Народна Освіта » Біологія » § 64. Менструальний цикл. Вагітність

НАРОДНА ОСВІТА

§ 64. Менструальний цикл. Вагітність

Пригадайте, яка тривалість вагітності в різних представників ссавців та від чого вона залежить.

Менструальний цикл. Щомісяця у статевозрілої жінки зазвичай дозріває один фолікул. Збільшуючись, він випинається над поверхнею яєчника. Оболонка фолікула стає тонкою, міхурець розривається і яйцеклітина потрапляє в черевну порожнину. Цей процес руйнування фолікула і виходу з нього яйцеклітини називають овуляцією. У нормі в середньому овуляція відбувається один раз на 28 днів. Залишки дозрілого фолікула формують жовте тіло, яке продукує гормон прогестерон. Прогестерон затримує дозрівання наступного фолікула і спричиняє зміни в матці. Її

слизова оболонка набухає, наповнюючись кров’ю. Створюються умови для розвитку зародка і виношування плоду. Якщо яйцеклітина не запліднилась, то через кілька днів вона гине, а жовте тіло зникає.

Слизова оболонка матки, що набухла й розрослася, починає розшаровуватися і відділяється від її стінок. Матка скорочується. Кровоносні судини тріскають, і кров разом з частинками слизової оболонки виділяється назовні. Цей фізіологічний процес називають менструацією.

У дівчаток перші менструації з’являються у віці 12-14 років і свідчать про початок статевого дозрівання. Припинення менструацій відбувається в жінок у віці 47-50 років. Пригадайте, з чим це пов’язано.

Процес дозрівання яйцеклітин відбувається циклічно. Він пов’язаний зі змінами в репродуктивній системі жінки. Зовні це проявляється регулярними менструаціями.

Тривалість менструального циклу в у нормі становить 28±7 днів. Початком менструального циклу умовно вважають перший день менструації. Кожний менструальний цикл — це підготовка організму жінки до вагітності. У циклі виділяють 4 фази (іл. 155): менструальну, післяменст-руальну, овуляцію і передменструальну.


 

МЕНСТРУАЦІЯ — щомісячний процес відторгнення внутрішньої слизової оболонки матки, який супроводжується кров’янистими виділеннями протягом 3-5 днів.

МЕНСТРУАЛЬНИЙ ЦИКЛ — це фізіологічний процес, під час якого відбуваються послідовні циклічні зміни в організмі жінки, що контролюються статевими гормонами.


 

Менструальна фаза настає за відсутності запліднення. У післяме-нструальну фазу (зазвичай 6-13-й день) відбувається відновлення слизової оболонки матки. Гіпофіз під впливом гіпоталамуса виділяє гормон, який стимулює розвиток нового фолікула. Цей фолікул починає виділяти гормон естроген, який впливає на розвиток яйцеклітини та розростання стінки матки. Відбувається підготовка до вагітності. Поява гормону естрогену зумовлює виділення гіпофізом гормону, який стимулює овуляцію. Далі відбувається овуляція. Яйцеклітина виходить з яєчника й надходить у маткову трубу, де завершується її дозрівання. Овуляція триває приблизно 3-5 днів. Саме в цей період може відбутися запліднення. Пе-редменструальна фаза пов’язана з утворенням на місці зруйнованого фолікула жовтого тіла. Якщо запліднення не відбувається, жовте тіло припиняє функціонувати, цикл повторюється знову. Якщо ж запліднення відбувається, то настає вагітність.

Вагітність (іл. 156). Вам уже відомо, що вагітність починається із запліднення яйцеклітини та закінчується народженням дитини. Триває вагітність в середньому 280 днів, тобто, 40 тижнів (або 9 місяців). Умовно його поділяють на триместри (кожен по три місяці). Протягом цього часу в організмі жінки відбуваються фізіологічні зміни, спрямовані на утримання заплідненої яйцеклітини в матці, створення умов для нормального розвитку плода та підготовку до пологів. Усі зміни в жіночому організмі зумовлені діяльністю залоз внутрішньої секреції.

Початок вагітності характеризується тим, що гіпофіз різко зменшує вироблення гормонів, які регулюють роботу статевих залоз. Це призводить до гальмування дозрівання яйцеклітин у яєчниках, припинення овуляції, а відтак — і менструації. З іншого боку, гіпофіз починає виробляти гормон пролактин, який необхідний для утворення молока. Крім того, пролактин стимулює ріст і розвиток молочних залоз, збільшення чи

сла часточок і протоків в них. Особливу роль у цей період вагітності відіграє прогестерон, що виділяється жовтим тілом.

Він обумовлює імплантацію (вростання зародка в оболонку матки) й утримання плодового яйця в матці, перешкоджає дозріванню нових яйцеклітин у яєчниках. З 3-4-го місяця вагітності жовте тіло, як залоза внутрішньої секреції, перестає виробляти прогестерон і його функцію цілком бере на себе плацента.

Пригадайте, що таке плацента та яку роль вона виконує у ссавців. Прогестерон сприяє нормальному перебігу всієї вагітності.

Наприкінці вагітності в організмі жінки відбуваються зміни, що свідчать про наближення пологів. Голівка дитини опускається в порожнину таза (іл. 157 а, б). Сигналом до початку родової діяльності є збільшення в крові концентрації гормону окситоцину, що виробляється гіпофізом. Ок-ситоцин викликає сильні й регулярні скорочення м’язів матки — перейми. При цьому шийка матки розкривається, плідні оболонки розриваються, виділяються навколоплідні води (іл. 157 в). Це може тривати в середньому від 6 до 18 годин. Після цього скорочення матки посилюються і плід починає рухатись родовими шляхами до піхви. Майбутня матір допомагає такому руху потугами — сильними скороченнями м’язів черевного пресу. Приблизно за годину народжується дитина.

Відторгнення плаценти під час пологів (іл. 157 г) стимулює гіпофіз матері до секреції гормону' пролактину, який ініціює утворення й виділення молока молочними залозами. Із грудним молоком дитина отримує всі речовини, необхідні для розвитку, а також антитіла, які захищають й організм від хвороб. Пригадайте. що таке, антитіла. Який імунітет вони забезпечують?


 

ВАГІТНІСТЬ — це сукупність фізіологічних процесів, пов’язаних з утворенням зародка та розвитком плода в організмі жінки.

ПОЛОГИ — це фізіологічний процес, під час якого народжується дитина; завершальний етап вагітності.


 

Ключові терміни та поняття: Овуляція. Менструальний цикл. Вагітність.

 

Роль залоз внутрішньої секреції в регулюванні вагітності

Протягом вагітності жінка зазвичай виношує одну дитину. Але є випадки народження водночас і більше дітей— близнят. Вони можуть бути однояйцевими та різнояйцевими. Однояйцеві близнята розвиваються з однієї зиготи, яка поділилася на дві (іноді більше) клітини, кожна з яких розвинулась в окремий організм. В організмі матері вони зв’язані пуповинами з єдиною плацентою. Ці близнята дуже схожі між собою: однієї статі, групи крові, з однаковим кольором очей тощо. Різнояйцеві близнята — результат запліднення відразу кількох яйцеклітин. Пуповини цих близнят кріпляться кожна до своєї плаценти. Ці близнята можуть бути різної статі, схожими між собою, як звичайні брат і сестра.


 

1. Що таке овуляція?

2. Що таке жовте тіло та яка його функція?

3. Що таке менструація та про що вона свідчить?

4. Що таке менструальний цикл?

5. Які процеси відбуваються під час менструального циклу? Чим вони зумовлені?

6. Що таке вагітність?

7. Чим зумовлені фізіологічні зміни в організмі вагітної жінки?

8. Які процеси відбуваються під час пологів?

9. Чому відбувається овуляція?

10. Поясніть роль ендокринної системи в регуляції: а) овуляції; б) вагітності.

11. З давніх-давен у народі склалися обряди та звичаї, спрямовані на появу й розвиток здорових нащадків. Що вам відомо про такі народні традиції?

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Міщук

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 8-07-2016, 11:00, Переглядів: 3267