Народна Освіта » Мистецтво » Біоніка як джерело ідей промислового дизайну

НАРОДНА ОСВІТА

Біоніка як джерело ідей промислового дизайну

У своїй творчій діяльності людина постійно, свідомо чи інтуїтивно звертається за допомогою до живої природи. Причини особливої уваги дизайнерів до законів формоутворення в живій природі полягають у тому, що дизайн як особливий вид мистецтва має безпосередній зв’язок з матеріальним середовищем.

Жива природа у процесі свого розвитку прагне до всебічної економії енергії, будівельного матеріалу і часу. Саме це і наштовхнуло на думку щодо можливості використання в дизайні не тільки зовнішніх обрисів природних форм, а й закономірностей формоутворення живих організмів.

Біоніка (з грец. Ьіоп — елемент життя) — наука, що перебуває на межі між біологією і технікою; наука про застосування в техніці, архітектурі, дизайні принципів організації живої природи.

Ще великий Леонардо да Вінчі казав: «Птах — це інструмент, який працює за математичними законами, а людина здатна відтворити цей інструмент». Саме він першим зробив спробу використовувати за-

кономірності будови живих організмів у винаході технічних пристроїв, коли створював проект літального апарата на основі крил птаха. Цей приклад пояснює суть застосування біоніки у промисловому дизайні.

 

Без знання принципів і загальних законів формоутворення природи не можна зрозуміти ту чи іншу форму. Застосування біоніки в системі дизайну будить творчу думку, змушує мислити, шукати, пізнавати закони природи. Людина завжди черпала ідеї, спостерігаючи за природою. Так знаменитий символ Парижа — Ейфе-лева вежа — побудована за принципами біоніки, її прототипом слугувала гомілкова кістка людини. Першим архітектором, який використав повного мірою «дари природи», став Антоніо Гауді. Створений ним парк Гуель відомий як «природа, що застигла в камені». Гауді не тільки змусив захоплюватися шанувальників його творчості, а й дав початок біонічній архітектурі.

Біологічні конструкції, що використовуються в дизайні: павутина — надзвичайно легкий сітчастий та економічний матеріал; бджолині стільники, мурашники — їхня будова подібна до споруди, що зводяться нині людьми.

Біоніка широко застосовується в сучасному дизайні інтер’єрів. Це відбувається у двох напрямах — запозичення суто зовнішньої форми та побудова механізмів, споруд, меблів на підставі закономірностей, запозичених у природи.

Гармонія краси і доцільності у природі — воістину невичерпне джерело гармонізації, узгодження форми, до якого постійно зверталися і звертаються митці в галузі мистецтва, архітектури та дизайну.

Вивчення форм живої природи дає поштовх творчій фантазії дизайнерів і допомагає розв’язувати проблему гармонії між корисним та естетичним. Це збагачує засоби гармонізації в пошуках найбільш виразних пропорцій, ритму, симетрії, асиметрії тощо.

Дизайнер виконує замальовки всіх різновидів природних зразків, а потім аналізує їхню форму і розробляє дизайн-об’єкт.

Привіт! Це Пітер Нортон із Англії. Мене дуже цікавить сучасний дизайн, особливо автомобільний. Хочу ознайомити вас із творчістю одного з провідних британських дизайнерів — Яна Кал-лума. З самого дитинства його цікавив дизайн автомобілів: у 13-річному віці він надіслав один зі своїх ескізів у компанію Jaguar, сподіваючись на підробіток у цій відомій фірмі.

 

Першим серйозним місцем роботи дизайнера була компанія Ford. Ян в основному займався зображенням окремих елементів екстер’єру та інтер’єру машин. Крім того, він бравучастьу створенні нових моделей Fiesta, Mondeo і Рита, був відповідальним за розробку зовнішнього вигляду таких легендарних спорткарів, як RS200 і Escort RS Cosworth.

На замовлення Aston Martin DB7 Каллум спроектував неймовірно красиве купе, з якого почалася нова ера в історії легендарної британської марки. Водночас дизайнер виконував замовлення інших відомих фірм: Volvo,

Nissan, Mazda.

З часом Каллум втілив свою дитячу мрію в життя — він працює в автомобільній фірмі Jaguar як головний дизайнер. За останні роки він створив серію оригінальних концептів: R-Coupe, RD-6, Advanced Lightweight Coupe, C-XF та ін.

Дякую, Пітере! Я так само захоплююсь сучасними автомобілями - особливо мене вражає їхній зовнішній вигляд. Пропоную виконати проектний ескіз транспортних засобів або побутової техніки. Можливо, комусь із нас з часом вдасться стати всесвітньо відомим художником-дизайнером. Але спершу варто уважно придивитися до живих природних форм — упевнений, що вони підкажуть нам провідну ідею майбутнього проекту. У нашому підручнику подано зразки трансформації біоформи в ди-зайн-об’єкт і показано вплив зовнішнього вигляду живих істот на кінцевий продукт промислового дизайну. Також пропоную звернути увагу на особливості творчого вирішення дизайну електромобілів — транспортних засобів майбутнього.

Друзі! Аби у вас вийшов якісний проектний ескіз, пропоную спершу виконати пробні начерки олівцем, які допоможуть знайти форму основної дизайн-ідеі майбутнього проекту. А вже на основі цієї ідеї можна виконувати проектний малюнок, використовуючи будь-які графічні та живописні матеріали.

ВИКОНАЙ УДОМА

Наближається одне з наших улюблених свят весни — 8 Березня. У вільний час переглянь вітальні листівки, приурочені до цього свята, й визнач, як на них поєднуються основне зображення та шрифтовий напис.

 

Це матеріал з підручника Образотворче мистецтво 7 клас Федун, Чорний

 

Категорія: Мистецтво

Автор: admin от 31-01-2017, 16:45, Переглядів: 13192