НАРОДНА ОСВІТА

Клімат

Пригадай або здогадайся

1. Як географічна широта впливає на особливості клімату Євразії?

2. Як впливають на клімат розміри материка та рельєф?

3. Чим передусім відрізняються основні та перехідні кліматичні пояси?

Загальні риси клімату

Чинники, що впливають на клімат материка. Кліматичні особливості материка визначаються його чималими розмірами, великою протяжністю з півдня на північ (від екватора до арктичних широт), із заходу на схід, а також будовою поверхні — наявністю високих гірських систем на півдні й сході, поширенням рівнин у північній частині. Могутні гірські пасма хребтів, які піднімаються на півдні Євразії й уздовж східної окраїни, створюють труднощі для проникнення повітряних мас з Тихого й Індійського океанів углиб материка. На заході й півночі Євразія «відкрита» для впливу Атлантики і Північного Льодовитого океану.

 

Будова поверхні разом із географічним положенням і розмірами материка зумовили розташування на теренах Євразії полюсу холоду Північної півкулі в Оймяконі. На Аравійському півострові розміщується один із найспекотні-ших районів світу. Також є території, де за рік випадає в середньому менш ніж 50 мм опадів (на Аравійському півострові, у Центральній Азії), та найвологіше місце у світі — 12 000 мм (селище Чера-пунджі в Індії).

Кліматичні пояси і типи клімату

Кліматичні пояси та області північної частини Євразії. Завдяки великій протяжності з півночі на південь Євразія розташована в усіх кліматичних поясах Північної півкулі: від арктичного до екваторіального. Найбільші площі займає помірний пояс, тому що саме в помірних широтах материк найбільше витягнутий із заходу на схід.

В арктичному і субарктичному

Чи відомо тобі?

 

Існує декілька версій того, де розташований справжній Полюс холоду Північної півкулі. У Верхоянську в останнє десятиліття було зафіксовано температуру -67,8 °С. В Оймя-коні ще експедицією Обручева в 1929 р. було зафіксовано температуру -71,2 °С.

 

 

 

 

кліматичних поясах західні райони мають м’якший клімат з відносно невеликими амплітудами температур за рахунок порівняно теплої зими і прохолодного літа. На сході поясів клімат характеризується дуже холодною (до -40...-45 °С) зимою (мал. 4.79).

У межах помірного поясу кліматичні умови дуже різноманітні. Клімат західного узбережжя — морський, він перебуває впродовж усього року під упливом морських повітряних мас з Атлантичного океану. Тому літо тут прохолодне, зима відносно тепла навіть у північних широтах (на узбережжі Скандинавського півострова) (мал. 4.80). Опади випадають цілий рік. При проходженні циклонів погода швидко змінюється, улітку можуть бути похолодання, узимку часті відлиги.

Деякі риси морського типу клімату зберігаються і східніше (майже на всій континентальній території Європи): нестійкість погоди, відносно волога зима (мал. 4.81). Однак з віддаленням на схід від Атлантичного океану збільшується різниця літніх і зимових температур: зима стає помітно холоднішою. Влітку опадів більше, ніж узимку. Це область перехідного від морського до континентального клімату. Такий тип клімату називають помірно континентальним.

За Уралом у Сибіру і Центральній Азії зима дуже холодна, суха, літо спекот-не, помірно вологе. Це область континентального клімату. Вона сформувалася під впливом того, що територія віддалена від Атлантичного океану, горами відокремлена від Тихого, а тому взимку тут домі-

нує величезна область високого тиску — Азійський максимум (мал. 4.82).

На східному узбережжі материка клімат мусонний із відносно теплим і дуже вологим літом і холодною сухою зимою.

Кліматичні пояси та області південної частини Євразії. У субтропічному поясі на рівнинах цілий рік температури додатні. Тут вирізняють три кліматичні області. На заході — середземноморського клімату, де влітку панує сухе тропічне повітря (спекотно, небо безхмарне), а взимку — морське повітря помірних широт, яке спричиняє випадання опадів.

У районах Передньоазійських нагір’їв клімат субтропічний континентальний з відносно холодною (місцями з температурами нижче від 0 °С) зимою і спекотним, дуже сухим літом. Загальна кількість опадів невелика, випадають вони у зимово-весняний період.

На сході материка субтропічного поясу — область мусонного клімату з характерним для нього режимом опадів (літній максимум, мал. 4.83).

Тропічний клімат на суходолі Євразії панує тільки на Аравійському півострові, у Месопотамії, на півдні Іранського нагір’я й у басейні нижнього Інду. Там діють впродовж усього року континентальні тропічні повітряні маси, дуже сухі й жаркі. Літо дуже спекотне (середні температури липня +30...+35 °С), зима тепла (середні температури січня--І-18...+24 °С).

Кількість опадів на рівнинах не перевищує 200 мм, а місцями — менш ніж 50 мм за рік (мал. 4.84).

 

На широтах 10-20° пн. ш. на схід від річки Інд тропічний пояс виклинюється і заміщується субекваторіальним кліматом. Він охоплює більшу частину Індо-Гангської низовини, півострови Індостан та Індокитай, південну частину Китаю.

 

На півостровах та островах південніше від 8° пн. ш. сформувався екваторіальний клімат. Він характеризується високими температурами, вологістю та кількістю опадів упродовж усього року (мал. 4.85).

Опрацювавши параграф, спробуй відповісти

1. Під впливом яких чинників сформувався клімат Євразії?

2. Які особливості клімату в північній частині материка?

3. Які особливості клімату в південній частині материка?

Застосуй знання, дізнайся більше

1. Проаналізуй, як проходить на кліматичній карті Євразії літня ізотерма +16 °С.

2. Назви території Євразії з найбільшою річною кількістю опадів.

3. Схарактеризуй клімат острова Сахалін.

Назви зображені об’єкти чи явища

 

 

Це матеріал з підручника Географія 7 клас Гілецький

 

Категорія: Географія

Автор: vlad2017 от 26-01-2017, 11:35, Переглядів: 2054