Народна Освіта » Мистецтво » Арт-дизайн - високе мистецтво сучасності

НАРОДНА ОСВІТА

Арт-дизайн - високе мистецтво сучасності

Серед витворів художників-дизайнерів є речі, які вражають вже з першого погляду своїм незвичним виглядом. їхні творці кидають виклик буденності та пересічності, створюючи неймовірні форми, яскраві поєднання кольорів.

Коли милуєшся такими речами, то, передусім, відчуваєш захоплення від краси — сміливої та неочікуваної, і лише потім здогадуєшся, що це предмети побуту. Але, поміркувавши, розумієш, що головне тут — не функціональність, а естетична насолода.

Такі дизайнерські рішення зазвичай властиві для арт-дизайну. Адже особливістю цього напряму в художньому конструюванні є виразна художня складова, що ґрунтується на принципах високого мистецтва.

Термін «арт-дизайн» виник у 80-ті роки XX століття в Італії з появою там двох дизайнерських об’єднань — «Алхімія» (засновники А. Мендіні,

А. Гуеррьєро) і «Мемфіс» (Е. Соттсасс), які кинули виклик звичним правилам функціонального дизайну. Художні знахідки в розробках цих дизайнерів, а спочатку вони займалися дизайном меблів та інтер’єрів, почали переважати над установленою прагматикою загальновживаних дизайн-продуктів.

Відмінні риси нового напряму:

 

• несподівані комбінації кольору та світла;

• використання різних стилів;

• поєднання стилів в одному об’єкті;

• застосування екзотичних, нових у дизайні стилів;

• використання нестандартних образів;

• застосування нестандартних матеріалів;

• висока якість композиції;

• художня деталізація форми, якості поверхні, загального колориту;

• переважання принципу «ручна робота» під час створення об’єкта дизайну.

Арт-дизайн, здавалося б, мав би зацікавити лише обмежене коло людей — естетів із нестандартним мисленням. Проте виявилося, що пересічні споживачі із захопленням сприйняли новий напрям. Усім

припав до смаку дизайн, в якому закладено тонкі інтонації, глибокі почуття, тепло людських рук. Пересічний споживач, як завжди і буває при спілкуванні зі справжнім мистецтвом, відчував сильні емоції, душевний контакт з об’єктом арт-дизайну.

 

Художники цього напряму ставили на чільне місце ідеї, закладені у творі мистецтва. Своїми роботами вони висловлювали протест проти комерціалізації мистецтва.

Сьогодні арт-дизайн поширений у багатьох сферах, пов’язаних із дизайном предметів і середовища: від інтер’єрів кав’ярень і квартир до арт-дизайну власного тіла (боді-арт — дизайн шкіри, нігтів, зачісок). Арт-дизайн широко застосовується при створенні різних видів друкованої продукції.

Таким чином, в арт-дизайні художня та емоційно-образна складові створеного об’єкта завжди переважатимуть над традиціями класичного дизайну, такими як раціональність і технічна доцільність.

 

Чао, друзі! Це Маріо ді Амато з Італії. Цього року я почав відвідувати студію дизайну. У мене там з’явилося багато друзів, вони, як і я, мріють стати художниками-дизайнерами.

 

Нещодавно ми побували на виставці творів арт-дизайну в столиці італійської моди — Мілані. Серед усіх робіт мене найбільш вразили витвори італійського дизайнера Гаетано Пеше. Його роботи надзвичайно емоційні, яскраві, а деколи й шокуючі. Коли на них дивишся в інтер’єрі, то розумієш, що твори цього автора мають особливу гармонію й енергію. Різноманітні вази, браслети, а також шафи, стільці та крісла вносять у життєвий простір людини позитивні емоції та добрий гумор. Це і не дивно, адже Гаетано Пеше є засновником так званого «емоційного» дизайну.

Дякую, Маріо! Це просто неймовірний дизайн! Усі речіГаетано Пеше—мов прекрасна мистецька загадка!

Нещодавно ми виготовляли підставку для олівців. Але сьогодні, після ознайомлення із арт-дизайном, хочеться і себе відчути модним художником. Давайте перетворимо нашу підставку у витвір арт-дизайну — виконаємо її ескіз так, щоб головним у ньому була якась неочікувана та яскрава ідея. Та перш ніж братися до роботи, перегляньмо ще раз світлини з витворами сучасних майстрів арт-дизайну і подані в підручнику варіанти ідей із підставкоюу виконанні дизайнерів.

ВИКОНАЙ УДОМА

У вільний час уважно розглянь предмети побуту, аксесуари та транспортні засоби. Визнач, яких тварин чи які рослини нагадують тобі їхні форма та колір, фактура і текстура.

 

Це матеріал з підручника Образотворче мистецтво 7 клас Федун, Чорний

 

Категорія: Мистецтво

Автор: admin от 31-01-2017, 16:44, Переглядів: 17699