Народна Освіта » Мистецтво » Промисловий дизайн як обличчя епохи

НАРОДНА ОСВІТА

Промисловий дизайн як обличчя епохи

Виникнення промислового дизайну як особливого виду проектно-художньої діяльності відносять до кінця XIX ст., для якого характерним був масовий розвиток машинного виробництва. В умовах індустріального виробництва виробники все більше звертали увагу на привабливість і різноманітність зовнішнього вигляду виробів, зручність їхньої експлуатації.

В результаті виникла потреба в особливих фахівцях, здатних не тільки створювати привабливий зовнішній вигляд, що відповідає часу і запитам споживачів, а й добре розбиратися в конструюванні й технології машинного виробництва.

XIX століття було століттям приголомшуючого прогресу. Одне технічне диво приходило на зміну іншому; століття, що почалося з карет, диліжансів і гусячого пера, закінчувалося автомобілем і друкарською машинкою. Один за одним з’являлися телеграф, телефон, радіо. Люди придумали спосіб робити точні зображення з натури, обходячись без допомоги художника, записувати і зберігати на століття людський голос, зробили перші спроби злетіти на апараті, який був | важчим за повітря, винайшли рухому фотографію — кіно.

Праця ремісника, процес створення форми предмета був безпосередньо пов’язаний з його виготовленням. У XIX ст., в час індустріалізації, створюються прототипи виробів у формі креслень, моделей і дослідних зразків, які потім виробляють у великій кількості за допомогою машин. Таким чином, дизайн перетвоюється у відокремлену форму проектно-художньої діяльності, формується нова професія — дизайнер промислових виробів.

 

Іноді виникнення професії дизайнера пов’язують з початком XX століття, коли художники в окремих галузях промисловості отримали можливість працювати над створенням фірмового стилю підприємств, впливаючи на формоутворення їхньої продукції.

Цікавий і якісний дизайн промислового виробу — дієвий спосіб випередити конкурентів і зацікавити споживачів. До предметів промислового дизайну можна зарахувати посуд і кухонне начиння, побутові та промислові прилади, одяг, взуття, меблі, аксесуари, обладнання та навіть високо-технологічні вироби. Варіантом промислового дизайну вважається популярний сьогодні автомобільний і транспортний дизайн.

Друзі! Світ речей, що нас оточує, надзвичайно різноманітний. Приємно, коли те, чим ми користуємося, є не просто зручним, а й по-справжньому гарним — естетичним. Спробуймо сьогодні сконструювати таку звичну, та необхідну річ, як підставка для олівців і ручок.

У нас вдома часто залишаються вже використані предмети, скажімо, картонні рулончики від паперових рушників. Для сьогоднішньої роботи саме вони нам знадобляться. А як на основі цих рулончиків виготовити підставку — показаноу підручнику. Наслідуючи зазначені етапи роботи, намагайтеся прикрасити виріб оригінально — по-своєму, відповідно до власних естетичнихуподобань.

Візьмемо трубочки від паперових рушників і розріжемо їх так, щоб отримати три різних за висотою. Далі виріжемо зі щільного картону підставку. Вона може бути квадратна, прямокутна, кругла або будь-якої іншої форми. Щоби наш виріб мав кращий вигляд, обгорнемо його гарним папером від подарункових обгорток і за допомогою двостороннього скотча приклеїмо до картону. Можна використовувати і клей, кому як зручніше. Потім беремо трубочки й обклеюємо їх кольоровим папером за вказаним вище способом. Далі з’єднуємо наші циліндри з підставкою. Це найбільш відповідальний момент, бо з’єднати потрібно міцно й акуратно, щоб було не соромно за шов і щоб рулончик все-таки стояв на своєму місці. А тепер починається творча частина роботи. Будемо нашу підставку прикрашати! Тут вже ви можете покладатися тільки на власну фантазію.

ВИКОНАЙ УДОМА

Уважно розглянь предмети побуту, що оточують тебе вдома.

Чи подобається тобі їхній зовнішній вигляд? Які з них і чому ти вважаєш гарними?

Поміркуй, як можна змінити ці предмети, щоб поліпшити їхній естетичний вигляд.

 

Це матеріал з підручника Образотворче мистецтво 7 клас Федун, Чорний

 

Категорія: Мистецтво

Автор: admin от 31-01-2017, 16:43, Переглядів: 5729