Народна Освіта » Українська література » Втілення в образі Марусі Чурай моральної краси й таланту українського народу (за однойменним романом Ліни Костенко)

НАРОДНА ОСВІТА

Втілення в образі Марусі Чурай моральної краси й таланту українського народу (за однойменним романом Ліни Костенко)

Прекрасний витвір мистецтва Ліни Костенко "Маруся Чурай" називають дивною енцеклопедією життя наших предків, які жили у середині ХVII століття. Так, цей чудовий твір не тільки детально показує традиції, народні обряди та звичаї людей, а й їхні типи, роздільність класів, характери.
Чи не найголовнішим образом роману є зображення простої селянської дівчини Марусі Чурай, яка є взірцем таланту, фізичної, та духовної краси, любові до рідного народу.
Маруся, яка була гордою прикрасою цілого села, була мрією багатьох файних хлопців та козаків, та вона безмежно і щиро закохалася в простого парубка Гриця. Та саме ця закоханість стала головною трагедією твору, бо її кохання було світлим, чудесним, неземним почуттям, а от Гриць був грубим, недалеким, любив гроші, жаждав слави, признання, багатства, а не чистого почуття любові. Горда і прекрасна, Маруся була не такою, як всі. Маючи від природи великий пісенний талант, вона писала пісні, які на святах співали і хлопці, і дівчата, і воїни,що йшли на белику битву з загарбниками.
Талановита, прекрасна і всередині і зовні, лірична і горда Маруся показана у романі як символ усього нашого народу часів боротьби козаків за звільнення наших територій від загарбників. Саме через цю милу, ніжну та добру дівчину митець вводить нас длибоко в душі наших далеких предків. Показує їх моральний світ.
Прагнучи передати багатоликість народної біди, поетеса зберігає й фактологічну основу і портрети конкретних осіб. Прості рутинні слова звучать вічним болем в устах письменниці, яка довго працювала над даним твором.
Ліна Костенко показує нам те, що відбиває нашу національну природу, наше віросприйняття, наше світосприймання, наше минуле і наші мрії про майбутнє. Роман символізує серце українського багатостраждального народу, втілює його честь, гордість, гідність, дух і пам'ять. Нша прекрасна письменниця - це великий геній український, наша пам`ять про минуле, та провідниця у майбутнє, а Маруся - її вірний помічник.

Автор: admin от 9-02-2017, 16:40, Переглядів: 3793