НАРОДНА ОСВІТА

Клімат

Пригадай або здогадайся

1. Який із географічнихчинників є найбільш визначальним для формування клімату великої території?

2. Як і чому рельєф материка може впливати на клімат?

3. Як впливають на клімат узбережжя холодні та теплі течії?

Загальні риси клімату Південної Америки

Залежність клімату від розміщення і форми материка. Особливості клімату Південної Америки визначаються не тільки її географічним положенням, а й формою материка. Її ширша північна частина лежить в екваторіально-тропічних широтах. Це зумовлює велику кількість сонячної радіації впродовж усього року, а сезони року виражено слабо. У помірному поясі сонячного освітлення Південної півкулі материк різко звужується, тому там великою мірою відчутний вплив океанів.

ііиф- Чи відомо тобі?

Холодна Перуанська течія діє завдяки пасатам. Але приблизно один раз на 5-10 років пасати слабшають, на 1-6 місяців течія припиняє свою «роботу», а до берегів Південної Америки зміщуються теплі води. Температура поверхневих вод підвищується на 5-9 градусів. Це явище називається «Ель-Ніньйо». Енергія Ель-Ніньйо призводить до непередбачуваних ураганів, паводків чи посух.

 

Найвологіший на Землі. Високі Анди на заході стають на шляху вітрів із Тихого океану. Великі рівнинні території центру і сходу материка відкриті для проникнення східних вологих повітряних мас з Атлантичного океану. Пасати, приносячи з Атлантики тепле і вологе повітря, спричиняють випадання великої кількості опадів нарівнинах (мал. 2.58).

На клімат південної частини помірного поясу Тихоокеанського узбережжя впливають західні вітри помірних широт, які приносять з океану багато вологи на західні схили Анд, згладжують різницю температур повітря між сезонами. Як наслідок, клімат більшої частини Південної Америки теплий і дуже вологий. Материк є найвологішим на Землі.

Важливу роль у формуванні клімату материка відіграють холодна Перуанська течія, яка тече вздовж західного узбережжя майже від 50° пд. ш. і доходить до екватора, та холодна Фолклендська течія, що тече на південному сході. Вони дуже охолоджують повітря узбережних районів і не сприяють утворенню опадів. До східного берега материка підходить тепла Південна Пасатна течія, яка поділяється на Гвіанську і Бразильську, що приносить вологе повітря на узбережжя.

 

Кліматичні пояси і типи клімату Кліматичні пояси двох півкуль. На території Південної Америки розрізняють такі кліматичні пояси: екваторіальний, субекваторіальний, тропічний, субтропічний і помірний (мал. 2.59).

В екваторіальному поясі лежать західна частина Амазонської низовини і Північні Анди. Тут переважають екваторіальні повітряні маси з ви-

сокими температурами протягом року (+25 °С, +27 °С) і великою вологістю (опадів буває до З 000 мм на рік, а в передгір’ях Анд і більше).

 

Мал. 2.59. Кліматичні пояси і області у Південній Америці (області: 3-А - пустельного, 3-Б - вологого, 4-А - континентального, 4-Б - середземноморського,

4- Г - з рівномірним зволоженням,

5- Б - помірно континентального,

5-В - морського)

 

МІСЯЦІ

 

Мал. 2.60. Кліматична діаграма тропічного вологого клімату

 

У субекваторіальних поясах розташовані Орінокська низовина, Гвіанське нагір’я (Північна півкуля), східна і південна частини Амазонської низовини, північна і центральна частини Бразильського нагір’я (Південна півкуля). Середні температури зимових місяців змінюються від +20 °С до +24 °С, а літніх — від +25 °С до +28 °С; опадів буває від 1 000 до 2 000 мм. Основна частина їх випадає в літній період, а на північно-східних схилах Гвіанського плоскогір’я та узбережжя Атлантичного океану опади рівномірно випадають протягом усього року.

Відмінності клімату в тропічному кліматичному поясі. У тропічному поясі лежать південно-східна частина Бразильського нагір’я, північ Ла-Платської низовини, внутрішні рівнини і середня частина Анд. У ньому помітна різниця температур за сезонами року (літо +25 °С, зима +15 °С), опадів на сході буває від 1 000 до 2 000 мм, а на внутрішніх рівнинах — від 500 до 1 000 мм (мал. 2.60). Майже всі опади бувають улітку, за винятком східних схилів Бразильського нагір’я, де вони випадають і взимку. У тропічному поясі чітко виділяються такі типи клі-

матів: тропічний вологий (приатлантичні райони) (мал. 2.61), тропічний пустельний (внутрішні райони), високогірний клімат Анд з вертикальними поясами і тропічний пустельний клімат Тихоокеанського узбережжя. Саме тут, у тропіках на березі Тихого океану, розташоване найсухіше місце на Землі — пустеля Атакама (мал. 2.62).

 

 

Області субтропічного та помірного кліматів. Субтропічний пояс охоплює території, розташовані в основному між 30° і 40° пд. ш. Зима там тепла (+10 °С, +15 °С), літо спекотне (+20 °С, +25 °С). Взимку з півдня часто проникають холодні повітряні маси, внаслідок чого бувають короткочасні різкі похолодання. Опадів —у середньому від 500 до 1 000 мм, причому їхня кількість зменшується в напрямку від Атлантичного океану до Анд, але в південній частині Тихоокеанського узбережжя — понад 2 000 мм. У субтропічному поясі виокремлюють області субтропічного вологого клімату (на сході), субтропічного континентального (у центрі) і середземноморського клімату із сухим літом і вологою зимою (на Тихоокеанськомуузбережжі) (мал. 2.63).

 

Території, що лежать на південь від 40° пд. ш., розташовуються в помірному кліматичному поясі, де чітко виявляються зміни температур за порами року. На півночі середня температура літа становить +15 °С,

на півдні--1-Ю °С, а взимку, відповідно,

+5 °С і 0 °С. У східній частині поясу панує континентальний, порівняно сухий клімат (річна кількість опадів — 100-250 мм) з холодною зимою і теплим, вологішим літом. На Тихоокеанському узбережжі клімат морський. Він формується під впливом західних вітрів помірних широт, що приносять багато опадів (понад 3 000 мм нарік) (мал. 2.64).

Клімат Анд. В Андах клімат змінюється з висотою. У нижньому поясі гір він не відрізняється від клімату навколишніх рівнин. З підняттям у гори температура знижується, а кількість опадів зростає, тільки на найвищих висотах їх стає дещо менше. Східні схили Анд отримують більше опадів, ніж західні, оскільки вони зупиняють теплі й вологі повітряні маси з Атлантичного океану. Високі вершини гір вкриті льодовиками. Особливо суворим є клімат Анд у тропічному поясі на високих центральних плоскогір’ях, оточених хребтами, де повітря сухе, холодне, з малою кількістю опадів у вигляді снігу, що випадає навіть улітку. Тут розміщені найсухіші та найбідніші на живі організми високогір’я в світі.

Опрацювавши параграф, спробуй відповісти

1. Які чинники відіграють визначальну роль у формуванні клімату Південної Америки?

2. Яка роль течій узбережжя на формування клімату материка?

3. Якими є відмінності клімату в межах тропічного та субтропічного поясів? Чим це зумовлено?

4. Як клімат Анд змінюється з висотою?

Застосуй знання, дізнайся більше

1. Що спільного та відмінного у кліматі тропічних поясів Африки та Південної Америки?

2. Дізнайся більше про особливості помірного кліматичного поясу материка.

3. Опиши за допомогою карт атласу клімат Бразильського плоскогір’я.

4. Чому на 30° пд. ш. Південної Америки температура взимку становить +10 °С, а на цій самій широті в Африці сягає +24 °С?

 

Це матеріал з підручника Географія 7 клас Гілецький

 

Категорія: Географія

Автор: vlad2017 от 26-01-2017, 11:22, Переглядів: 2459