Органічні речовини в живій природі
Які органічні речовини є в живій природі?
Опрацювавши цей параграф, ви зможете пригадати органічні речовини, що с у живих істот, їхню різноманітність і біологічне значення.
Органічні речовини в живій природі були першими об’єктами дослідження науки, що згодом дістала назву органічна хімія. Уперше це поняття ввів шведський науковець Й. Я. Берцеліус (мал. 1.3). У своєму підручнику з хімії (1827) вія наголошував, що у живій природі елементи підпорядковані іншим законам, ніж у неживій, тож органічні речовини не можуть утворюватися під впливом звичайних фізичних і хімічних сил, для цього потрібна особлива «життєва сила*. Тому органічну хімію Й. Я. Берцеліус визначив, як хімію рослинних і тваринних речовин. Аби довести обмеженість цього твердження, досить пригадати відомі вам з основної школи перші синтези органічних сполук1 «in vitro*. До того ж, поглянувши навколо, ви пересвідчитеся: чи не на кожному кроці ми використовуємо синтетичні органічні речовини, яких у живій природі немає (наведіть кілька прикладів).
Однак жива природа з давніх-давен була й залишається невичерпним джерелом органічних речовин, важливість яких неможливо переоцінити. Олії та тваринні жири, різноманітні смолисті, клейкі й цукристі речовини, крохмаль, віск, духмяні есенції, барвники рослинного й тваринного походження ще в другій половині І ст. описав в енциклопедичному творі «Природнича історія* римлянин Гай Пліній-Секунд (назвіть органічні речовини живої природи, які ви вже вивчали на уроках хімії і біології).
До сьогодні людство використовує органічні речовини, вироблені живими організмами, аби задовольнити матеріальні потреби, передусім - у харчових продуктах, зручному одязі, комфортному житлі, теплі, дотриманні гігієни, збереженні здоров’я тощо. Доведемо це на прикладі целюлози (про цей біополімер - головну складову клітинних стінок рослин - ви дізналися в 9-му класі). Незважаючи на те, що організм людини практично не засвоює целюлозу, вона відіграє важливу роль у харчуванні і підтриманні здоров’я. Світовою медичною спільнотою визнано, що нестача клітковини в раціоні є однією з найважливіших причин погіршення здоров’я і, як наслідок, якості життя. Люди, у харчуванні яких достатньо рослинних продуктів і клітковини, набагато менш схильні до таких захворювань, як рак кишечнику, а також надмірна маса тіла й ожиріння.
Водночас саме целюлоза, що міститься в рослинах, є основною поживною речовиною у складі корму для багатьох сільськогосподарських тварин, яких використовують для одержання м’яса, молока, жиру, яєць, вовни, щетини, шкіри, кісток, пуху й пір’я (назвіть органічні речовини в складі цих продуктів).
Лляний і бавовняний одяг має високі гігієнічні властивості і привабливий зовнішній вигляд (мал. 5.1).
Вата — складова будь-якої аптечки невідкладної допомоги. Усі ці речі виготовлено з волокон целюлози.
Деревина, головною складовою якої також є целюлоза, — чи не найдавніший вид палива, що й досі не втратив своєї актуальності й привабливості.
Пелети ~ гранули з відходів деревообробного виробництва, подрібненої соломи, лушпиння соняшнику тощо (мал. 5.2). Теплотворна здатність пелет щонайменше у 1,5 раза більша, ніж у деревини, і порівнянна з вугіллям.
Тож недарма в Європі їх вважають паливом для сталого майбуття.
Пригадайте: за визначенням Комісії OOH зі сталого розвитку його мета - задовольняти потреби сучасного суспільства, не піддаючи небезпеці можливість майбутніх поколінь задовольняти свої потреби.
Задоволення духовних потреб людини, зумовлених суспільним існуванням, також тісно пов’язане з використанням целюлози. Зокрема, винайдення паперу - важлива історична віха в культурному розвитку людства. Це відразу розширило застосування писемності, яка до цього часу залишалася надбанням лише правителів, їхніх наближених і вузького кола науковців. Хоча наразі листування, читання, спілкування, навчання з використанням паперу поступається місцем електронним книжкам, пошті, зв’язку на основі комп’ютерних технологій, але папір як історичний, суспільний, мистецький, технологічний феномен викликає щире захоплення.
Дізнайтеся більше... Хто не чув про орігамі (мал. 5.3) - мистецтво складання паперу, започатковане у храмових обрядах Сходу. Воно дотепер дарує радість і красу мільйонам людей в усьому світі. Показово, що в XXl столітті техніка орігамі набула зовсім нового змісту. Йдеться про унікальні властивості молекул ДНК (пригадайте: її склад, будову й біологічні функції ви вивчали на уроках хімії в основній школі і біології у 10-му класі).
Пол Ротемунд (Каліфорнійський технологічний інститут, Пасадена, США) 2006 року оприлюднив новий спосіб збирання складних двовимірних наноструктур з молекул ДНК, що ґрунтується на здатності цієї речовини до самоорганізації. Дослідники використали природне «стремління* молекул ДНК до формування подвійних спіралей і скручування (згинання) ділянок ланцюга. Причиною цього є різноманітні взаємодії між фрагментами молекул: утворення водневих зв’язків, електростатична взаємодія заряджених функціональних груп тощо. Саме сили міжмолекулярної взаємодії змушують довгий ланцюг ДНК скластися.
Наприкінці 2008 р. міжнародна наукова група, очолювана Йоргеном Кьємсом з Інституту молекулярної біології Університету Opxyca і Данського
Національного центру ДНК-нано - технологій, створила тривимірні «скульптури» з ДНК, що вирізняються жорсткістю стінок і наявністю рухомих деталей. Такі ДНК - скриньки (мал. 5.4) із замками в перспективі можуть бути використані для прицільного транспортування лікарських засобів всередині організму, створення ДНК-комп’ю - тера, що сам себе збирає. Це яскравий приклад єдності складу, будови та зумовлених ними властивостей і біологічних функцій речовини.
Про головне
Жива природа — невичерпне джерело органічних речовин.
Хімія живого — один зі стратегічних напрямів розвитку сучасної хімічної науки.
Здійсніть самоконтроль
1. Яка зі сполук належить до органічних речовин живо! природи?
А вода; Б глюкоза; В алмаз; Г поліетилен.
1. Яка рослина є головним промисловим джерелом крохмалю?
А ріпак; Б льон; В картопля; Г виноград.
2. Яка рослина є головним промисловим джерелом духмяної есенції?
А троянда; Б капуста; В буряк; Г пальма.
3. Що є головним промисловим джерелом природного барвника бета-каротину?
А цибуля; Б капуста; В яблука; Г морква.
4. Який харчовий продукт найбагатший на білки?
А сало; Б капуста; В риба; Г кетчуп.
5. Яка з речовин здатна до самоорганізації?
А глюкоза; Б ДНК; В ЛСД; Г крохмаль.
Творча майстерня
Дізнайтеся, використовуючи різноманітні джерела інформації, про технології орігамі, пап'є-маше, «холодна порцеляна», «цукрова мастика» тощо. Які саме органічні речовини природного походження використовують у них? Індивідуально чи в складі малої навчальної групи створіть свій неповторний виріб за допомоги однієї із цих чи іншої технології. Підготуйте і проведіть для молодших школярів майстер-клас, аби на прикладі органічних речовин живої природи довести справедливість твердження А. П. Чехова: « Хто зазнав насолоду творчості, для того всі інші насолоди вже не існують».
Автор: admin от 8-05-2013, 17:25, Переглядів: 38406