Народна Освіта » Географія » Клімат Північної Америки

НАРОДНА ОСВІТА

Клімат Північної Америки

Пригадай або здогадайся

1. У яких кліматичних поясах розміщена територія ПівнічноїАмерики?

2. Як океани, що омивають Північну Америку, можуть впливати на клімат материка?

Вплив географічних чинників на загальні риси клімату

материка

Залежність клімату від широти і рельєфу. Клімат Північної Америки формується під упливом багатьох чинників. Визначальний вплив серед них має географічна широта — розміщення материка в різних теплових поясах. Це зумовлює надходження неоднакової кількості тепла в різні його райони. Так, середня температура січня на півночі материка становить -35 °С, а в Центральній Америці--Ь24 °С; температура липня на півночі досягає +5 °С, а на півдні --Ь25 °С (мал. 4.15).

 

Другим важливим географічним чинником клімату є особливості простягання гірських країн. Вони значною мірою визначають характер атмосферної циркуляції над материком. Територія, яка розташована на південь від паралелі 30° пн. ш., перебуває під упливом північно-східних пасатів, що впродовж року рівномірно приносять на рівнини і навітряні схили підвищень велику кількість опадів — від 1 000 до 2 000 мм і більше (мал. 4.16).

У помірних широтах переважають західні вітри з Тихого океану. Однак вплив вологи і температур поширюється тільки на вузьку узбережну смугу. Морські повітряні маси, перейшовши через високі Кордильєри, втрачають вологу та своєрідні температурні властивості. Як наслідок у внутрішніх районах материка спостерігаються вищі літні температури, нижчі зимові та менша вологість.

Через відсутність гірських систем широтного напрямку холодні арктичні повітряні маси доходять аж до берегів Мексиканської затоки, а тропічні — далеко на північ. Це зумовлює велику мінливість погоди на рівнинах, особливо взимку, спричиняє виникнення час від часу на Центральних рівнинах Північної Америки потужних атмосферних вихорів — торнадо (мал. 4.17).

 

Вплив океанічних течій. Певний вплив на клімат Північної Америки чинять морські течії. Аляскінська тепла течія пом’якшує зимові температури північно-західного узбережжя і приносить сюди насичене вологою повітря. Холодна Каліфорнійська течія знижує літні температури у прибережних районах і не сприяє утворенню опадів. Значною мірою впливає на клімат Північної Америки холодна Лабрадорська течія, знижуючи температуру повітря на північному сході.

Вплив теплої течії Гольфстрім позначається на кліматі тільки південно-східної частини материка, бо у вищих широтах вона повертає на північний схід.

Мал. 4.17. Кліматичні пояси та області у Північній Америці (області: 3-А - пустельного, 3-Б - вологого,

4- А - континентального, 4-Б - середземноморського, 4-В - з рівномірним

зволоженням, 5-А - континентального,

5- Б - помірно континентального, 5-В -

морського, 5-Г - мусонного).

 

Усі ці чинники зумовлюють різноманітність клімату Північної Америки і формування кількох кліматичних поясів та областей.

Особливості кліматичних поясів та областей

Клімат північної частини материка. Канадський Арктичний архіпелаг,

 

Гренландія і північне узбережжя материка майже до Полярного кола розташовані в арктичному кліматичному поясі, де тільки в узбережних районах літні температури піднімаються до +5 °С, а на островах — трохи вище від 0 °С (мал. 4.18). Взимку ж температури не перевищують -35 °С. Далі на південь, до 60° пн. ш. на заході і 63 °С пн. ш. на сході, лежить субарктичний кліматичний пояс із теплішим літом (від +5 °С до +12 °С) і м’якшою зимою (-25 °С), особливо на за-

ході та сході, де відчувається пом’якшувальний вплив океанів. Опадів, як і в арктичному поясі, буває мало (до 300 мм), але через незначну випаровуваність клімат досить вологий.

 

"її*- Чи відомо тобі?

Сезонураганіву 'південній частині Північної Америки зазвичай триває з 1 червня по ЗО листопада. Зарік буває до 20 штормів, з яких половина переростає у торнадо й урагани. Один з найбільш руйнівних ураганів в США за всю історію спостережень сформувався у серпні 2005 року в районі Багамських островів. Він отримав назву «Катрі-на».

 

 

На південь від субарктичного поясу розташований помірний кліматичний пояс, південна межа якого проходить приблизно по 40° пн. ш., відхиляючись на західному узбережжі на північ до 45° пн. ш. Помірний кліматичний пояс поділяється на області морського клімату (тихоокеанське узбережжя), помірно континентального клімату (Кордильєри), континентального клімату (внутрішні райони від Аппалачів до Кордильєр) і мусонного клімату (східне узбережжя). У першій області зима тепла (0 °С), літо прохолодне ( + 16 °С), багато опадів (1 500 мм), особливо взимку. У другій області клімат прохолодніший зимою (-8 °С) і тепліший літом ( + 19 °С), з меншою кількістю опадів (500-600 мм). Континентальний тип клімату характеризується досить холодною зимою (до -24 °С) і спекотним літом (до +24 °С), з незначною вологістю (опадів до 500 мм). Четверта область характеризується холодною зимою (до -20 °С), прохолодним літом (до +18 °С) та великою кількістю опадів (500-1000 мм і більше) (мал. 4.19).

Клімат південної частини материка. Південначастинаматерика, приблизноміж40-30° пн. ш., лежить у субтропічному кліматичному поясі, який охоплює області середземноморського, континентального й субтропічного вологого кліматів. В області середземноморського клімату (західне узбережжя) зима тепла та дощова, а літо спекотне і бездощове. На Атлантичному узбережжі й на півночі Флориди панує субтропічний вологий клімат з додатними температурами впродовж року і великою кількістю опадів (1 000-2 000 мм). У внутрішніх областях цього поясу клімат континентальний зі спекотним літом, теплою зимою і меншою кількістю опадів, які бувають зазвичай теплої пори року.

 

Вузька частина материка (між 30° і 13° пн. ш.) та острови Карибського моря лежать у тропічному кліматичному поясі, в якому спекотне, вологе літо (+25 °С) змінюється теплою зимою (понад +20 °С).

Опадів буває від 500 до 1 000 мм на рік.

У внутрішніх районах Мексиканського нагір’я і на півострові Каліфорнія клімат дуже посушливий, пустельний (опадів менш ніж 300 мм на рік). У приатлантичній частині півдня материка досить часто бувають сильні штормові вітри (мал. 4.20). У тропічних широтах океану шторми можуть перетворюватися на смерчі, які насуваються на суходіл у вигляді торнадо.

Територія Панамського перешийка, на південь від 13° пн. ш., лежить у субекваторіальному кліматичному поясі, де впродовж року панують високі температури (до +30 °С) і буває до 3 000 мм опадів на рік, більша частина яких припадає на літо.

Опрацювавши параграф, спробуй відповісти

1. Які чинники відіграють визначальну роль у формуванні клімату Північної Америки?

2. Яка роль океанічних течій у формуванні клімату материка?

3. Які особливості клімату північної частини материка?

4. Які особливості клімату південної частини материка?

Застосуй знання, дізнайся більше

1. Що є спільного та відмінного у кліматі помірних поясів Північної та Південної Америки?

2. Відшукай інформацію про торнадо, які пройшли останнім часом у Північній Америці.

Назви зображені об’єкти чи явища

 

 

Це матеріал з підручника Географія 7 клас Гілецький

 

Категорія: Географія

Автор: vlad2017 от 26-01-2017, 11:31, Переглядів: 7448