Народна Освіта » Основи здоров'я » Словничок термінів з основ здоров'я за 8 клас

НАРОДНА ОСВІТА

Словничок термінів з основ здоров'я за 8 клас

Адаптація — пристосування організму до певних умов життя.

Алергія — це стан підвищеної чутливості організму до певних речовин — алергепін біологічного походження.

Антитіла — речовини крові, які знищують бактерії, віруси та їхні отрути.

Ботулізм — тяжке харчове отруєння, спричинене токсином мікроорганізмів.

Вивих — це стан, при якому в результаті зовнішнього впливу порушується нормальне розміщення кісток V суглобі.

Відтворення та впізнавання — це встановлення передусім сприйнятого. Різницяі між ними полягає в тому, що впізнавання відбувається при повторній зустрічі з об'єктом, при повторному його сприйнятті, відтворення ж — за ві дсу т ності об’є кта.

Віктимна поведінка, або «поведінка жертви/*, — це вчинки, дії або бездіяльність людини,які так чи інакше провокують заподіяти їй шкоду.

Вітаміни (від латин, г/Пи — життя) — речовини, які виконують важливі функції в організмі, зокрема регулюють обмін речовин.

Гігієна (від грецьк. гігіенос — здоровий) — наука про методи запобігання захворюванням.

Гіповітаміноз, або авітаміноз, — це стан, коли в людини порушуються процеси травлення та всмоктування поживних речовин; виникає за нестачі якого-небудь вітаміну або вітамінів.

Гомони — біологічно активні речовини, які виробляються в певних залозах організму людини й регулюють обмін речовин.

Дизентерія — гостре інфекційне захворювання товстого кишечнику.

Дитини — це маленька людина, яка має певні потреби, але не має достатніх сил, розуму й досвіду, щоб захистити себе.

Дорожньо-транспортна пригода (ДТП) — це подія, пов'язана з рухом транспорту, у результаті якої завдано матеріальних збитків, загинули або дістати поранення люди. Безпека — це стан, при якому нікому або нічому не загрожує.

Екологія (від грецьк. ойкос — житло, місцеперебування та логос — наука) — одна з головних фундаментамьних наук про відносини живої та неживої природи.

Евакуація — це організоване виведення мешканців населеного пункту в заздалегідь підготовлені безпечні місця.

Закон — це нормативно-правовий акт, прийнятий в особливому порядку органом законодавчої влади або на референдумі, володіє вищою юридичною силою та регулює найбільш важливі суспільні відносини.

Запам'ятовування — процес, спрямований на збереження в пам'яті отриманих вражень, це передумова їх вберігання.

Збереження — процес активної переробки, систематизації, узагальнення матеріалу, оволодіння ним.

Злоякісні пухлини — це велика група захворювань, одне з яких — рак.

Імунітет — здатність організму протистояти збудникам хвороб.

Інтернет — система об’єднаних комп'ютерних мереж глобального загальнолюдського суспільства, яка в наш час покриває практично всю поверхню земної кулі.

Інформаційна безпеки людини — це стан захищеності психіки та здоров'я людини від деструктивного інформаційного впливу, який призводить до неправильного сприйняття нені дійсності та погіршення її фізичного стану.

Капілярна кровотеча виникає внаслідок пошкодження дрібних судин шкіри, підшкірної клітковини та м'язів.

Кіберпереслідувапня — зумисне використання цифрових ЗМІ для передачі хибної, непристойної чи несприятливої інформації про іншу людину. Це найбільш поширений онлайн-ризик типу «від рівною рівному» для ВСІХ ПІДЛІТКІВ.

Критичне мислення — це наукове мислення (мистецтво аналізувати судження), суть якого полягає в ухваленні ретельно обміркованих і незалежних рішень.

Людина — біосоціальна істота, невід’ємна частина природи, живий організм, що підкоряється біологічним законам і, з огляду на особливості свідомості та психіки, пристосований до суспільного способу буття разом із подібними собі.

Наркоманія — дуже важке захворювання, яке руйнує весь організм і призводить до різкого ско|ючення три вал ості життя.

Неповнолітні — це особи, які не досяглії віку, установленого законом, для досягнення повної дієздатності.

Оздоровчі системи — це комплекс усвідомлених доцільних дій, спрямованих на збереження, зміцнення та відновлення здоров'я.

Оптихшльна норма — це індивідуальна величина рухової активності, що сприятливо впливає на весь організм.

Особистість — це конкретна людина, яка має свої особливі психічні властивості, пізнає світ і прагне знайти в ньому своє місце.

Отруєння (токсикози) розвиваються внаслідок потрапляння в організм у небезпечних концентраціях тих чи інших речовин — токашштім. Це отрутохі-мікати, нітрати, важкі метали, численні промислові й побутові хімічні |іечовнни.

Охорона репродуктивного здоров'я — це сукупність чинників, методів, процедур і послуг, які надають підтримку репродуктивному здоров’ю та сприяють добробуту сім’ї чи окремої людини за допомогою профілактики П вирішення проблем, пов'язаних із репродуктивним здоров’ям.

Нам'ять — це процес запам'ятовування, збереження й наступного пригадування або впізнавання того, що людина раніше сприймала, переживала чи робила.

Паренхіматозна кровотеча виникає при пошкодженні внутрішніх органів (печінки, селезінки, нирок, легень).

Перелом — це стан, при якому порушена цілісність кістки в результаті раптового падіння, удару.

Перша долікарська невідкладна допомога — це комплекс найпростіших заходів, спрямованих на порятунок життя й збереження здоров’я людини, які проводять до прибуття медичних працівників.

Підзаконний нормативний акт — це письмовий документ уповноваженого суб’єкта, прийнятий на підставі та на виконання закону, у якому закріплені правила поведінки загального характеру, що забезпечуються державою.

Потреба — це прояв необхідності певних речей, бажання володіти ними, відчуття нестачі, якщо це бажання залишається незадоволеним.

Правом називають систему загальнообов'язкових, формально визначених норм, правил поведінки, що встановлніться й підтримуються державою та регулюють важливі суспільні відносини.

Правопорушення — це вчинки людей, що порушують Конституцію держави, її закони чи иідзаконні акти.

Пріоритети в дорожньому русі — це встановлена система відносин між учасниками дорожнього руху, згідно з Правилами дорожнього руху, на підставі якої визначається порядок користування дорогою.

Профілактика — система заходів, спрямованих на запобігання хворобам.

Раннє статеве життя — це початок сексуальних стосунків до того моменту, як молода людина стала зрілою: біологічно, психологічно, соціально.

Раціональне харчування — це харчування, яке забезпечує повноцінний розвиток і зростання організму людини, сприяє збереженню та зміцненню ії здоров'я.

Реанімація — термінові заходи, спрямовані на відновлення серцевої та ди хал ьної діяльності.

Сальмонельоз — харчове отруєння бактеріального походження.

Самосвідомість — це вдатність людської психіки усвідомлювати власні якості, властивості й ознаки.

Соціальна зрілість передбачає можливість не тільки створення сім’ї та на[юдження дітей, а й забезпечення найк|»аіцих умов для життя й усебічного розвитку всіх членів родини.

Стрес — стан дуже сильного напруження захисних сил організму. Виникає в надзвичайних для людини ситуаціях.

Соціальна роль — суспільно необхідний вид соціальної діяльності й спосіб поведінки особистості в тій чи іншій ситуації.

Терор (тероризм) (латин, страх, жах) — насильницькі дії (переслідування, захоплення заручників, убивства та ін.) з метою залякування, нав’язування людям певної поведінки.

Туляремія — гостре інфекційне захворювання, що виникає внаслідок контактів із хворими тваринами — гризунами та зайцеподібними, а також унаслідок уживання води й харчових продуктів, у дихання пилу соломи, сіна, зерна й овочів, забруднених виділеннями хворих тварин.

Фізичний розвиток — це динамічні зміни в організмі людини, зумовлені спадковими чинниками та певними умовами навколишнього середовища.

Фізичні якості — це сукупність властивостей організму людини, що забезпечують можливість здійснювати активну рухову діяльність.

Фізіологічна зрілість — це фізіологічне дозрівання всіх систем організму.

Хакер — людина, яка без дозволу проникає до чужої комп'ютерної системи з наміром викрасти або зруйнувати дані.

Харчові добавки — це речовини природного й штучного походження, які спеціально додають у харчові продукти для досягнення певних технологічних ефектів.

Холери — гостре інфекційне захворювання я групи особливо небезпечних інфекційних захворювавь.

Хронічний гастрит — захворювання слизової оболонки шлунка.

Шок — загальна реакція організму на вплив сильних травмуючих подразників, що є серйозною небезпекою для життя.

Юридична відповідальність — це вид соціальної відповідальності, що полягає в обов'язку відповідати за порушення норм права й застосуванні держаною до правопорушника певних заходів примусу, передбачених законодавством.

 

Це матеріал з підрчника Основи здоров'я 8 клас Поліщук

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: asia2016 от 4-11-2016, 13:07, Переглядів: 1205