Народна Освіта » Біологія » Отруйні гриби

НАРОДНА ОСВІТА

Отруйні гриби

 Ви дізнаєтеся про шапинкових грибах, які є небезпечними для життя і здоров'я людини.

 Які гриби найнебезпечніші і скільки їх видів? Звідки в грибах з'являється отрута? Як уберегти себе від небезпечного гриба? Чи можуть загинути гриби від забруднення навколишнього середовища? Що може статися, якщо сьесть отруйний гриб? Чи може людина миттєво померти від контакту з отруйною грибом? Чи всі гриби мають отрута? Чому гриби не можна їсти сирими?

 

Плодові тіла грибів, що мають ніжку і капелюшок, традиційно використовують як цінний харчовий продукт. Однак шапинкових грибів здатні викликати отруєння, в тому числі - смертельні.

Грибні отруєння бувають двох типів: первинні та вторинні (рис. 218).

Первинні отруєння виникають тоді, коли в їжу вживають гриби, що утворюють отруйні речовини - грибні токсини. Такі гриби називаються отруйними грибами.

Вторинні отруєння - це отруєння, викликані їстівними грибами, які нагромадили отруйні речовини - отрутохімікати, важкі метали і радіоактивні речовини, що містяться в забрудненій довкіллю.

Уникнути вторинних отруєнь досить просто: не можна збирати гриби біля автомобільних доріг, виробничих підприємств, в місцях використання отрутохімікатів, в районах, які постраждали внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС, поблизу сміттєзвалищ та смітників. Також не можна збирати старі і загниваючі гриби, порушувати правила зберігання та обробки грибів.

Первинні отруєння здатні викликати близько 90 видів отруйних грибів. Важкість отруєння залежить від двох основних чинників: від токсину, який містить даний гриб, та кількості отрути, що потрапила в організм. При грибних отруєннях спостерігається наступне правило: отруєння тим важче, чим довше був проміжок часу між вживанням гриба і проявом перших ознак отруєння. Тому від контакту з отруйною грибом (наприклад, при дотику) людина не помирає, а при смертельних грибних отруєннях - не вмирає миттєво.

Потрібно пам'ятати, що простих «домашніх» тестів на виявлення грибів, які не можна вживати в їжу, не існує. Єдиний надійний спосіб убезпечити себе від первинного грибного отруєння - вміти розпізнавати їстівні та отруйні види, і ніколи не збирати незнайомі гриби.

Отруєння грибами

Типи отруєнь

Первинне отруєння

Вторинне отруєння

Отруйні речовини

Грибні токсини

Речовини, забруднюючі про кружало з реду і чи є продуктами розпаду грибів

Походження отруйних речовин

Синтезуються отруйними грибами

З'являються або утворюються внаслідок діяльності людини

Джерело отруєння

Отруйні гриби

Їстівні гриби

Як уникнути

Знати отруйні гриби, які не збирати незнайомі гриби

Збирати гриби тільки у чистих місцях, дотримуватися правил зберігання і обробки

Таблиця: Первинне і вторинне отруєння грибами

Такі способи «розпізнавання» отруйних грибів, як почорніння срібної ложки в відварі, побуріння цибулини, відсутність неприємного запаху, - є помилковими.

За ступенем своєї небезпеки отруйні гриби діляться на три групи: смертельно отруйні, особливо отруйні та отруйні, а також виділяють групу умовно-їстівних грибів.

Найнебезпечнішу групу складають смертельно отруйні гриби. У нашій країні ростуть три види таких грибів: бліда поганка, білий мухомор і мухомор смердючий (рис. 219) * Вони викликають настільки сильне отруєння, що життя людини врятувати не вдається. Симптоми отруєння проявляються лише через кілька годин після вживання їх в їжу (іногдадаже через 2-4 дні). До цього часу людина почуває себе добре, але токсини вражають печінку, викликаючи її розпад. Продукти розпаду печінки служать причиною прояву перших ознак отруєння - зневоднення організму, синюшності, блювоти, проносу. Людини при цьому врятувати вже неможливо. Стан хворого різко погіршується і настає смерть.

Токсини смертельно отруйних грибів дуже стійкі: вони не руйнуються при варінні чи сушінню, не видаляються при вимочуванні і солінні. Смертельна доза мала - достатньо лише 10-30 г плодового тіла гриба.

 

Основні ознаки цих трьох найбільш отруйних грибів наступні: кільце на ніжці (залишки приватного покривала), біла «цибулинка» біля основи ніжки (залишки загального покривали, що захищає все плодове тіло на початку його дозрівання) і пластинчастий гименофор білого кольору. Пластинки гіменофора приростають до капелюшку і не спускаються на ніжку. У блідої поганки капелюшок забарвлена ​​в різні відтінки зеленого кольору. У білого мухомора і мухомора смердючого капелюшки білі.

Бліду поганку іноді помилково приймають за зеленушку або за.зелёную сироїжку. Білий і смердючий мухомори найчастіше плутають з шам.пін'онам.і.

До особливо отруйним належать гриби, зображені на ри-сунке220. Отруєння цими грибами є важкими, і приблизно в 15% випадків закалчіваются смертю пацієнта Однак, при своєчасній медичній допомозі, як правило, людини вдається врятувати.

Група отруйних грибів досить велика (рис. 221). Симптоми отруєння цими грибами наступають швидко: вже через 0,5-2 години після вживання грибів. При отруєнні такими грибами потерпілому потрібно зробити промивання шлунка, рясно поїти прохолодним чаєм або молоком, і обов'язково викликати лікаря. При своєчасному зверненні до лікаря і правильної першої допомоги хворий одужує втеченіе декількох днів.

Деякі гриби мають «підступні» отруйні властивості. Наприклад, свинушка тонка викликає отруєння при тривалому регулярному її вживанні. При цьому у людини поступово розвивається жовтяниця і анемія. Гнойовик чорнильний призводить до отруєнь лише при вживанні з алкоголем.

Рис. 220. Сильно ядовитые грибы: а — ложный опёнок; б — паутинник оранжево-красный; в — паутинник красивейший; г — волоконница Патуйяра; д — лепиота ядовитая; е — лепиота коричнево-красная

 

Найбільшою за кількістю видів є група умов-Зйо-добіих грибів. Ці гриби приводять до дуже швидким, але «легким» отруєнь, симптоми яких (блювота, пронос, слабкість, нудота, головний біль) проявляються майже відразу - вже через 10-30 хвилин після їди.

 

Рис. 221. Некоторые наиболее известные ядовитые грибы: а — строчок; б — мухомор пантерный; в — говорушка беловатая; г — свинуха; д — навозник чернильный; е — шампиньон рыжеющий

Через деякий час людина зазвичай повністю одужує. У більшості випадків такі отруєння є наслідком вживання в їжу сирих грибів, як правило - у вигляді свіжих грибних салатів. Будь-яка обробка (варіння, смаження, сушка, вимочування) робить ці гриби безпечними. Приклади умовно-їстівних грибів - сатанинський гриб, гриб-синяк, сироїжка блювотна, більшість хрящ'-мо лочние іков, говорушка сіра.

Потрібно пам'ятати: навіть смертельно отруйні для людини гриби є корисними для природи. Вони сприяють зростанню дерев, розкладають відмерлі рештки рослин і очищають середу. Тому гриби в природі знищувати не можна. Отруйний гриб потрібно просто обійти, залишити його рости, і не брати в козуб.

Висновки


1. Абсолютно безпечних грибів не існує. Навіть їстівні гриби можуть бути причиною вторинних отруєнь.

2. Простих тестів на визначення отруйних грибів не існує. Найнадійніший спосіб уберегтися від отруйних грибів - збирати тільки добре відомі їстівні гриби, виключно в екологічно чистих місцях, і обов'язково вміти розпізнавати смертельно отруйні гриби. Незнайомі, маловідомі та сумнівні гриби не збирати ні в якому разі!

3. Не вживати гриби в сирому вигляді, за винятком їстівних грибів 1-й категорії, про які мова піде в наступному параграфі.

4. Не знищувати гриби в природі, навіть якщо вони належать до с ам и м отрут ит и м.



Терміни і поняття


Первинні отруєння грибами, вторинні отруєння грибами, отруйні гриби, смертельно отруйні гриби, особливо отруйні фіби, умовно-Зйо-добние гриби, загальне покривало.

Контрольні запитання

 

1. Що таке первинні та вторинні отруєння грибами?

2. Які гриби належать до смертельно отруйним?

3. Як можна розпізнати смертельно отруйні гриби?


Завдання


На малюнку 222 зображені деякі їстівні гриби, за які іноді помилково приймають смертельно отруйні (рис. 2) 9). Порівняйте ці зображення, знайдете якомога більше ознак, щоб їх розпізнати.

 

Це матеріал з підручника Біологія 6 клас І.Ю. Костіков, С.О. Волгін, В.В. Додь

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 9-10-2014, 01:00, Переглядів: 12507