Народна Освіта » Біологія » § 12. Хвороби органів травлення та харчові розлади

НАРОДНА ОСВІТА

§ 12. Хвороби органів травлення та харчові розлади

Пригадайте з курсу «Основи здоров’я» правила запобігання харчовим отруєнням?

Хвороби органів травлення. За наявності захворювань органів травлення порушуються складні процеси розщеплення харчових продуктів і

засвоєння їжі. Порушення режиму харчування, неякісна їжа, негативні емоції, стреси, тривале вживання ліків, алкоголю, тютюнопаління, малорухливий спосіб життя — усе це спричинює такі захворювання травної системи, як гастрит (запалення слизової оболонки шлунка), холецистит (запалення жовчного міхура), панкреатит (запалення підшлункової залози), коліт (запалення товстої кишки), апендицит (запалення апендиксу), жовчнокам’яна хвороба (утворення у жовчному міхурі камінців) тощо. Поряд з цими захворюваннями органів травлення, існують хвороби, спричинені паразитичними червами, бактеріальною чи вірусною інфекціями.

Паразитичні черви спричиняють глистяні хвороби. Пригадайте, які черви належать до паразитичних; які хвороби вони викликають у людей; які джерела зараження паразитичними червами та які заходи профілактики цих захворювань?

До захворювань органів травлення, спричинених бактеріальною інфекцією, належать виразки травного тракту, зокрема виразка шлунка, виразка дванадцятипалої кишки (ушкодження слизових оболонок цих органів). До кінця XX ст. як чинники, що сприяють розвитку хвороби, розглядали порушення раціонального режиму харчування, зловжи-ваііпя гострою ілссю9 стіртшпип Псшолмн9 стреси 9 спадковість товде• З’ясовано, що ці фактори мають незначний вплив на розвиток виразок. Основною причиною хвороби є хронічна інфекція бактерією, яка має назву хелікобактер пілорі.

До захворювань органів травлення, спричинених вірусною інфекцією, належать вірусні гепатити. Це група інфекційних захворювань, які в першу чергу вражають печінку людини, викликаючи в ній запальний процес. Віруси гепатиту дуже різняться між собою, тому за різних форм гепатиту (А, В, С, Б та інші) симптоматика може відрізнятися. Разом з тим усі різновиди гепатитів часто називають жовтяницею, тому що пожовтіння шкірних покривів і білків очей — це один з найбільш поширених симптомів цієї хвороби.

Профілактика захворювань органів травлення:

• раціональне харчування (регулярність, збалансованість, різноманітність, висока якість їжі);

• кулінарна обробка їжі (варіння, тушкування) для и кращого засвоєння. Поряд з тим у їжу необхідно обов’язково вживати сирі овочі та фрукти, які посилюють рух стінок шлунка й кишечнику;

• під час споживання їжі не слід відволікатися, займатися якоюсь справою, оскільки це знижує апетит і погіршує засвоєння поживних речовин;

• слід уникати шкідливих звичок, особливо тютюнопаління та алкоголю, сильних емоційних стресів;

• дотримувати правил особистої гігієни та гігієни харчування.

Серед хвороб органів травлення чільне місце посідають захворювання, спричинені бактеріальною інфекцією. Часто хвороботворні бактерії призводять до харчових розладів, серед яких мають місце харчові отруєння. Деякі харчові розлади пов’язані з особливостями поведінки людини. Вони отримали назву харчових розладів поведінки.

Харчові отруєння. З курсу «Основи здоров’я» вам відомо, що харчові отруєння виникають унаслідок споживання неякісної їжі або отруйних продуктів, наприклад, отруйних грибів, що містять речовини, які, потрапляючи в організм, викликають у ньому хворобливий стан.

Збудники харчових отруєнь — бактерії, які містяться в харчових продуктах, технологія приготування та правила зберігання яких порушені.

Найпоширеніші харчові отруєння: дизентерія (збудник — дизентерійна паличка, джерело зараження — хворі люди та носії збудника); сальмонельоз (джерело — заражені бактеріями сальмонели м’ясні й молочні продукти, яйця); ботулізм (джерело — інфіковані паличкою ботулізму м’ясні, рибні, овочеві консерви, копчена риба, гриби домашнього консервування) тощо.

Характерні ознаки харчоного отруєння: головний біль, нудота, блювання, пронос, зневоднення організму, гострі болі в кишечнику й шлунку, підвищення температури тіла, втрата свідомості та навіть смерть.

Для запобігання харчовим отруєнням слід дотримувати правил приготування та зберігання їжі, а також особистої гігієни. Щоб запобігти поширенню сальмонельозу, слід чітко дотримувати санітарно-гігієнічних вимог під час приготування їжі, температурного режиму під час зберігання продуктів (особливо тих, що швидко псуються). Під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби з фаршу. Яйця водоплавної птиці перед використанням слід обов’язково мити, молоко — кип’ятити, кисле молоко використовувати лише для тіста. Усю готову їжу потрібно зберігати за температури +2°...+6 С і не довше від визначених термінів. їжу, яка тривалий час зберігалася, необхідно піддавати повторній тепловій обробці.

Поширеним видом харчових отруєнь, особливо влітку та восени, є отруєння грибами. З метою їх профілактики потрібно збирати лише добре відомі гриби. Не слід збирати старі гриби.

Харчові розлади поведінки. Частина харчових розладів пов’язана з особливостями поведінки людини. До таких розладів передусім належать анорексія та булімія.

Анорексія (іл. 31) — хвороба, що характеризується критичним зниженням маси тіла, часто небезпечним для життя. Хвороба супроводжується схудненням, зникненням апетиту, виникненням відрази до їжі.

Часто виникають украй патологічні типи поведінки, наприклад, провокування блювання, приховування їжі, надмірні виснажливі фізичні вправи, зловживання проносними, сечогінними засобами та засобами, що пригнічують апетит.

Фізичними наслідками анорексії є: порушення діяльності залоз внутрішньої секреції, нирок, сухість шкіри, ламкість і випадання волосся тощо. Серед психічних наслідків — втрата контролю над собою та імпульсивність дій, неадекватне мислення, замкнутість, втрата зв’язків із друзями та рідними.

Булімія — це захворювання, симптомами якого є патологічно підвищене відчуття голоду, що поєднується зі зниженням відчуття насичення, унаслідок чого виникає потреба в надмірній кількості їжі.

Надмірна кількість їжі й примусове очищення шлунка, яке часто використовують люди, хворі на булімію, можуть призвести до знищення мікрофлори кишечнику, внаслідок чого розвиваються серйозні захворювання. Вимивання з організму Калію і Магнію провокує серцеві напади навіть у юному віці. Водночас це захворювання може призвести до психічних розладів (неврастенії), руйнування взаємин з близькими і втрати інтересу до життя, до лікарської або наркотичної залежності та навіть смерті. Межа між анорексією і булімією дуже тонка.

Негативний вплив на травлення тютюнокуріння та алкоголю. У тих, хто курить, страждає травний тракт. Шкідлива дія тютюнового диму починає виявлятися вже в порожнині рота. Зуби курця набувають жовтуватого кольору, вони швидше руйнуються і мають специфічний тютюновий запах. Тютюновий дим подразнює слинні залози, унаслідок чого настає посилене виділення слини, яку курці частково спльовують, а частково проковтують. Насичена шкідливими речовинами слина, проходячи через стравохід, потрапляє в шлунок і кишечник.

Порушується рухова активність травного тракту, погіршується травлення. Тому в тих, хто курить, частіше розвиваються хронічний гастрит, виразкова хвороба шлунка й дванадцятипалої кишки, холецистит. Медична наука переконливо довела взаємозв’язки між курінням і раком порожнини рота, стравоходу, шлунка.

Численними клінічними спостереженнями й експериментальними даними доведено, що практично немає такого органа, який не піддавався б токсичній дії алкоголю. Всмоктування алкоголю починається вже в порожнині рота, потім у шлунку й тонкій кишці, звідки він поступає у кров і розноситься но всьому організму. Найбільші його концентрації виявляються в головному мозку та печінці. Процес розпаду алкоголю до його

кінцевих продуктів відбувається переважно в печінці. Надмірне вживання алкоголю може призвести до виникнення цирозу — хронічного захворювання, що викликане пошкодженням здорових тканин печінки.

За систематичного вживання спиртних напоїв розвивається гастрит, виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки. Алкоголь часто є причиною панкреатиту.

Хвороби органів травлення та їх профілактика. Негативний вплив на травлення тютюнопаління та алкоголю.

Харчові розлади. Харчові отруєння.

Запобігання харчовим отруєнням. Харчові розлади поведінки

1. Які хвороби органів травлення є найбільш поширеними? Чому?

2. Назвіть хвороби, спричинені: а) бактеріальною інфекціє; б) вірусною інфекцією; в) паразитичними червами. 3. У чому полягає профілактика захворювань органів травлення? 4. Які розрізняють харчові отруєння? Назвіть симптоми харчових отруєнь. 5. Яких правил слід дотримуватись за харчових отруєнь? 6. Які харчові розлади пов’язані з особливостями поведінки людини та які наслідки для здоров’я людини вони мають?

7. Обґрунтуйте, у чому полягає негативний вплив на травлення тютюнопаління та вживання алкоголю? 8. Обгрунтовано оцініть дії людини, яка свідомо піддає ризику своє здоров’я, відмовляючись від їжі або вживаючи її надмірну кількість.

9. Обговоріть проблему та підготуйте обґрунтовані повідомлення щодо профілактики захворювань органів травлення: 1. Чинники, які викликають захворювання (група «Лікарі»). 2. Профілактичні заходи щодо запобігання захворюванням (група «Валеологи»). 3. Харчування та його значення для запобігання захворюванням (група «Дієтологи»).

Травлення — це сукупність процесів механічної та хімічної обробки їжі, в результаті якої складні хімічні речовини перетворюються на прості, що легко всмоктуються у кров і засвоюються організмом.

Травна система людини включає травний тракт (ротова порожнина, глотка, стравохід, шлунок, тонка і товста кишки) і травні залози (найбільші з них — печінка та підшлункова залоза). Особливості будови органів травлення зумовлені їхніми функціями у забезпеченні травлення. Розщеплення речовин здійснюється у процесі хімічної обробки їжі під дією травних соків, що виділяються травними залозами та містять ферменти. Ферменти розщеплюють лише певну групу речовин і діють у певному відділі травного тракту.

Порушення режиму і гігієни харчування, неякісна їжа, негативні емоції, стреси, тривале вживання ліків, алкоголю, тютюнопаління, малорухливий спосіб життя спричиняють різні розлади й захворювання травної системи.

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Міщук

 

Категорія: Біологія

Автор: alla1 от 5-07-2016, 13:37, Переглядів: 8553