Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Види підліткового та юнацького взуття, його вибір

НАРОДНА ОСВІТА

Види підліткового та юнацького взуття, його вибір

Ви дізнаєтесь

Про різновиди взуття й основні правила його підбирання і носіння.

Пригадайте

Із яких матеріалів виготовляють взуття.


Якісне і доглянуте взуття — показник не тільки стильного іміджу юнака, а й організованості, охайності та смаку. Отже, взуття — ваша візитна картка: ретельно підібраний костюм, аксесуари й доглянуті туфлі формують імідж успішної, цілеспрямованої людини.

Однак хороше взуття слід вибирати не тільки через його красу. Головне — воно має бути зручним. Якісне взуття для підлітків найчастіше виготовляється із натуральних матеріалів — шкіри (телячої, свинячої, козячої) і замші. Кращим матеріалом для якісного взуття середньої цінової категорії вважається теляча шкіра: вона оптимальна за товщиною та стійкістю до зношування. Свиняча шкіра використовується в процесі виробництва дешевшого взуття; її структура пориста, вона швидше намокає, має менш привабливий вигляд. Козяча шкіра — най-тонша, тому взуття з неї дуже красиве та зручне. Таке взуття підходить тільки для урочистих подій, а не для щоденного носіння. Замша — дорогий і красивий натуральний матеріал: для якісного взуття, яке вимагає спеціального догляду (мал. 219). Види взуття визначаються ступенем закриття ноги:

• чоботи — взуття з високими халявами, що закривають гомілку. їх різновидом є чобітки і чоботи з халявами до колін;

• напівчоботи — взуття з берцями, що закривають нижню частину гомілки;

• черевики — взуття з берцями, що закривають кісточку, воно повністю закриває тильну частину стопи;

• туфлі — взуття з берцями, розташованими нижче щиколоток і частково закриває тильну частину стопи. Туфлі можуть мати пристосування для закріплення на стопі.

До строгих туфель для молодих людей належать елегантні оксфорди (Oxfords), їхній різновид — сейдли (Saddles) повсякденного носіння, які зазвичай двоколірні, і дербі (Derbes). Оксфорди слід носити під строгий діловий костюм, сейдли і дербі, класичних кольорів можна поєднувати з діловими костюмами та формою одягу для навчального закладу.

Туфлі для юнаків без шнурівки мають широкий видовий асортимент:

• мокасини (Moccasins);

• лоуфери (Loafers) — майже те саме, що і мокасини, але можуть бути з китицями, бахромою;

• монки (Monks) мають металеву пряжку;

• броги (Brouges) — чоловічі туфлі з перфорованим миском;

• тонсайдери (Top-saiders) — взуття на гумовій підошві для яхтингу;

• еспадрільї (Espadrilles) — туфлі з верхом із тканини.

Потрібно знати, що мокасини, лоуфери, тонсайдери і еспадрі-льї носять без шкарпеток. До брогів ідеально підійдуть вовняні і твідові брюки. Лоуфери, мокасини, тонсайдери, еспадрільї можна поєднувати з джинсами, брюками вільного крою, шортами, бриджами. Монки слід носити зі звуженими штанами або джинсами. Використовуючи модельне взуття, погрібно пам’ятати, що його треба одягати лише у разі урочистих подій, інакше проблеми з ногами і швидка втрата краси виробу будуть гарантовані!

Щоб вибрати якісне взуття, треба звернути увагу на його зовнішній вигляд і деталі (мал. 220, а, 220, б, 221). Шви мають бути рівними й акуратними, фурнітура — надійною. Щоб упевнитися в натуральності матеріалу, варто прикласти руку до взуття: шкіра незабаром нагріється і буде теплою, а замінник шкіри залишиться холодним.

Щоб не помилитися з вибором, треба знати, як обирати взуття в магазині.

• Приміряйте пару, що сподобалась, стоячи. Бажано зробити декілька кроків або потоптатися на місці.

• Якщо у вас є сумніви щодо якості взуття, вимагайте у продавця сертифікат відповідності або супровідні документи на товар.

• Розмір і форма взуття повинні відповідати стопі.

• Не купуйте тісне взуття, оскільки воно ускладнює кровообіг.

Якщо так сталося, що ви купили взуття з дефектом (з недоліком, на перший погляд непомітним), то треба діяти таким чином:

1. Звернутись до продавця товару (виробника, організації, що підтримує гарантію, тощо) з письмовою заявою в двох екземплярах.

2. Чітко сформулюйте (опишіть) вимоги в заяві (повернути гроші, замінити товар, отримати знижку, відшкодувати ремонт тощо).

3. Один примірник заяви вручіть нродавцю. На іншому продавець повинен вказати дату, посаду, свої прізвище, ім’я, по батькові і підпис.

4. Якщо немає змоги звернутися до керівництва магазину безпосередньо, слід надіслати письмову заяву листом з повідомленням про вручення.

Ознаками добротного матеріалу є: відсутність порізів і зморшок, насичений і рівномірний колір, чіткі межі фарби на стиках деталей крою. Взуття не повинне пахнути клеєм або розчинниками, запах ненав’язливий. Безперервні й рівні стібки не утворюють зморшок або заломів. Підошва повинна добре згинатися та щільно прилягати до верхньої частини взуття.

Основне правило — купувати зручне взуття. Нога має «дихати» і не бути надто затиснутою. Не варто купувати взуття на розмір менше, сподіваючись, що воно розноситься.

 

 

Сезонність і призначення взуття також с дуже важливим питанням. Якщо виріб виконано з текстилю або шкіри, не покритої захисним шаром, то його не можна вдягати в дощову погоду — це призведе до погіршення зовнішнього вигляду або втрати первісної форми взуття.

Взимку не обійтися без теплого взуття.

Коли ви обираєте зимове взуття, необхідно звернути особливу увагу на його розмір, оскільки в тісному взутті ноги не тільки швидко втомлюються, а й мерзнуть.

Окрім цього, підкладка в черевиках або чоботях через тертя об ногу зношуватиметься набагато швидше, тому між стопою і внутрішньою поверхнею взуття має залишатися невеликий простір.

Вибирати зимове взуття потрібно переважно з натуральної шкіри або нубуку (краще втримують тепло і не пропускають вологу) й хутрового утеплювача (мал. 222, а, б).

Шкірозамінники можуть застосовуватися у виробництві літнього взуття, але ніяк не зимового. Таке взуття швидко тріскається від холоду, тому навряд чи прослужить більше одного сезону.

Сучасне зимове взуття має теплу підкладку й хутро. Штучне хутро викликає підвищене потовиділення ніг, швидко стоптується. Натуральне, навпаки, дає ногам «дихати» і водночас дуже тепле. Як перевірити хутро? Штучне — на тканій підкладці й неприродно блищить, натуральне — ворсисте й більш матове. Нині також з’являються моделі, де натуральне хутро використовується тільки для устілки, а вся інша поверхня — зі штучного хутра.

Якщо ви купуєте зимове взуття із змійкою, перевірте, щоб вона легко рухалась і не доходила до самого низу черевика, тому що через неї може просочуватися волога (мал. 223).

Також зверніть увагу на товщину' підошви: що вона товща, то тепліше буде вашим ногам. Прошита підошва міцніша, ніж просто посаджена на клей, а рельєф підошви й широкий каблук забезпечать вам стійкість в ожеледь (мал. 224).

 

Цікаво знати

Найдавнішим різновидом взуття є сандалі. їх носили мешканці південних країн — Єгипту, Греції та Риму. Сандалі служили для захисту нижньої частини стопи від кліматичних і механічних впливів та мали вигляд дощечки, яка закріплювалась на стопі за допомогою ремінців. Із часом дощечку змінила багатошарова підошва.

У країнах з помірним кліматом, де на зміну теплого літа приходить холодна зима, основним видом взуття був поршень — найпростіше схоже на постоли шкіряне взуття, стягнуте у верхній частині ремінцем. Носили поршні, обмотуючи стопу травою, пізніше — тканиною. Верхня частина поршнів мала безліч складок, які під час ходіння тиснули на стопу і травмували її. Із часом складки стали вирізати, скріплюючи утворені отвори, — так з’явився перший шов. Стопа в процесі носіння надавала такому взуттю потрібної форми.

У північних районах основними були чоботи — взуття з високою халявою. їх виготовляли у вигляді панчох, скріплюючи вузькими ремінцями краї. Поступово конструкція виробу ускладнювалася: з однієї й тієї самої шкіри робили чоботи з відрізними халявами, потім стали виготовляти низ із товстішої шкіри.

Чи добре засвоїли?

1. Які існують основні різновиди взуття?

2. Назвіть основні вимоги щодо вибору взуття.

 

Поясніть

1. На підставі чого визначають різновиди взуття?

2. Яким чином середовище впливає на вибір моделі?

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Лебедєв

 

Автор: admin от 1-01-2017, 21:35, Переглядів: 2513