Народна Освіта » Хімія » Масова частка елемента в речовині

НАРОДНА ОСВІТА

Масова частка елемента в речовині

Той, хто прагне до найближчого вивчення хімії, має бути обізнаний і в математиці.

М.В. Ломоносов

Опрацювавши матеріал параграфа, ви зможете

• обчислювати масову частку хімічного елемента в складній речовині.

Багато характеристик речовин є сумою кількох складників, кожен з яких - частка від цілого. Математично частку кожного складника визначають як частку від ділення частини на ціле (меншої величини на більшу).

Масова частка хімічного елемента в складній речовині - відношення його маси до маси речовини:

Символ масової частки w вимовляють «дубль-ве».

Очевидно, що між масою речовини й масою хімічного елемента в ній -пряма пропорційна залежність, яку відображає схема (рис. 15.1). Використаємо її, щоб розв’язати задачу 1: обчислимо масову частку Купруму в халькозині - мідній руді, якщо в її зразку масою 160 г маса Купруму становить 128 г.

Рис. 15.1. Співвідношення між масою хімічного елемента, його масовою часткою в речовині та масою речовини

Зверніть увагу: кожна задача складається із сукупності даних - умови задачі й запитання (завдання). Крім того, у ній є система залежностей, які пов’язують дані величини із шуканими та дані між собою. Завдання аналізу умови задачі полягає в тому, щоб виявити всі дані, залежності між ними та залежності між даними й шуканими величинами.

Що відомо з умови задачі? Маса мідної руди й маса Купруму в ній. Що потрібно обчислити? Масову частку Купруму в руді. Яка залежність між масою руди і масою хімічного елемента в ній? Пряма пропорційна. Як обчислити масову частку Купруму в руді? За формулою:

Стисло запишемо умову задачі, відокремивши горизонтальною прямою лінією дані величини від шуканих. Вертикальною прямою відокремимо умову задачі від її розв’язку. Після виконання обчислень запишемо відповідь. Запис виконаних дій такий:

Відповідь: масова частка Купруму в халькозині становить 0,8.

Рис. 15.2. До 2013 року Змії Монетний двір міста Перт (Австралія) викарбував це кумедне змієня на срібній 50-центовій подарунковій монеті. На ній зазначено метал та його пробу - срібло (silver) 999. Тобто масова частка срібла в монеті становить 99,9 %: w(Ag) = 0,999

 

Зверніть увагу: масова частка - безрозмірна величина. Однак зазвичай її виражають у відсотках. Щоб перевести частку від одиниці у відсотки, її потрібно помножити на 100 %: 0,8 • 100 % = = 80 %. Масова частка Купруму в халькозині -80 %.

Для чого обчислюють масові частки? Розглянутий приклад свідчить про те, що відомості про масові частки металічних елементів у рудах потрібні геологам, металургам. Поняття частки застосоване не лише для характеристики вмісту хімічних елементів у речовині. З курсу природознавства ви дізналися про об’ємні частки азоту, кисню та інших газів у повітрі. Згодом вивчатимете масову частку розчиненої речовини в розчині.

Вам, звичайно, відомо, що для золотих і срібних сплавів (однорідних сумішей) зазначають масову частку дорогоцінного металу - пробу (рис. 15.2).

Споживачеві потрібно знати масові частки корисних і шкідливих для здоров’я речовин у харчових продуктах. Виробники мінеральних добрив зазначають на упаковках масову частку поживного елемента.

Обчислення масової частки хімічного елемента за формулою речовини. Маси атомів і молекул пропорційні відносним атомним і молекулярним масам. Тому масову частку хімічного елемента в складній речовині можна обчислити за формулою:

 

де ЩЕ) - число атомів хімічного елемента Е; Аг(Е) - відносна атомна маса елемента; Мг - відносна молекулярна маса речовини.

Розв’яжемо задачу 2: обчислимо масову частку Купруму в халькозині, хімічна формула якого Си2В.

Запишемо скорочено умову та розв’язок задачі:

Відповідь: масова частка Купруму в халькозині становить 0,8 (80 %).

 

Порівняйте відповіді до задач 1 і 2. Чи залежить уміст Купруму в халькозині від способу обчислення масової частки хімічного елемента в складній речовині?

 

Зверніть увагу: сума масових часток усіх хімічних елементів, з яких складається речовина, становить 1, або 100 %. Щоб пересвідчитися в цьому, розв’яжемо задачу 3: обчислимо масові частки хімічних елементів у кальцій карбонаті, формула якого CaCO3.

Запис виконаних дій такий:

 

Відповідь: масові частки Кальцію, Карбону, Оксигену в кальцій карбонаті становлять 40 %, 12 % і 48 % відповідно.

Переведемо одержану в результаті обчислень інформацію в графічну форму -кругову діаграму (рис. 15.3).

Очевидно, що сума масових часток хімічних елементів дорівнює 1, або 100 %.

 

 

Усно обчисліть масову частку Сульфуру в халькозині (див. задачі 1, 2).

 

Не завжди результати обчислень є цілими числами. Потрібно округлювати одержані результати так, щоб їхня точність не перевищувала точності вихідних даних. Після обчислення масових часток хімічних елементів важливо пересвідчитися, що сума одержаних значень становить 1, або (якщо масові частки виражають у відсотках) 100 %.

Зробимо це, розв’язавши задачу 4, у якій потрібно обчислити масові частки хімічних елементів у воді H2O.

 

 

Відповідь: масові частки Гідрогену й Оксигену у воді становлять 11 % і 89 % відповідно. Більше про використання поняття «частка» в хімії ви дізнаєтеся з параграфа 26.

ПРО ГОЛОВНЕ

Масова частка хімічного елемента в складній речовині - відношення його маси до маси речовини:

1 Масову частку елемента лу(Е) в речовині можна обчислити за формулою

Масова частка не має розмірності.

Досить часто вміст хімічного елемента у сполуці виражають у відсотках.

Сума масових часток хімічних елементів дорівнює 1, або 100 %.

Перевірте себе

1. Що таке масова частка хімічного елемента у складній речовині?

2. За якою формулою обчислюють масову частку хімічного елемента у складній речовині?

3. Представникам яких професій потрібні відомості про масові частки хімічних елементів? Чи потрібні ці знання пересічній людині? Чому?

Застосуйте свої знання й уміння

4. Чому масова частка хімічного елемента в сполуці не має одиниці вимірювання?

5. Для чого масову частку виражають у відсотках?

6. Порівняйте, не вдаючись до обчислень, масові частки: а) Сульфуру; б) Фосфору; в) Нітрогену в сполуках, хімічні формули яких відповідно: а) Н2Б і Н2Б04; б) Р203 і Р205; в) NH3 і NH4Cl.

7. Обчисліть масові частки хімічних елементів у речовинах, формули яких CS2, С6Н1206, NaCl, Cu(0H)2, Fe2(S04)3.

Творча майстерня

8. Складіть алгоритм обчислення масової частки хімічного елемента в складній речовині й ілюструйте його прикладом.

Дізнайтеся більше про масову частку хімічного елемента у складній речовині (с. 178).

 

Це матеріал з підручника Хімія 7 клас Лашевська

 

Категорія: Хімія

Автор: admin от 12-02-2017, 11:39, Переглядів: 6032