Народна Освіта » Біологія » Урок 37. Будова і функції спинного мозку

НАРОДНА ОСВІТА

Урок 37. Будова і функції спинного мозку

Усі знають вислів «мурашки по шкірі». Це фізіологічна реакція, виконання якої забезпечує спинний мозок. Кожен з нас може переконатися у тому, що наш спинний мозок виконує колінний рефлекс, про який ми вели мову раніше. Виявляється, спинний мозок забезпечує найважливіші життєві функції нашого організму, тому варто знати, як він побудований та як організована робота цієї частини центральної нервової системи.

Ключові слова: спинний мозок, нервовий сегмент, сіра і біла речовина, спинномозковий канал, рефлекторна і провідникова функції.

Спинний мозок — циліндричний тяж, сплющений у спинно-черевному напрямку. Розташовується у спинномозковому каналі хребта. Цей канал утворений отворами між тілами і дугами хребців, розміщеними ланцюжком. Біля основи черепа

спинний мозок з’єднується з довгастим мозком головного мозку. Унизу на рівні другого поперекового хребця спинний мозок закінчується конусом, від якого відходить кінцева нитка (лял. 86).

Спинний мозок має два потовщення: шийне (на рівні 3 шийного — З грудного хребців) і поперекове (10 грудний — 2 поперековий хребці). У цих ділянках спинного мозку від нього відгалужуються нерви, що іннервують верхні та нижні кінцівки. Спинний мозок дорослої людини 41-45 см завдовжки, масою 26-28 г. Під час внутрішньоутробного періоду спинний мозок повністю заповнює хребтовий канал, але згодом ріст хребта відбувається інтенсивніше, ніж ріст спинного мозку, і хребет стає дещо довшим.

Спинний мозок передньою і задньою борознами поділений на 2 симетричні половини. На бокових поверхнях спинного мозку симетрично входять задні (чутливі) і виходять передні (рухові) корінці спинномозкових нервів. Зливаючись, вони і утворюють спинномозкові нерви. Потовщення на задніх корінцях спинномозкових нервів свідчать про те, що тут знаходяться тіла чутливих нейронів. Сегментом спинного мозку називають ділянку, від якої відходять корінці нервів (мал. 87).

Число сегментів співпадає з числом спинномозкових нервів — 8 шийних, 12 грудних, 5 поперекових, 5 крижових і 1 куприковий. Спинний мозок складається із сірої та білої речовини. Біла речови-

на розташована по периферії. На поперечному перерізі окремих сегментів, як видно на рисунку, сіра речовина мас вигляд метелика і розташована в центрі мозку. В центрі сегмента розташований центральний канал спинного мозку. Він сполучається з 4-м шлуночком головного мозку, а унизу закінчується сліпо. Канал заповнений рідиною. Більшість нейронів спинного мозку є вставними, решта — рухові. На рівні сегментів спинного мозку замикаються деякі рефлекторні дуги, у складі яких немає вставних нейронів (короткі), наприклад, дута колінного рефлексу.

Через спинний мозок замикаються ритмічні рефлекси, що забезпечують ходіння, чухання, аплодування тощо, а також рефлекси, пов’язані з набуванням певної пози тіла. Наприклад, коли людина відчуває біль у животі, вона зазвичай згинається. Коли людина хоче привабити до себе увагу, вона піднімає руки і вимахує ними. Також в спинному мозку замикаються рефлекси внутрішніх органів і систем. Наприклад, рефлекс сечовипускання замикається в крижовому відділі спинного мозку. Він виникає у відповідь на розтягання стінки сечового міхура.

Біла речовина спинного мозку утворена нервовими волокнами, які утворюють провідні шляхи спинного мозку. Саме завдяки наявності білої речовини спинний мозок забезпечує провідникову функцію. Тут розташовуються висхідні та низхідні шляхи передачі інформації з периферії до центру і команд до периферичних органів-виконавців.

Швидкість передачі збудження чутливими волокнами різна. Вкриті мієліном волокна передають імпульси з швидкістю 100 м/с, а ті, що не вкриті, — лише 10. Швидкою є больова інформація, повільною — інформація про температуру.

Спинний мозок оточений трьома оболонками із сполучної тканини. Зовнішня оболонка — тверда, створена щільною сполучною тканиною. Вона складається з двох листків: зовнішнього і внутрішнього. Зовнішній листок зростається з окістям хребців на рівні хребтового каналу. Під нею знаходиться павутинна оболонка, створена пухкою сполучною тканиною. Безпосередньо до мозку прилягає м’яка оболонка. Вона створена також волокнистою сполучною тканиною, але її пронизують численні кровоносні та лімфатичні судини й капіляри. У проміжку між павутинною і м’якою оболонками знаходиться спинномозкова рідина.

1. Опишіть зовнішню будову спинного мозку.

2. Якими оболонками вкритий спинний мозок?

3. Що таке сегмент спинного мозку?

4. Опишіть внутрішню будову спинного мозку.

5. Які функції виконує спинний мозок?

Чому в незручній позі у більшості людей терпне рука або нога?

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Костильов

 

Категорія: Біологія

Автор: alla1 от 3-07-2016, 11:54, Переглядів: 3182