Народна Освіта » Мистецтво » Дизайн і його види

НАРОДНА ОСВІТА

Дизайн і його види

Слово «дизайн» прийшло до нас з італійської мови і в перекладі має безліч значень. Бієедпо (з італ.) — задум, план, намір, мета, креслення, ескіз, начерк, малюнок, візерунок, модель, шаблон, що лежить в основі схеми, композиції.

Дизайн — це творча діяльність людини, яка займається художнім конструюванням у будь-якій із галузей людської діяльності.

Коли почалася історія дизайну? Кого вважати першими дизайнерами? Можливо, це були ще первісні люди — невідомі творці шедеврів наскельного живопису? Адже саме в той час поява знарядь праці спонукала зробити їх більш зручними, красивими і функціональними. А вже в античні часи у філософських дискусіях порушується питання взаємозв’язку між корисним і красивим. Дизайн як окремий вид мистецтва сформувався в епоху розквіту «машинного» виробництва речей (кінець XIX — початок XX ст.). Основною сферою дизайнерської діяльності є створення речей серійного, масового виробництва, що виготовляються промисловим способом (на відміну від декоративно-прикладного мистецтва, де речі виготовляються й прикрашаються вручну).

Кожен предмет, на відміну від твору мистецтва, має якесь важливе призначення, іншими словами, він є функціональним, тобто, дієвим. Але майже в кожної людини є потреба в тому, щоб оточувати себе гарними предметами. Тому цінність будь-якої речі визначають два чинники: користь і краса.

Дизайн — художнє конструювання предметів побуту, формування гармонійного предметного середовища, створеного засобами промислового виробництва, для забезпечення найкращих умов праці, побуту та відпочинку людей.

Дизайн, як творчий процес, поділяють на:

— художній дизайн — створення речового світу суто з погляду естетики сприйняття (зовнішні прояви форми);

— технічну естетику — науку про дизайн, яка враховує всі аспекти, перш за все, конструктивність, функціональність, комфортність експлуатації виробу тощо.

Також дизайн поділяється на три основні види: промисловий, графічний, дизайн середовища. Окремо виділяють таке явище, як арт-дизайн.

Промисловий дизайн — художньо-проектна діяльність, спрямована на розробку промислових виробів з високими споживчими якостями. Ця діяльність охоплює проектування найрізноманітніших предметів та їхніх комплексів для подальшого виготовлення промисловим способом.

Графічний дизайн — художньо-проектна діяльність, основним засобом якої є графіка.

Дизайн середовища — проектування об’єктів предметно-просторового та соціокультурного оточення з метою створення гармонійної взаємодії людини з природою.

ГРАФІЧНИЙ ДИЗАЙН

Його об’єктами є: газетно-журнальна графіка, системи візуальної комунікації (веб-дизайн), телевізійна і промислова графіка (товарні й фірмові знаки, пакування, логотипи тощо), супер-графіка (великі графічні елементи міського середовища)

Арт-дизайн — найбільш витончений вияв розвитку сучасного дизайну. Для нього притаманні дизайнерські рішення, в яких головне — художня складова, заснована на принципах високого мистецтва.

Ми живемо у світі готових речей, то навіщо нам знати основи дизайну? Тому що вивчення основ художнього конструювання — це засіб розвитку художнього смаку та вироблення уміння «керувати» світом речей. Знання основ організації предметного середовища дає змогу перетворювати його з «чужого» у «своє», зручне, що відповідає нашим особистим уподобанням.

Якби не було дизайнерів, то наш світ перетворився б на нудний і сірий. Тож будемо вчитися створювати красу у своєму житті.

Друзі! Сьогодні ми дізналися про особливості мистецтва дизайну та його види. Але я зауважила, що дизайн тісно пов’язаний з іншими видами образотворчого мистецтва. Щоби глибше розуміти видовий поділ у мистецтві та пізнати справжню суть дизайну, пропоную уважно придивитися до поданих світлин. Визначте, до яких видів образотворчого мистецтва належать ці вироби. Аргументуйте власну думку.

ПІДСУМОВУЄМО ВИВЧЕНЕ

Друзі! Пропоную закріпити вивчений матеріал, відповівши на запитання:

Яке із зображень не належить до промислового дизайну?

Оберіть правильну відповідь:

1. Художнє конструювання предметів побуту, формування гармонійного предметного середовища, створеного засобами промислового виробництва, для забезпечення найкращих умов праці, побуту та відпочинку людей:

А) ужиткове мистецтво; Б) графіка; В) дизайн.

2. Вид дизайну, в основі якого лежить художньо-проектна діяльність, головним засобом якої є графіка:

А) промисловий дизайн; Б) графічний дизайн;

В) дизайн середовища.

3. Вид дизайну, в основі якого лежить художньо-проектна діяльність, спрямована на розробку промислових виробів з високими споживчими якостями:

А) промисловий дизайн; Б) графічний дизайн;

В) дизайн середовища.

 

Це матеріал з підручника Образотворче мистецтво 7 клас Федун, Чорний

 

Категорія: Мистецтво

Автор: admin от 31-01-2017, 16:42, Переглядів: 18794