатори.

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Рибалко

 

Категорія: Біологія

Автор: alla1 от 13-07-2016, 14:58, Переглядів: 2955