Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Види підліткового та юнацького одягу, їх вибір

НАРОДНА ОСВІТА

Види підліткового та юнацького одягу, їх вибір

Ви дізнаєтесь

Про різновиди одягу й основні правила його підбирання та носіння.

Пригадайте

Які існують одиниці вимірювання довжин. Як можна перейти від однієї одиниці вимірювання до іншої.


 

Нині у тренді багатофункціональні вироби — універсальні речі, які замінюють кілька традиційних видів одягу. Асортимент одягу постійно оновлюється. Найбільший вилив на створення нових моделей має спортивний одяг (мал. 210). Стали дуже популярними в повсякденному гардеробі стьобані куртки, светри, джемпери тощо.

Асортимент розширюється за рахунок запозичення деяких елементів. Так у гардеробі для дівчат з’явилися брючний костюм, жилет, шорти (мал. 211). Молодіжний гардероб доповнюється також елементами військової форми й етнографічного одягу. Поняття асортименту в одязі пов’язане з поняттям функції. Функція — призначення виробу.

Сучасний одяг ділиться на асортиментні групи в залежності від таких факторів: статі, віку, сезону, функції (призначення), стилю, способу виготовлення.

Види одягу. За способом виготовлення одяг поділяється на шитний і трикотажний. Шитний одяг викроєний і зшитий із тканини або іншого матеріалу (хутра, шкіри тощо). Трикотажний — це одяг, зв’язаний на трикотажній машині або вручну; зшитий з вив’язаних трикотажній машині (штучний трикотаж) або вручну деталей; зшитий з кроєного штучного трикотажу.

Штани. У класичних прямих брюках будь-який підліток (юнак) виглядає солідно.

Означення

Функціональність — відповідність елементів одягу призначенню, тобто здатність виконувати ту чи іншу функцію в процесі життєдіяльності людини.

 

Такі моделі припускають наявність стрілок, пояса і традиційної застібки на «блискавці»

(змійці). Класичний стиль вважається універсальним, оскільки гармонійно поєднується з діловим піджаком, кардиганом і джемпером.

Дизайнерський асортимент настільки широкий, що кожен зможе вибрати собі модель.

 

Визначити оптимальну довжину класичних брюк просто: спереду повинна утворюватися одна невелика складка на стрілці, ззаду низ брючини має доходити до каблука, під час ходьби не відкриваючи (показуючи) шкарпеток. Важливе значення має сезонність брюк. Бажано купувати зимові штани вільного крою з урахуванням того, що в морозну погоду під них можна було б надіти термобілизну. Класичні брюки мають щільно прилягати ззаду, щоб не утворюватися складок, аіе не бути внатяжку на поверхні сідниць. Під час примірки обов’язково потрібно звернути увагу на те, як штани сидять спереду. Передня частина повинна буги достатньо, ате не надмірно вільною. Сьогоднішня мода дозволяє носити брюки вужчого силуету й укороченої довжини.

Означення

Кардиган — трикотажний жакет із застібкою і \/-подібним вирізом.

 

Кардигани для юнацького віку універ-сальні, оскільки гармонують з більшістю речей. Вибираючи одяг для перебування в навчальному закладі (якщо немає вимоги носити форму), краще зупинитися на строгих жакетах без зайвих деталей. Такий кардиган чудово поєднується з класичними сорочками й брюками. Останнім часом класичні кардигани стали гідною альтернативою діловому (офіційному) костюму.

Кардиган має добрий вигляд у поєднанні із сорочкою з коміром і вузькою краваткою.

Розміри одягу, їх визначення. Якщо подивитися на етикетки на нашому одязі, то іноді можна побачити літери М, Ь або ХХЬ, а в іншому' випадку це будуть цифри 10, 12... 16 або 38, 40... 52. Розібратися в їхніх значеннях допоможе таблиця розмірів одягу різних виробників.

Визначення розміру одягу

Український розмір

Зріст

(1)

Обхват грудей (2)

Обхват талії (3)

Обхват стегон (4)

Розмір коміра сорочки (у дужках розмір США)

Міжнародний розмір

Європейс

розмі

ький

р

ю

со

т-

VI

5

о.

о

зріст 166-171

т-

N

ЛІ

н

о

а

«

40

147-158

74-80

60-65

84-90

34 (13 1/2)

ХЭ

16

32

42

159-170

82-85

66-69

92-95

36 (14)

ХЭ

17

34

68

44

171-176

86-89

70-73

96-98

38 (14 1/2)

Б

18

36

72

46

177-182

90-93

74-77

99-101

39 (15)

М

19

38

76

48

183-188

94-97

78-81

102-104

40 (15 1/2)

М

20

40

80

Антропометричні вимірювання дають можливість визначати рівень і особливості фізичного розвитку, ступінь його відповідності статі й віку. Антропометрія включає в себе визначення довжини, обхвату та інших показників розмірів людського тіла. За допомогою цих показників можна визначати розмір одягу. У більшості сучасних розрахунково-графічних методів конструювання використовуються відомості про розміри тіла (розмірну характеристику фігури) людини і прибавки (припуски) на вільне облягання.

Розмір — це літерний або цифровий код, що відповідає певним лінШним параметрам людського тіла або тій його частині, для якої призначена певна деталь одягу, аксесуар або взуття. Як правило, розмір наноситься на бирку, прикріплену до одягу або аксесуару, а у випадку зі взуттям він може бути нанесений на підошву, бокову стінку, язичок або устілку.

Які антропометричні показники використовуються для визначення розміру одягу та взуття і як правильно їх виміряти?

Зріст (мал. 212, 1). Для того щоб правильно виміряти свій зріст, вам будуть необхідні лінійка (або сантиметрова стрічка) й олівець. Станьте босоніж спиною до стіни. Покладіть лінійку на голову і розташуйте її перпендикулярно до стіни. Потім олівцем треба зробити на стіні позначку. За допомогою лінійки або сантиметрової стрічки виміряйте відстань від підлоги до мітки.

Обхват грудей (мал. 212, 2). Обгорніть гнучку стрічку-санти-метр навколо грудної клітки. Для отримання точного результату

повторіть вимірювання і візьміть середнє арифметичне цих вимірів.

 

Обхват талії (мал. 212, 3) також визначається за допомогою сантиметрової стрічки. Вимірюючи талію, не втягуйте живіт, інакше показник буде невірний.

Обхват стегон (мал. 212, 4). Вимірюється приблизно на 15-18 см нижче рівня талії за виступаючими частинами сідниць.

Враховуючи, що зараз достатньо багато китайських, європейських, американських речей, необхідно знати правила переводу закордонних розмірів у ті, що прийняті в нашій країні (табл. 6).

Наприклад, щоб визначити розмір светра чи сорочки, потрібно виміряний обхват грудей поділіть навпіл — отримаєте вітчизняний розмір. Результати справедливі як для юнаків, так і для дівчат. Але розміри одягу можуть бути тільки парними. Приміром, ваш обхват грудної клітини — 94 см, значить, 94 : 2 = 47. Ваш розмір одягу може бути як 46, так і 48 — залежно від комплекції.

Розміри одягу різних виробників часто відрізняються. Якщо ви замовляєте одяг через Інтернет, варто звернути увагу на таблицю розмірів виробника цього одягу.

Цікаво знати

Якщо на початку своєї історії людина задовольнялася вкрай примітивними формами одягу, то з часом з’явилася потреба у нових видах. Спочатку в окрему групу виділився церемоніальний одяг, який носили жреці й правителі, військовий одяг, потім одяг для роботи й святковий одяг. У Стародавній Греції виник театральний костюм. Спосіб життя людини постійно змінюється і ускладнюється — відповідно, зростає число видів одягу, призначеного для виконання певних функцій. Зникала необхідність в одних видах одягу (наприклад, вже до кінця XVI ст. металеві об-ладунки втрачають свою актуальність у зв’язку з поширенням вогнепальної зброї) й виникала потреба в інших видах (наприклад, в одязі для занять спортом).

Чи добре засвоїли?

1. За способом виготовлення одяг поділяється:

А шитий і трикотажний;

Б шкіряний і трикотажний;

В шитий і шкіряний.

2. Назвіть основні фактори, що впливають на відбір одягу.

Поясніть

1. Як визначають призначення одягу?

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Лебедєв

 

Автор: admin от 1-01-2017, 21:33, Переглядів: 4539