Народна Освіта » Основи здоров'я » Симптоми харчового отруєння. Отруйні рослини і гриби. Профілактика харчових отруєнь. Домедична допомога при харчових отруєннях та кишкових інфекціях

НАРОДНА ОСВІТА

Симптоми харчового отруєння. Отруйні рослини і гриби. Профілактика харчових отруєнь. Домедична допомога при харчових отруєннях та кишкових інфекціях

Обміркуйте й обговоріть ситуацію. вітя по дорозі зі школи додому купив собі пиріжок з м'ясом та із задоволенням з'їв його прямо на вулиці. через якийсь час, коли він вже був удома, у нього заболів живіт. вітя вирішив не засмучувати маму і потерпіти, дочекатися, коли біль сам мине. Однак надвечір у нього почалася блювота, та така сильна, що довелося їхати в лікарню. Що вітя зробив неправильно? чому?

Симптоми харчового отруєння

Харчове отруєння — це такий стан, під час якого відбувається інтоксикація організму людини через потрапляння в кишечник продуктів недоброякісного приготування. У таких продуктах відбувся процес розмноження шкідливих мікроорганізмів та накопичилися

токсини (отрути), які вони виділяли. Лікарі поділяють харчові отруєння на дві групи. Перша — харчові токсикоінфекції. У цьому випадку в організм потрапляють мікроорганізми з токсичною дією. Друга група — харчові інтоксикації, коли в організм потрапляють не самі мікроби, а мікробні токсини.

Харчове отруєння може проявитися вже через кілька годин після прийому неякісної їжі, але не пізніше ніж через добу. Спочатку людина відчуває дискомфорт у ділянці кишечника, потім — спазми й біль у ділянці пупка та надчеревній частині живота. Відтак може розпочатися нудота, блювання й діарея (пронос).

Для харчових отруєнь є характерним загальний стан слабкості, запаморочення, втрата свідомості, головні болі, прискорене серцебиття. Інколи може підвищуватися температура тіла.

У разі важких харчових отруєнь можуть виникати порушення зору, двоїння в очах, порушення м’язового тонусу, втрата свідомості, сильне слиновиділення, зневоднення через втрату рідини, порушення роботи нервової системи, які призводять до галюцинацій, марення, навіть коми й паралічу.

Особливо небезпечними є такі харчові отруєння, як сальмонельоз і ботулізм.

 

Знайдіть необхідну інформацію і дайте відповідь на запитання. У більшості випадків причиною ботулізму є консервовані гриби домашнього приготування. Однак ботулотоксин може накопичуватися практично в будь-яких консервах — у м'ясній тушонці, консервованих овочах, рибі. треба розуміти, що потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які попередньо можуть бути погано вимитими й неякісно термічно обробленими. Найнеприємнішим у ботулізмі є те, що ви ніяк не визначите за зовнішнім виглядом продукту, заражений він чи ні. а від ботулізму немає щеплень і до нього не виробляється імунітет. то що ж робити, щоб уникнути ботулізму?

Харчові отруєння можуть виникати не тільки через зараження бактеріями. Є отруєння хімічними речовинами, отруйними грибами і рослинами, отруйними рибами.

Про домедичну допомогу під час харчових отруєнь можна дізнатися з відеосюжету на сайті.

Отруйні рослини і гриби

 

Людина завжди використовувала рослинну їжу. Але в природі є отруйні рослини, які виробляють і накопичують у процесі своєї життєдіяльності такі сполуки, що спричиняють отруєння у тварин і людини. Учені нарахували близько 10 000 видів отруйних рослин. Уміння відрізняти ці рослини є дуже важливим для збереження життя і здоров’я.

Отруйні рослини по-різному можуть впливати на організм людини. Вони пригнічують роботу центральної нервової системи, негативно впливають на роботу серця, шлунка, нирок і печінки.

Наприклад, отруйна рослина блекота чорна у разі вживання її в їжу може викликати сухість у роті, розлад мовлення і ковтання, розширення зіниць, сухість і почервоніння шкіри, збудження, рідше — марення й галюцинації, прискорене серцебиття, судоми. Отруєння блекотою може призвести навіть до смерті!

Блекота чорна — трав’яниста рослина, яка має неприємний запах. Стебло прямостояче, розгалужене, густо покрите залозистими волосками. Листки сидячі, зверху темно-зелені, а знизу світліші, покриті невеликими волосками. Корінь нагадує корінь петрушки, м’який, соковитий, з кисло-солодким смаком. Квітки великі, мають віночок брудно-білого кольору. Цвіте блекота в липні-серпні. Росте по засмічених місцях, поблизу осель, біля доріг, на оброблюваних полях як бур’ян. Отруйною вважається вся рослина. Отруєння блекотою можливе або у разі вживання молодих солодких паростків або у разі поїдання насіння.

Так само, як і блекота чорна, небезпечними є дурман звичайний і беладона звичайна. Усі ці рослини належать до групи пасльонових.

Отруйними, як ви знаєте, можуть бути і гриби. Найнебезпечніший з отруйних грибів — це бліда поганка.

Бліда поганка росте в листяних і хвойних лісах, на узліссях, просіках поодиноко і групами від червня до осені. Смертельно отруйний гриб. Отруйними є всі частини гриба. Відварювання, соління, сушіння не знищують отруйних властивостей блідої поганки. Ознаки отруєння проявляються через 8-12 годин, а іноді — через 20-40 годин після прийому грибної їжі, коли медицина допомогти вже не може!

 

Знайдіть необхідну інформацію і виконайте завдання. Які отруйні рослини і гриби вашої місцевості ви знаєте? Наведіть приклади. Оберіть одного з представників отруйних рослин або грибів і розкажіть про нього.

Причини і профілактика харчових отруєнь. Домедична допомога при харчових отруєннях та кишкових інфекціях

Харчове отруєння можна отримати у разі вживання неякісно приготовленої їжі або у разі зберігання продуктів харчування в таких умовах, які не відповідають термінам і режиму їх зберігання, у разі недотримання людьми правил особистої гігієни. Харчові отруєння можуть виникати у вигляді спалахів у родині або в групі чи колективі, коли всі вживали одну й ту саму неякісну їжу.

Отруїтися можна і продуктами з нормальними властивостями і терміном придатності. Це відбувається, коли їжу готує заражена людина в умовах, де не дотримані санітарні норми.

Для профілактики харчових отруєнь слід:

• не вживати продукти із закінченим терміном придатності;

• зберігати і транспортувати продукти в належних умовах;

• купуючи молочну продукцію, перевіряти цілісність упаковки;

• не вживати в їжу незнайомі продукти харчування;

• ретельно мити овочі, фрукти, зелень, а також посуд, столове приладдя, дотримуватися правил особистої гігієни;

• проводити якісну термічну обробку продуктів харчування (особливо риби і м’яса);

• дотримуватися правил зберігання продуктів у холодильнику: зберігати окремо свіжі й уже приготові м’ясні продукти, не зберігати готову їжу в холодильнику більш ніж 3 дні;

• боротися з переносниками інфекцій (тарганами, мишами).

Щойно з’явилися симптоми харчового отруєння, потрібно промити шлунок теплою кип’яченою водою або слабким розчином соди. Промивання шлунка необхідно робити, поки не почне виходити чиста вода. Після промивання шлунка хворому рекомендується приймати активоване вугілля по 2-3 таблетки кожні 15 хв протягом години. Запивати активоване вугілля слід кип’яченою водою.

Після отруєння треба деякий час утримуватися від уживання їжі. Потім хворому необхідна щадна дієта з обмеженням кількості з’їденого.

Йому треба вживати більше води. Було б доцільно залишити його вдома, щоб він відпочив. Якщо постраждалого турбує озноб, потрібно зігріти його. Зазвичай симптоми отруєння самостійно проходять протягом тижня.

Необхідно звернутися до лікаря, якщо симптоми харчового отруєння зберігаються протягом трьох і більше днів, хворий відчуває тривалі спазми в животі.

Необхідно викликати швидку допомогу, якщо харчове отруєння виникло в дитини або у хворого з’явилися такі симптоми, як нечіткість зору, утруднення ковтання і мовлення.

У разі отруєння грибами слід негайно звернутися за медичною допомогою!

Знайдіть необхідну інформацію і дайте відповідь на запитання. Марія і Юля посперечалися. Марія стверджує, що харчові отруєння спричиняють тільки бактерії, які розмножилися в їжі. а Юля вважає, що харчові отруєння виникають тільки через вживання отруйних грибів і рослин. Хто з них правий?

Перевірте свої знання з розділу «Фізична складова здоров'я».

Вправа № 5

Відпрацювання навичок домедичної допомоги при харчових отруєннях і кишкових інфекціях

Мета: навчитися правильно надавати домедичну допомогу при харчових отруєннях і кишкових інфекціях.

Матеріали: плакати, що ілюструють способи надання домедичної допомоги при отруєннях і кишкових інфекціях.

Хід роботи

Уявіть собі таку ситуацію: ваш однокласник отруївся неякісними, несвіжими продуктами тваринного походження (м’ясо, риба, ковбасні вироби, м’ясні або рибні консерви). У нього блювання і болі в животі.

Опишіть послідовність своїх дій під час надання йому домедичної допомоги. Таке тренування допоможе вам діяти спокійно в разі реального отруєння.

1. Пригадайте ознаки харчового отруєння (головний біль, нудота, блювання, біль у животі, пронос, утруднене дихання, наростаюча слабкість, сонливість, збліднення шкіри, втрата свідомості).

2. Пригадайте послідовність надання допомоги при харчовому отруєнні.

3. Опишіть алгоритм своїх дій.

4. Зробіть висновок.

Опорні точки. Основою безпечного харчування є вміння оцінювати якість їжі, дотримуватися правил її приготування, уживання та зберігання. знання правил надання допомоги при харчових отруєннях і кишкових інфекціях, а також знання про отруйні й небезпечні рослини та гриби може врятувати життя вам і людям, які вас оточують.

Запитання для повторення й обговорення

I рівень

1. Що ви знаєте про отруйні рослини і гриби?

2. Що таке харчове отруєння? Як воно виникає?

II рівень

3. Що може свідчити про недоброякісність продукту?

4. Який стан хворого є характерним для харчових отруєнь?

III рівень

5. Що треба робити для профілактики харчових отруєнь?

6. Що треба робити в разі появи симптомів харчового отруєння?

IV рівень

7. Як надати першу допомогу при харчових отруєннях і кишкових інфекціях?

8. чим відрізняються токсикоінфекції від інтоксикації?

9. Які отруйні рослини і гриби своєї місцевості ви знаєте?

Розділ

Категорія: Основи здоров'я

Автор: admin от 27-09-2016, 07:17, Переглядів: 6257