Народна Освіта » Біологія » Урок 63. Запліднення. Внутрішньоутробний розвиток

НАРОДНА ОСВІТА

Урок 63. Запліднення. Внутрішньоутробний розвиток

 Ми вже знаємо, що таке клітина і як вона побудована. Побачити її неозброєним оком неможливо. Але цілком можливо зрозуміти, що життя кожної людини, кожного з нас почалося із злиття двох мікроскопічних клітин. Перші етапи формування нового організму є настільки складними, що їх вивченню присвячена окрема біологічна наука — ембріологія. А на сьогоднішньому уроці ми з’ясуємо лише найважливіші процеси, що відбуваються підчас початкових стадій розвитку людського організму.

Ключові слова: овуляція, запліднення, зигота, імплантація, ембріон, зародок, плацента, амніон, близнюки.

Запліднення. Під час статевого акту сперма потрапляє у піхву, а потім у фаллоніеві труби. Сперматозоїди зберігають рухливість у жіночих статевих шляхах до шести діб, а здатність до запліднення — до 48 годин. Вони здатні запліднювати яйцеклітину тільки після того, як проведуть у статевих шляхах декілька годин. У цей час змінюються властивості акро-соми, що робить можливим запліднення. За допомогою ферментів акросоми відбувається руйнування оболонок яйцеклітини. Після того, як у яйцеклітину проникне ядро сперматозоїда, її оболонка змінується так, що перешкоджає проникненню в неї інших сперматозоїдів. Хвіст сперматозоїда розсмоктується. Проникнення сперматозоїда в яйцеклітину є остаточним етаном П дозрівання.

Після злиття ядер статевих клітин утворюється зигота, у якій відновлюється диплоїдннй (подвійний) набір хромосом. У зиготі є 23 хромосоми яйцеклітини та 23 хромосоми сперматозоїда. Саме в цей час генетично закладається стать майбутньої дитини. До речі, вона залежить від статевої хромосоми, що знаходиться у ядрі сперматозоїда. Якщо це Х-хромосома, то народиться дівчинка, якщо У-хромосома — хлопчик.

Запліднена яйцеклітина рухається по матковій трубі до матки, де відбувається її закріплення у стінці матки. Цей процес називається імплантацією. Він триває 7-10 днів. З цього часу починається вагітність. Вона триває 280 днів (40 тижнів). Вагітність поділяють на три триместри, впродовж яких відбуваються зміни у будові та функціонуванні і жіночого, і нового організму.

Розглянемо основні стали ембріонального (внутрішньоутроб-ного) розвитку (.мал. /36").

Перший місяць. Зигота перетворюється на маленький ембріон, аж ніяк не схожий на людину. Він має хвіст, зяброві щілини і нагадує пуголовка. До кінця місяця утворюються зародкові горбики, з яких будуть формуватися голівка і кінцівки. У зародка формується трубка, яка згодом перетворюється на серце, і починається кровообіг. З’являються зачатки центральної нервової системи.

Впродовж другого місяця ембріон збільшується до З см, у нього формуються очі, кінцівки, хребет, травна система, нирки, зачатки статевих органів. Зникають зяброві щілини та хвіст.

Від третього місяця зародок вже називають плодом. У цей період ембріогенезу завершується формування плацента — тимчасового органа, що здійснює обмін речовин між організмом матері та плода. За цей місяць він підростає до 10 см і має масу 40 г. На пальчиках виростають нігті, формуються зовнішні статеві органи. До кінця місяця серце добре сформоване, має 4 камери і прискорено скорочується.

Плацента виділяє гормон, що запобігає настанню наступного після запліднення менструального циклу. Крізь плаценту з материнської крові у кров плода надходять поживні речовини і кисень, з крові плода у материнську переходить вуглекислий газ і

продукти обміну. Материнська та плодова кров ніколи не змилуються, між ними існує плацентарний бар’єр.

Плацента, виконуючи роль тимчасової залози внутрішньої секреції, забезпечує нормальний розвиток вагітності, регулює важливі функції вагітної, бере участь у розвитку родового акту. Особливо висока активність плаценти у третьому триместрі. Навколо плода існує амніотична оболонка — основна функція якої — вироблення навколоплідних вод, що забезпечують оптимальне середовище для розвитку плода та оберігають його від висихання і механічних впливів.

На четвертому місяці добре помітні індивідуальні особливості обличчя, сформована тоненька шкіра, крізь яку просвічуються судини. В цей час стають активними рухи кінцівок, починається окостеніння скелета, плід здійснює слабкі дихальні рухи. Довжина плода сягає 18 см, а маса — 120 г.

У п’ятимісячного плода добре розвинена мускулатура, тому мати відчуває поштовхи. Шкіра малюка вкривається пушковнм волоссям. Тіло плода набуває округлості, оскільки починається відкладання підшкірної жирової клітковини. Довжина плода — 25 см, маса — до 300 г.

До кінця шостого місяця всі основні внутрішні органи вже сформовані і будуть тільки удосконалюватися. З’являється волосся на голові, формуються брови. Плід сягає ЗО см, має масу 600-700 г.

У сім місяців плід відкриває і закриває очі, волосся на голові може сягати 0,5 см. Тіло ще більше округлюється. Маса малюка — 1000-1200 г, довжина — 35 см (мал. 137).

До кінця восьмого місяця дитина важить 2-2,5 кг, а її довжина сягає 43-48 см. Вона вже чудово чує, особливо низькі звуки, може розрізняти смаки. Всі фізіологічні системи повністю сформовані. У хлопчиків яєчка починають опускатися у мошонку.

До дев’ятого місяця шкіра у плода повністю сформована. Оскільки шар підшкірного жиру товщає, то малюк стає красивішим. Всі органи готуються до життя у повітряному середовищі. Малюк займає остаточне положення голівкою вниз. Маса плода 3,2-3,5 кг, а довжина до 50 см.

Наприкінці дев’ятого місяця починаються пологи. Після народження дитини відбувається відторгнення плаценти.

Інколи можуть народжуватися близнюки (.нал. 138). Розрізняють однояйцевих та різнояйцевих близнят. Однояйцеві близнята розвиваються з однієї заплідненої яйцеклітини, що ділиться на дві або кілька частин, з яких розвиваються самостійні зародки. Такі близнюки завжди однієї статі та дуже схожі між собою. Різнояйце-ві близнята розвиваються з різних яйцеклітин. Вони можуть бути різних статей, якщо ж однієї статі, то вони не схожі між собою. У більшості випадків народження близнюків є спадковим.

Шкідливі зовнішні впливи на організм вагітної та ембріон. Але нормальний хід вагітності може бути порушений. Цьому передає чимало причин: шкідливі звички жінки, небезпечні екологічні фактори, генетичні хвороби та інші.

Деякі речовини, потрапляючи в організм людини можуть змінювати сприйняття, настрій, здатність до пізнання, поведінку і рухові функції. До таких речовин належать алкоголь, тютюн, наркотики, деякі ліки. Вони можуть вплинути не тільки на психіку, а і на увесь подальший розвиток організму.

Вживання алкогольних напоїв є небезпечним для людей, а для вагітних тим більше. У таких жінок у 2-4 рази частішими є викидні, уповільнюються пологи та виникають ускладнення. Вживання вагітними алкоголю призводить до того, що лише 1/3 дітей народжуються здоровими, інші мають вроджені дефекти. Алкогольний синдром (АС) характеризується тріадою: затримкою росту, розумовою відсталістю та специфічними рисами обличчя новонародженого. Наслідки алкогольного синдрому не зменшуються з часом, хоча специфічні прояви змінюються в міру дорослішання дитини. Порушення уваги та гіперак-тивність властиві 75% дітей з АС, що ускладнює соціальну адаптацію дитини. Характеристики поведінки дитини при токсичних ефектах включають в себе агресивність, упертість, гіперактивність і порушення сну. Якщо мати у період грудно

го вигодовування немовляти випиває хоча б одну-дві склянки пива, то дитина стає сонною і не може нормально вживати молоко.

Паління можна вважати шкідливою звичкою, прийнятою суспільством. Але його вплив на організм вагітної жінки с не менш небезпечним. Якщо вагітна постійно перебуває у приміщенні з курцями, то можуть виникнути порушення кровообігу в ділянці плаценти, уповільнення перебігу пологів, спонтанні аборти, передчасні пологи. На ранніх стадіях вагітності нікотин може перервати вагітність в результаті порушення прикріплення ембріона до стінки матки. На пізніших стадіях вагітності нікотин значно погіршує постачання плода киснем. Внаслідок хронічного кисневого голодування уповільнюються його ріст і розвиток. Тому у жінок, які палять, діти народжуються з меншою масою (на 120-130 г) і меншими розмірами тіла. Вплив паління матері на плід проявляється в уповільненні росту, підвищенні ризику вроджених аномалій, збільшується у 2,5 рази можливість раптової смерті новонародженого. У подальшому спостерігається затримка фізичного та розумового розвитку, відхилення у поведінці, підвищена схильність до респіраторних захворювань.

Вживання наркотичних речовин є дуже небезпечним як для майбутньої матері, так і для дитини. У 8% таких жінок вагітність закінчується мертвонародженням. Плід, який розвивається під впливом наркотиків, росте повільно, для нього характерна мікроцефалія. Новонароджена дитина має підвищену дратівливість, уповільнений розвиток мови, порушення розумових здібностей та поведінки.

1. Охарактеризуйте процес запліднення.

2. Які особливості ембріонального розвитку людини?

3. Яку будову має плацента, які функції вона виконує?

4. Охарактеризуйте шкідливий вплив окремих речовин на ембріональний розвиток людини.

ЦЕ ЦІКАВО ЗНАТИ!

Найбільшу кількість дітей мав Федір Васильєв. Він мав 87 дітей від двох шлюбів. Перша дружина за 27 пологів народила: 4x4 + 7x3 + 16x2 = 69 дітей. Друга дружина за 8 пологів народила: 2x3 + 6x2=18 дітей. Таке повідомлення було опубліковане у 1782 році. На той час Васильєву було 75 років, а з дітей 83 були живими.

• Під час ембріонального розвитку у людини закладається хорда. Чи зберігається вона у дорослому віці?

• Що означає у прямому і переносному значенні вислів «Людина народилася в сорочці*?

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Костильов

 

Категорія: Біологія

Автор: alla1 от 3-07-2016, 13:33, Переглядів: 2119