Народна Освіта » Біологія » Урок 38. Будова відділів головного мозку

НАРОДНА ОСВІТА

Урок 38. Будова відділів головного мозку

 Відтоді, як сформувалася наука фізіологія, вчені вивчають роботу головного мозку. І якщо анатомія вивчена досконало, то функціонування мозку продовжують вивчати, адже й досі залишаються загадковими багато процесів, пов’язаних з мозковою діяльністю. Усі думки, мрії, фантазії — це результат діяльності цього органу нашого організму. Давайте дізнаємося найважливішу інформацію про головний мозок.

Ключові слова: кінцевий мозок, передній мозок, півкулі головного мозку, проміжний мозок, стовбур головного мозку, мозолисте тіло, довгастий мозок.

Головний мозок розташований у порожнині черепа. Середня маса мозку становить у дорослого чоловіка 1375 г, жінки — 1275 г. Складається головний мозок з передньою мозку і стовбура. Передній мозок складається а проміжного та кінцевого мозку. Кінцевий мозок складається з двох півкуль, які поділяються поздовжньою щілиною на праву та ліву. У глибині щілини знаходиться мозолисте тіло, яке сполучає півкулі. Поперечна щілина кінцевого мозку відділяє потиличні частки півкуль від мозочка.

Стовбур головного мозку складається з довгастого мозку, заднього і середнього. Задній мозок, у свою чергуй, складається з моста і мозочка.

Стовбур безпосередньо з’єднаний зі спинним мозком (мал. 88).

Знайомство з будовою головного мозку почнемо з його стовбура. Відділ стовбура, що е продовженням спинного мозку, має назву довгастий мозок. Він розташований між мостом головного мозку і спинним мозком. Верхній відділ довгастого мозку відмежований від моста борозною. Нижньою межею довгастого мозку є місце виходу першої пари шийних нервів на рівні потиличного отвору черепа. Зі спинного боку довгастий мозок вкритий мозочком. Сіра речовина довгастого мозку представлена ядрами 5, 8, 9-12 пар черепних нервів, які розміщені симетрично. Біла речовина займає передній та бічні поверхні довгастого мозку.

У довгастому мозку знаходяться центри регулювання дихання, кровообігу, рефлексів ковтання і блювання. Крізь довгастий мозок проходить інформація від рецепторів шкіри, слизових оболонок, дихальних шляхів, зовнішнього вуха та внутрішніх органів.

Центральна частина довгастого мозку містить сітчастий утвір (ретикулярну формацію) (лшл. 89). Ця структура проходить крізь довгастий мозок, міст, середній мозок. Ця структура головного мозку відповідальна за контроль стану м’язів, стану бадьорості та виконання умовних рефлексів, зокрема стереотипних рухів — побутових та професійних жестів та рухів кінцівками, головою, тулубом. Наприклад, нею контролюються рухи під час копання землі лопатою, вимішування тіста, розчісування волосся тощо. Від роботи цього утвору залежать рівень свідомості, емоцій.

Міст — частина заднього мозку, що розміщена між середнім і довгастим мозком. Передня поверхня моста прилягає до основи черепа, задня — прикрита мозочком. У ньому знаходяться ядра 5-8 черепних нервів. Через міст проходять шляхи нервових імпульсів від нижче розташованих відділів до вищих і в зворотному напрямку. Є центри та нервові волокна, які зв’язані з мозочком.

Мозочок складається з двох півкуль та черв’яка, що їх з’єднує (.«нл. 90). Поверхню півкуль і черв’яка пронизують борозни, між якими розташовані вузькі довгі листки мозочку. Поверхня мозочку у дорослої людини складає в середньому 850 сма. Мозочок

регулює м’язовий тонус, роботу рухового апарату, підтримує поставу та рівновагу тіла, програмує цілеспрямованість рухів та регулює вегетативні функції.

У складі мозочку є сіра та біла речовини. Біла речовина, проникаючи між сірою, галузиться, утворюючи білі смужки. Кора мозочка складається із сірої речовини товщиною 1-2,5 мм. Мозочок керує рухами, координує і контролює всі види рухів — від простих до складних.

Мозочок — не єдиний оргая, який регулює рухову функцію організму. В разі його відсутності це здійснюють довгастий, середній і кінцевий мозок.

Середній мозок розміщений між мостом і проміжним мозком. Він здійснює морфологічний й функціональний зв’язок ЦИХ відділів мозку. У ньому розрізняють ніжки, де проходять провідні шляхи, та покрівлю, де знаходяться центри слуху та зору. Також тут містяться ядра 3-го та 4-го черепномозкових нервів. У середньому мозу знаходяться так звані червоні ядра. Разом із сітчастим утвором червоні ядра забезпечують дотримання положення тіла у просторі, регулюють тонус м’язів. Наприклад, якщо людина знаходиться під впливом сильного вітру або потоку води, вона намагається зберегти рівновагу або таке положення, при якому зручно дихати і рухатися. Саме тут спрацьовують червоні ядра середнього мозку.

До складу середнього мозку входить чотиригорбкове тіло і ніжки мозку. У чотиригорбковому тілі два нижні горбки забезпечують рухові реакції на звук, а саме: настороженість, визначення джерела звуку у просторі та його переміщення. Верхні два горбки організують поведінку у відповідь на світлові сигнали — повороти тулуба, рухи очей тощо.

1. Назвіть частини головного мозку.

2. Порівняйте поняття передній та кінцевий мозок.

3. Які структури входять до складу стовбура головного мозку?

4. Назвіть функції мосте і мозочка.

5. Опишіть локалізацію середнього мозку.

6. Схарактеризуйте функції середнього мозку.

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Костильов

 

Категорія: Біологія

Автор: alla1 от 3-07-2016, 11:58, Переглядів: 3478