Народна Освіта » Біологія » Урок 62. Будова та функції жіночої статевої системи. Статеве дозрівання організмів

НАРОДНА ОСВІТА

Урок 62. Будова та функції жіночої статевої системи. Статеве дозрівання організмів

 Пригадайте, як ви виглядали у дитячому садку. Не кажучи про вагу і зріст, у вас були зовсім інші пропорції тіла. Волосся росло тільки на полові, у хлопчиків та дівчаток одного зросту плечі були майже однакової ширини, а голоси у всіх були тонкими. Але під час періоду так званого статевого дозрівання все почало змінюватися. Дізнаймося, які механізми керують цими процесами та яке біологічне значення вони мають.

Ключові слова: яєчники, яйцеклітина, піхва, матка, первинні та вторинні статеві ознаки.

Будова та функції жіночої статевої системи. Жіноча статева система, як і чоловіча, виконує генеративну функцію — утворення статевих клітин (яйцеклітин), ендокринну — виділення статевих гормонів (ла.іі. 131). Але особливістю жіночої статевої системи е ще одна функція, вона забезпечує внутрішньоутробний розвиток плода.

До складу системи входять статеві залози — яєчники, статеві шляхи, завдяки яким відбувається рух та злиття статевих клітин та молочні залози.

Яєчники — це парні статеві залози, у яких утворюються яйцеклітини, які виробляють естрогени і прогестерон. До жіночих статевих органів відносять малі та великі соромітні губи, які захищають внутрішні структури, клітор, що є органом чуття. Піхва — нижня частина репродуктивного шляху, виконує функцію родового каналу. Матка має грушоподібну форму і здатна розтягуватися. Вона призначена для виношування плоду. Саме тут він знаходиться впродовж всього внутрішньоутробного розвитку, де має захист та забезпечується всіма поживними речовинами. Маткові труби забезпечують проходження яйцеклітин від яєчників до порожнини матки, а також зустріч зі сперматозоїдами та запліднення.

Молочні залози е видозміненими потовими залозами (.мал. 132). Вони призначені для продукування молока, яким вигодовується маля. На верхівці молочної залози розташований сосок, що має велику кількість епітеліальних зроговілих пігментованих клітин. Тут знаходиться багато чутливих рецепторів, що пов’язані з рефлекторним виділенням молока.

На відміну від сперматозоїдів, яйцеклітини є великими нерухомими статевими клітинами. У них знаходиться великий запас поживних речовин, необхідних для розвитку зародка (мал. 133).

Якщо у чоловіків процес утворення і виділення сперматозоїдів є неперервним, починається з настанням статевої зрілості, і триває впродовж всього життя, то у жінок — циклічний процес, що повторюється приблизно кожні 28 днів. Дозрівання яйцеклітин — утворення яйцеклітин починається до народження і завершується для кожної яйцеклітини тільки після її запліднення. Плід жіночої статі безпосередньо перед народженням має близько 2 мільйонів незрілих яйцеклітин, але лише 450 з них розвиватимуться протягом життя, і зрозуміло, що не всі будуть запліднені. Він пов’язаний зі змінами у будові та функціях всієї репродуктивної системи. Цей процес називається менструальним циклом. Його поділяють на чотири стадії, які регулюються гормонами яєчників, утворення яких контролюється гормонами гіпофіза.

Під дією гормонів передньої частки гіпофіза у дівчаток у віці 10-12 років яєчники починають утворювати жіночі статеві гормони, що впливають на формування вторинних статевих ознак.

У яєчниках майбутні яйцеклітини розвиваються у особливих міхурцях — фолікулах. Яйцеклітина, що дозріла у фолікулі, розриває його оболонку і виходить у черевну порожнину. Цей процес називається овуляцією. Тут вона підхоплюється бахромою маткових (фаллопієвих) труб, і по них спрямовується до порожнини матки. На місці фолікула, що лопнув, утворюється жовте тіло. Це своєрідна тимчасова залоза внутрішньої секреції, яка продукує гормон прогестерон. Під дією цього гормону відбувається затримка росту інших фолікулів, підготовка слизової оболонки матки до прийняття заплідненої яйцеклітини. Якщо запліднення не відбулося, то через 5-6 днів незапліднена яйцеклітина і сперматозоїди, що могли бути у трубах знищуються, а жовте тіло через 10-14 днів руйнується. Припиняється виділення гормону прогестерону, слизова оболонка матки потовщується і відмирає. Потім разом з новоутвореними суднами вона відшаровується, викликаючи кровотечу — менструацію. Після її закінчення слизова оболонка відновлюється, а цикл починається спочатку. Дозрівання яйцеклітин відбувається почергово у кожному яєчнику.

У разі, коли у фаллопієвих трубах відбулося запліднення, то з утвореної зиготи починає формуватися зародок, який через 8 днів після овуляції занурюється в стінку матки. Починає синтезуватися гормон, що запобігає знищенню жовтого тіла і

стимулює його до виділення більшої кількості прогестерону, які викликають посилений ріст епітелію матки. Відторгнення слизового епітелію не відбувається і чергова менструація не пест ас (.иад. 134).

Статеве дозрівання організмів. Різниця між організмами двох статей полягає у прояві первинних та вторинних статевих ознак. Первинні ознаки виникають під час внутрішньо утроб ного розвитку і зберігаються впродовж усього життя. Вторинні статеві ознаки виникають під час періоду статевого дозрівання. Порівняйте особливості статевого дозрівання у хлопчиків та дівчаток.

Статеве дозрівання хлопчиків та дівчаток

Ознака

Хлопчики

Дівчатка

Первинні статеві ознаки: Статеві органи

Статевий член, мошонка

Соромітні губи, піхва

Статеві залози

Сім’яники

Яєчники

Вторинні статеві ознаки: Ріст волосся на тілі

Під пахвами, внизу живота, на обличчі

Під пахвами, внизу живота, на обличчі відсутнє

Ріст кісток поясів кінцівок

Ріст кісток плечового поясу

Ріст кісток тазового поясу

Жирова тканина

Не відкладається

Відкладається на стегнах

Зміна голосу

Стає низьким

Стає високим

Інші зміни

Поява кадика

Збільшення молочних залоз

Перші ознаки статевої зрілості

Поява полюцій (мимовільного виділення сім'яної рідини) (13-14 років)

Поява менструації (11-12 років)

1. Охарактеризуйте будову жіночої статевої системи.

2. Які особливості менструального циклу?

3. Порівняйте особливості статевого дозрівання хлопчиків та дівчаток.

4. Порівняйте процеси сперматогенезу та овогенезу.

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Костильов

 

Категорія: Біологія

Автор: alla1 от 3-07-2016, 13:31, Переглядів: 2241