Народна Освіта » Біологія » Урок 39. Будова і функції кінцевого мозку

НАРОДНА ОСВІТА

Урок 39. Будова і функції кінцевого мозку

Будь-які подразнення, що надходять з навколишнього середовища, змушують наш мозок активно реагувати на них. Кінцевий мозок є останньою інстанцією, яка приймає остаточне рішення стосовно того, як варто реагувати на будь-який вплив навколишнього середовища або зміну стану внутрішнього.

Ключові слова: кінцевий мозок, проміжний мозок, таламус, гіпоталамус, кора півкуль головного мозку, борозни, звивини, чутливі поля, рухові поля, мотонейрони, асоціативні поля.

Проміжний мозок (частина псрсдиьохх) мозку) розташований під мозолистим тілом, складається з гіпоталамуса, відповідального за діяльність вегетативної нервової системи, і таламуса, де відбувається сортування чутливих сигналів, що надходять від спинного і середнього мозку до півкуль кінцевого мозку. Таламус, або зоровий горб, е підкорковим центром усіх видів чутливості, крім нюхової. Саме тут інформація від органів чуттів спрямовується до кори півкуль, де вона аналізується. Над таламусом знаходиться епіталамус, що містить шишкоподібне тіло — епіфіз. Це найменш вивчена залоза ендокринної системи (тема 10).

Гіпоталамус — вищий підкірковий центр вегетативної нервової системи, в якому розташовані центри регуляції водно-сольового балансу, обміну речовин, температури тіла, стану голоду і ситості, руху крові судинами. Гіпоталамус впливає на стан злості і страху, дихальну та ендокринну системи. З гіпоталамусом з’єднаний гіпофіз — найважливіша залоза ендокринної системи (тема 10). Саме завдяки поєднанню гіпофіза з гіпоталамусом відбувається взаємозв’язок нервової та ендокринної систем організму в регуляції його функцій (мал. 91).

До кінцевого мозку наложать дві півкулі головного мозку, розділе-

ні поздовжньою борозною, що накривають стовбур головного мозку.

У довжину півкулі сягають 17 см, у ширину — 14 см. У кожній півкулі розрізняють мантію, сіру та білу речовину, ядра, шлуночки. Мантія, або кора великих півкуль, утворена сірою речовиною. Це скупчення тіл нейронів. Вони розташовані у шість шарів. Біла речовина утворена аксонами нейронів, які вкриті мієліном білого кольору. У товщі білої речовини знаходяться ядра сірої. У них містяться підкіркові центри регуляції функцій. Кора півкуль відтворює форму черепа. Кожна півкуля містить п’ять часток: лобову, тім’яну, скроневу, потиличну та острівець. Шлуночки поєднані між собою та спинномозковим каналом і заповнені спинномозковою рідиною (мал. 92).

Лобова частка є відповідальною за довільні рухи, володіння язиком та абстрактне мислення. Тім’яна частка — за чутливість, пам’ять, мову і просторову орієнтацію. Скронева частка — за слух, просторову орієнтацію, відчуття рівноваги і пам’ять. Тут є ділянка, відповідальна за розуміння значення слів. Потилична частка є відповідальною за зір. Острівець ймовірно відповідає за перистальтику шлунка, слиновиділення, нудоту та інші фізіологічні реакції.

Шар сірої речовини має товщину від 1,5 до 5 мм. Ця структура здійснює регуляцію усіх функцій організму, бере участь у вищій нервовій діяльності. Нейрони кори поділяють на пірамідні, зірчасті та веретеноподібні. Загалом їх нараховується близько 14 млрд. Площа поверхні кори сягає 220 000 мма, з яких дві третини знаходяться у борознах та звивинах (.мал. 93).

У корі півкуль, наче на екрані, відображається активність рецепторів шкіри. Від них чутливі нервові волокна передають інформацію до відповідних ділянок кори. Уздовж центральної звивини в районі тім’я-

ної частки розташовані чутливі поля, куди стікаеться інформація від усієї поверхні тіла. При цьому розмір чутливого поля не залежить від площі поверхні, з якої надходить інформація, а залежить від важливості інформації, яку мозок отримує від ділянки поверхні тіла. Наприклад, чутливі поля стегон приблизно такої ж площі, як і поля стоп. Площа чутливої зони шиї така ж, як і мізинців. Дуже велика представленість губ, язика, долонь (.чал. 94).

Поряд з чутливим полем знаходиться асоціативне поле. Його завдання — розшифрування інформації від органів чуттів. Завдяки його діяльності ми оцінюємо взаємне положення об’єктів у просторі, визначаємо обриси предметів, не дивлячись на них, оцінюємо положення частин власного тіла, порівнюємо сприйняття, отримувані у даний момент з тими, що є у пам’яті. Асоціативне поле дає змогу людині контролювати і планувати будь-який вид діяльності.

На потиличній частці знаходяться зорові поля — чутливе і асоціативне. Чутливе поле забезпечує зір, асоціативне — розпізнавання предметів, які ми бачимо. Скронева частка містить слухові поля, що працюють аналогічно: чутливе сприймає звуки, асоціативне — розпізнає їх. Смакове поле знаходиться в районі бічної звивини, нюхове — заховане в глибині центральної борозни.

Лобова частка кори містить рухові поля. Вони контролюють м’язову активність. При цьому рухові поля правої півкулі контролюють діяльність м’язів лівої половини тіла, а лівої півкулі — правої половини. Зате обличчя представлене в обох півкулях. Нейрони, що керують м’язами, називають мотопейроиамн. їх особливістю є дуже довгі аксони. У лобовій частці є дуже важлива ділянка кори, відповідальна за вміння розмовляти — так зване поле Брока (назване на честь дослідника, що встановив його існування). Тут виникають імпульси, що керують м’язами гортані, глотки, рота, а також дихальних м’язів, що контролюють силу повітряного потоку. Скоординована їх діяльність дає змогу перетворювати думки у звук. При цьому мовні поля у правші локалізуються лише у лівій півкулі, а у шульги — лише у правій.

1. Опишіть положення проміжного мозку.

2. Які функції виконує гіпоталамус?

3. Які функції виконує таламус?

4. Порівняйте положення сірої та білої речовини мозку.

5. Схарактеризуйте чутливі поля кори півкуль.

6. Які функції виконують рухові поля кори півкуль?

7. Які функції виконують асоціативні поля?

8. Яким чином мозок контролює здатність розмовляти?

Чому крововилив у праву півкулю мозку впливає на діяльність органів лівої половини тіла і навпаки?

ЦЕ ЦІКАВО ЗНАТИ!

В обох півкулях головного мозку людини налічується близько 100 мільярдів нервових клітин, що зберігають таку кількість інформації, яку можна записати у 20 мільйонах томів.

*• Півкулі головного мозку сполучені за допомогою 200 мільйонів нервових волокон.

*• Вчені вважають, що з 100 мільярдів нервових клітин кори головного мозку лише 4% перебуває в активному стані.

ЛАБОРАТОРНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ 7

Вивчення будови спинного та головного мозку людини.

Мета дослідження: вивчити загальні особливості будови головного та спинного мозку, навчитися розпізнавати відділи головного мозку, їх взаємне розташування, частки півкуль переднього мозку, визначати сіру та білу речовину, кору головного мозку.

Матеріали та обладнання: муляжі, розбірні моделі, ілюстрації з підручників та посібників, інтернвт-рвсурсів.

Хід досл ідження

1. Детально ознайомитися з зовнішньою будовою спинного мозку, описати його розміщення у хребтовому каналі, оболонки, характер відгалуження спи-Н0М03К08ИХ нервів, їх кількість.

2. Вивчити будову стовбура головного мозку, описати розташування відділів, описати будову мозочку.

3. Вивчити будову півкуль переднього мозку, розташування головних борозен, часток.

4 Дослідити внутрішню будову півкуль, описати кору. Результати дослідження записати у таблицю:

У висновку вкажіть, яке біологічне значення мають спинний та головний мозок людини.

 

Особливості локалізації та зовнішньої будови

Особливості внутрішньої будови

Спинний мозок

   

Стовбур головного мозку

   

Півкулі головного мозку

   

Будова кори півкуль

   

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Костильов

 

Категорія: Біологія

Автор: alla1 от 3-07-2016, 12:01, Переглядів: 3804