НАРОДНА ОСВІТА

Клімат

Пригадай або здогадайся

1. Як основні географічні чинники визначають особливості клімату материка?

2. Як змінюються кліматичні пояси від екватора до полюсів?

3. Чим передусім відрізняються основні та перехідні кліматичні пояси?

Загальні риси клімату

Які чинники впливають на клімат материка? Вирішальний вплив на клімат має майже симетричне розміщення Африки щодо екватора. Це й визначило такі його особливості, як високі температури, панування в середній частині материка пасатів (мал. 2.13). Вплив океанів і морів, що омивають Аф-

рику, обмежений і відчувається переважно на узбережжях. Істотно впливають на природу материка океанічні течії. Вони суттєво змінюють температури поверхневих вод біля берегів Африки, а ті, у свою чергу, впливають на розподіл температур повітря над суходолом.

 

 

Розподіл температур і опадів. Більша частина материка лежить між двома тропіками. Двічі впродовж року там Сонце опівдні буває в зеніті. Тому середні температури повітря в літні місяці майже повсюдно вищі за 20 °С, а місцями досягають 30-35 °С. Зимою навіть у «холодних» крайніх північних і південних районах середньомісячні температури на рівнинах не опускаються нижче від 8 °С.

У центральній частині материка повітря рівномірно прогрівається впродовж усього року. Коливання температур за сезонами чітко проявляється лиш у тропічних і особливо в субтропічних широтах.

Клімат різних частин материка відрізняється переважно за кількістю і режимом опадів. Найбільша їхня кількість припадає на приекваторіальні райони: басейн річки Конго й узбережжя Гвінейської затоки — 2 0003 000 мм за рік, а на схилах гір ще більше — до 9 000 мм. Північніше 17-20° пн. ш. річна кількість опадів становить менш ніж 300 мм.

Кліматичні пояси і типи клімату

Кліматичні пояси Африки. На території Африки виділяють екваторіальний, два субекваторіальні та два тропічні кліматичні пояси (мал. 2.14). Крайня північна та південна частини материка розміщені в субтропічних поясах.

Екваторіальний постійно вологий і жаркий клімат формується в западині Конго та

на узбережжі Гвінейської затоки. На північ і південь від екватора на значних просторах (до 17-20° пн. і пд. ш.) панує субекваторіальний клімат із сезонною зміною напрямку руху повітряних мас. Влітку екваторіальні маси повітря сприяють випаданню великої кількості опадів, а взимку тропічні повітряні маси визначають панування спекотної сухої погоди.

 

Відмінності клімату в тропічному кліматичному поясі. Субекваторіальні пояси змінюються тропічними, де суха погода панує цілий рік. Літо спекотне (середньодобова температура— до 40 °С і вище), зимові температури опускаються до 18 °С. У межах тропічного поясу на півдні Африки випадає дещо більша кількість опадів, ніж на півночі (мал. 2.15).

 

Своєрідними є кліматичні умови в межах тропічних поясів на західному узбережжі Африки, де повітря рухається вздовж берегів із холодніших помірних широт у бік екватора. Тому температури тут порівняно нижчі (влітку — близько 20 °С, а взимку — близько 15 °С). Під час руху в бік екваторіальних широт повітряні маси нагріваються, а тому стають ще сухішими й опадів не утворюють. Прибережні холодні Бенгельська та Сомалійська течії також не сприяють утворенню опадів. Оскільки з поверхні океану випаровується багато вологи, то через відносно холодні ночі на узбережжі часто утворюються роса і туман. Такий клімат зі неспекотним літом, майже цілковитою відсутністю опадів впродовж року, частими туманами характерний для пустелі Наміб (мал. 2.16) і деяких узбережних районів на заході Сахари.

На східному узбережжі Південної Африки під дією повітряних мас, що переміщуються з Індійського океану, формується вологий тропічний клімат. Цьому сприяють теплі течії біля берегів материка, над якими повітряні маси отримують багато вологи. Драконові гори та доволі високі уступи плато «примушують» повітря підніматися. Піднімаючись по схилах, воно охолоджується, утворюються хмари і випадають опади.

Області субтропічного клімату.

 

На півночі — на узбережжі Середземного моря та на південному заході Африки — формується субтропічний середземноморський клімат із сухим спекотним літом і помірно теплою вологою зимою.

На східному узбережжі Південної Африки в межах субтропічного поясу режим випадання опадів інший. Літом на узбережжя пасати приносять вологе повітря з Індійського океану, яке, піднімаючись над Папськими горами (мал. 2.17), спричиняє випадання дощів. Взимку залишають опади на схилах Папських гір західні вітри. Тому тип клімату східного узбережжя крайнього півдня Африки є субтропічним із рівномірним зволоженням.

У західній частині рівнинного узбережжя материка та Папських гір літом панують посушливі дні. Це область середземноморського клімату.

Опрацювавши параграф, спробуй відповісти

1. Під впливом яких чинників сформувався клімат Африки?

2. Як розподіляються температури повітря в межах території Африки?

3. Як розподіляються опади у межах території Африки?

4. Які особливості погоди в екваторіальному та субекваторіальних кліматичних поясах Африки?

5. Які відмінності клімату характерні для тропічного кліматичного поясу?

6. Чим відрізняються кліматичні області тропічного кліматичного поясу?

 

Застосуй знання, дізнайся більше

1. Проаналізуй кліматичну діаграму, подану на малюнку (справа), опиши характер клімату, встанови тип клімату, якому відповідає кліматична діаграма.

2. Установи середні температури січня і липня, річну кількість опадів на паралелі 10° пн. ш. у точках перетину її з меридіанами 0° д., 30° сх. д., 50° сх. д.

Поясни можливі причини відмінностей у значеннях величин.

3. Схарактеризуй клімат острова Мадагаскар.

4. Де і чому в Африці добові амплітуди температур більші, ніж річні?

Назви зображені об’єкти чи явища

 

Це матеріал з підручника Географія 7 клас Гілецький

 

 

Категорія: Географія

Автор: vlad2017 от 26-01-2017, 11:18, Переглядів: 2110