Народна Освіта » Основи здоров'я » Отруйні рослини та гриби. Профілактика харчових отруєнь

НАРОДНА ОСВІТА

Отруйні рослини та гриби. Профілактика харчових отруєнь

На цьому уроці ви дізнаєтеся:

Про обробку та зберігання харчових продуктів; про принципи харчування для здоров'я:

• про отруйні рослини та гриби.

Про які основні причини захворювань шлунково-кишкового тракту, гострих інфекційних захворювань травних шляхів та отруєнь ви дізналися з попереднього уроку?

Висловте судження щодо цих слів. В одному єгипетському папірусі II тис. до н. е. є вислів: «Людина їсть надто багато. Вона живо тільки на чверть того, що з’їла, на решту — х<ивуть лікарі».

Чи завжди паші продукти містять тільки корисні речовини. Нині у ви-сокорозвинених країнах населення надає переваг)' екологічно чистим продуктам харчування. Однак для отримання високих урожаїв застосовують засоби хімічного захисту сільськогосподарських рослин, мінеральні й органічні добрива, що за певних умов негативно позначається на якості продуктів харчування. Щоб отримати великі прибутки, підприємці намагаються надати своїй продукції привабливого вигляду, своєрідного смаку тощо. Для цього зазвичай вони використовують небезпечні для вживання синтетичні барвники, наповнювачі, харчові добавки. У багатьох продуктах концентрація барвників перевищує допустиму норму.

Так, швидкорозчинні каші, макарони, солодкі газовані напої, продукти фритюрного способу приготування (смажені в киплячій олії пиріжки, картопля, пончики), супові, бульйонні концентрати тощо містять значну кількість вуглеводів, жирів і дуже мало вітамінів, мінеральних солей, інших поживних речовин. Такі продукти варто вилучити з раціону харчування дітей і підлітків (мал. 24).

Підлітки дуже полюбляють солодкі газовані напої. І, мабуть, не знають, що в 100 г таких напоїв міститься 10-15 г цукру, тобто в літрі — 100-150 г. Уявіть собі, що влітку, утамовуючи спрагу, ви можете винити 2—5 л такого

 

напою. Швидке надходження такої кількості цукру є шкідливим для організму.

Потрібно пам'ятати, що копченості (м'ясо, риба) можуть містити канце-рогени (речовини, які спричиняють рак). Тому лікарі не рекомендують їх вживати часто, особливо людям, які мають проблеми зі шлунком, печінкою, підшлунковою залозою, стравоходом тощо.

Треба також уникати обвугленим продуктів, їхньої обробки на відкритому вогні. Не можна багаторазово використовувати для смаження жири, уживати продукти, що зберігалися тривалий час і зіпсувалися.

Важливе значення мають посуд і пакувальний матеріал, де зберігаються продукти харчування. Не варто користуватись алюмінієвим посудом для приготування їжі, зберігати продукти в пластмасовій тарі, не призначеній для цього (про це детальніше ни дістаєтеся в додатку У).

Як ви розумієте вислів: «Треба їсти не те, що є, а то, що потрібно їсти» (А. Шо-пенгауер)?

Якщо ви вживатимете щодня хоча б три з перелічених продуктів, можете вважати своє харчування повноцінним: часник, родзинки, цибуля, горіхи всіх видів, насіння соняшника, насіння гарбуза, чорниця, хрін, полуниця, лимон та апельсин, мед, аґрус, пилок квітковий, смородина, будь-який трав'яний чай, усі свіжі овочі та фрукти, перга, калина, горобина червона, шипшина (напій), селера, сирий гарбуз, соя, курага, урюк, пророщене зерно злакових, чорнослив, інжир, кунжут, фініки, морська капуста, кукурудзяна й оливкова олії, зелений чай.

Яку небезпеку становлять гриби. Отруєння грибами щорічно забирає багато людських життів. В 500 видів грибів, що ростуть на території України, понад 25 смертельно небезпечні. Щорічно в Україні ірибами отруюються до 2 тис. осіб, з них гине майже 10 %, се|»ед яких і діти.

Легке отруєння можуть спричинити, наприклад, навіть погано висушені білі іриби або недостатньо відварені опеньки. Наслідки отруєння грибами залежать також від віку й стану здоров’я людини, кількості спожитих грибів, від споживання їх натщесерце чи після певної їжі, а також виду отрути, що міститься в них.

Ознаки отруєння з’являються через 8-72 юд після вживання грибі», тобто тоді, коли отруйні речовини досягають головного мозку й впливають на нервові центри, які регулюють функції окремих органів.

Роздивіться малюнок 25, на якому зображено їстівні гриби. Чи відомі вони вам? Чи збирали ви їх? Яких правил ви дотримувалися, коли збирали, зберігали, готували їх? Роздивіться малюнок 26, на якому зображено отруйні гриби. Чи відомі вони вам?

Ознаки та наслідки отруєння грибами. Після потрапляння отруйних речовин до головного мозку та внаслідок посилення діяльності мускулатури шлунка починають інтенсивно виділитися шлунковий сік і слиз, які спричиняють блювання й розлад шлунка. Організм утрачає велику кількість рідини, тобто зневоднюється, настає «згущення» крові, з'являється невгамовна спрага. Губи й нігті потерпілого набувають синюватого кольору, охолоджуються кінцівки, з’являються судоми. Згодом отрута паралізує нерви, що регулюють діяльність кровоносних судин, знижується кров'яний тиск. Стан здоров'я різко погіршується. Отруєння ірибами найчастіше призводить до смерті.

Чи можна отруїтися їстівними ірибами. Грибні отруєння виникають у результаті неправильного або невмілою приготування грибів, які потрібно відварювати протягом щонайменше 15—30 хн, а відвар після кип’ятіння вилити. Такі отруєння найчастіше спричиняють хрящі-молочники з їдким, пекучим соком, свинухи, сироїжки з гострим, пекучим, їдким смаком. Ознаки отруєння виникають через півшдини або чотири години після вживання ірибів: з'являються нудота, блювання, пронос. Одужання зазвичай настає через добу. За характером отруєння не відрізняються від звичайних шлунково-кишкових розладів і не мають таких специфічних ознак, як отруєння ірибами, що вже були наведені.

Отруєння можуть спричинити також їстівні гриби, якщо обробляти їх через значний проміжок часу після збирання. Особливо легко псуються старі й червиві гриби. Уживати їх не рекомендується. Є люди, організм яких повністю не сприймає гриби. Таким людям їх не можна їсти. Гриби не треба їсти й у разі захворювання печінки, нирок, при запальних процесах шлунково-кишкового тракту.

Перша допомога під час отруєння грибами полягає в терміновому виклику лікаря й невідкладній госпіталізації потерпілого. До прибуття лікаря потерпілого треба покласти в ліжко й давати йому нити маленькими ковтками хо-

.'і од ну підсолену воду. Це сприяє послабленню нудоти та (блювання. Рекомендується також пити холодний міцний чай або каву, мед і молоко. Категорично забороняється вживати алкогольні напої, оскільки вони сприяють посиленому всмоктуванню грибних отрут. До ніг потерпілого (якщо нони стають холодними) треба прикласти теплу тілку.

Ефективне лікування хворих, які отруїлися грибами, можливе лише в разі правильного визначення виду грибів, які з'їла людина. Тому залишки грибів, які споживала потерпіла людина, бажано зберегти до приїзду лікаря й передати на дослідження в лабораторію. Збирати можна лише ті гриби, які добро відомі як їстівні.

Запобігання отруєнню грибами. Ніколи не вбирайте невідомих грибів. Це особливо стосується пластинчастих грибів.

Незважаючи на те, іцо їстівні гриби (особливо трубчасті) можна відразу після збирання смажити, тушкувати тощо, бажано їх прокип'ятити 15—20 хв, а відвар вилити. Якщо трубчастих ірибів у лісі немає, то не потрібно збирати пластинчасті гриби, що мають на ніжці піхву й кільце. Ці дві ознаки найчастіше властиві мухоморам і блідій поганці — смертельно отруйним і рибам.

Гриби не можна збирати в лісосмугах поблизу сільськогосподарських ланів. у лісах і лісосмугах, що прилягають до підприємств.

Учні об'єднуються в пари й грають у гру «Міфи та факти».

Існує багато ніби бездоганних рецептів щодо того, як відрізнити під час приготування отруйні гриби від їстівних.

Міф. Занурена у відвар грибів срібна монета або ложка чорніє, якщо там є отруйні гриби.

Факт. Потемніння срібла спричиняють речовини, які містять сірку, утворюючи сірчисте срібло чорного кольору. Такі речовини містяться як в отруйних, так і в їстівних грибах.

Міф. Якщо цибуля або часник під час кип'ятіння з грибами набуває бурого забарвлення, то серед цих грибів є отруйний.

Факт. Побуріння цибулі або часнику спричиняє фермент, який міститься і в їстівних, і в отруйних грибах.

Міф. Личинки комах і слимаки не їдять отруйних грибів.

Факт. Не лише личинки комах і слимаки, а й хребетні тварини поїдають як їстівні, так і отруйні гриби.

Міф. Отруйні гриби спричиняють зсідання молока.

Факт. Зсідання молока зумовлюють ферменти, які можуть міститися і в отруйних, і в їстівних грибах.

Міф. Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні приємний.

Факт. Запах смертельно отруйної блідої поганки не відрізняється від запаху печериці. Натомість їстівна сироїжка ароматом нагадує старий оселедець, за що й дістала назву «смердюк».

Отруєння рослинами. Такі отруєння часто трапляються в людей, які спожили солодке коріння, листки чи ягоди дикорослих рослин, прийнявши їх за їстівні. Нидів отруйних рослин надзвичайно багато. Це вовче лико, дурман звичайний, барбарис (у великій кількості), мак снодійний, блекота, плоди конвалії, вороняче око, цибуля дика, рицина (мил. 27). Спостерігалися отруєння внаслідок споживання великої кількості (100-200 г) зерен гіркого мигдалю, ядер абрикосів, персиків, вишень, недовареної квасолі. Пригадайте, у картоплі, що проросла чи позеленіла на світлі, утворюється отруйна речовина — соланін. Відвар такої картоплі треба обов'язково зливати.

У разі отруєння рослинами потрібно діяти, як при харчовому отруєнні. (Пригадайте ттередній урок). Ефективне лікування можливе лише в разі правильного визначення виду рослини, яку спожила людина. Тому залишки рослини, яку споживача потерпіла людина, бажано збереїти до приїзду лікаря.

Відпрацювання навичок першої допомоги при харчових отруєннях і кишкових інфекціях

1. Об'єднайтесь у групи та розгляньте запропоновані ситуації, спробуйте визначити, про яке захворювання йдеться в кожній ситуації. Як потрібно діяти, щоб надати першу допомогу потерпілому?

Ситуація І. Туристи варили кашу, яку іли разом з м'ясом із консервів. Одна бляшанка з м’ясом виявилася здутою. Яку небезпеку становить така необачність?

Ситуація 2. Хлопчик купався в ставку та під час пірнання наковтався води. Через 3 дні він відчув озноб, болісні спазми в животі, підвищення температури. Частота випорожнень досягала 10-25 разів кадобу.

Ситуація 3. Дівчинка з’їла торт з вершками, що ніч простояв на столі (не в холодильнику). Через 3 год після вживання виникло тяжко блювання, пронос, значно підвищилася температура тіла.

Ситуація 4. Діти збирали в лісі гриби недалеко від села та зголодніли. Тоді вони розвели багаття та підсмажити гриби.

2. Обговоріть інформацію про наявність у продуктах харчових добавок, барвників, наповнювачів. Які небезпеки вони становлять для людини, якщо по дотримуватися правил споживання?

3. Рольова гра. Обговоріть і запишіть причини, які призвели до захворювання в кожній із зазначених ситуацій, і план надання першої допомоги.

Видатний учений І. Павлов писав: «Надмірне захоплення їжею — це тваринність, а неувага до їжі — це нерозсудливість». Людину щодня хвилюють питання: скільки, що й коли їсти? На жаль, скласти для всіх людей універсальне меню неможливо, бо мають бути враховані вік людини, Ті стать, характер праці, рухова активність, індивідуальні особливості, кпімато-гєографічні умови тощо. Потрібно навчитися вибирати продукти, корисні для свого здоров'я, керуючись принципами здорового харчування.

1. Раціон харчування повинен складатися з різноманітних продуктів, переважно рослинного, а не тваринного походження.

2. Споживайте хліб, зернові продукти, макаронні вироби, рис або картоплю кілька разів на день.

3. Споживайте не менше 400 г на добу різноманітних овочів і фруктів, бажано свіх<их і вирощених у місцевих умовах екологічно чистих зон.

4. Підтримуйте масу тіла в рекомендованих межах (значення індексу маси тіла від 20 до 25 кг/м2) за допомогою раціонального харчування й щоденних помірних фізичних навантажень.

5. Контролюйте вживання жирів на рівні не більше ЗО % від добової калорійності (перевагу віддавайте рослинним оліям).

6. Замінюйте жирне м’ясо та м'ясопродукти квасолею, бобами, рибою або нежирним м’ясом.

7. Уживайте молоко та молочні продукти (кефір, кисле молоко, йогурт, сир) з низьким вмістом жиру та солі.

8. Вибирайте продукти з низьким вмістом цукру, обмежуйте вживання рафінованого цукру, солодких напоїв і солодощів.

9. Віддавайте перевагу продуктам із низьким вмістом солі, загальна кількість якої не повинна перевищувати однієї чайної лох<ки (6 г) на добу, включно із сіллю, що міститься в готових продуктах.

10. Приготування їжі на парі, її варіння, тушкування, випікання допомагає зменшити кількість доданого жиру.

1. Чи можна вважати здоровою їжу, приготовлену з бульйонних кубиків, швид-корозчинні макарони, каші, солодкі напої?

2. Назвіть ознаки отруєння грибами.

3. Які'допомогу потрібно надати людині, яка отруїлася грибами?

4. Які отруйні рослини вам відомі?

Обговоріть із батьками та близькими людьми способи запобігання отруєнню грибами.

Напишіть короткий твір-роздум на тому «Я вважаю, що дружба це, коли...».

 

Це матеріал з підрчника Основи здоров'я 8 клас Поліщук

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: asia2016 от 4-11-2016, 12:11, Переглядів: 5025