Народна Освіта » Основи здоров'я » § 10. Профілактика харчових отруєнь і кишкових інфекцій

НАРОДНА ОСВІТА

§ 10. Профілактика харчових отруєнь і кишкових інфекцій

Дізнаєтеся більше про харчові отруєння; навчитеся розпізнавати симптоми харчового отруєння; знатимете види отруйних рослин і грибів; навчитеся надавати домедичну допомогу в разі харчових отруєнь та кишкових інфекцій

Пригадайте

Які правила купівлі, обробки й зберігання харчових продуктів?

Харчові отруєння

Харчове отруєння виникає внаслідок вживання несвіжої чи зіпсованої їжі, інфікованих продуктів, отруйних рослин чи грибів.

Харчові отруєння спричиняють бактерії чи продукти їхньої життєдіяльності — токсини (отруйні речовини), а також мікроскопічні гриби (цвілі).

Харчові отруєння і причини їх виникнення

Харчове отруєння

Причина виникнення

Ботулізм. Найнебезпечні-ший вид харчового отруєння. Симптоми виникають через 12-36 годин після вживання інфікованого продукту. Людина може одужати після тривалого лікування

Вживання консервів чи продуктів, термін придатності яких минув; правила зберігання чи обробки яких було порушено; продуктів, куплених на стихійних ринках

 
     

Сальмонельоз. Симптоми можуть виникнути через 2-6 годин або через 2-3 дні. Людина одужує за кілька днів. Найнебезпечніший для дітей, літніх людей, людей з хронічними хворобами

Вживання сирих продуктів, заражених сальмонелою: яєць, молока, м’яса, риби

 
 

Стафілокок. Симптоми з’являються через 2-4 го -дини після вживання інфікованого продукту. Людина одужує за кілька днів

Вживання продуктів, правила зберігання яких було порушено: м’яса, птиці, яєць, молока і молочних продуктів, тістечок і тортів з кремом, салатів з майонезом, вінегрету, паштету, рибних консервів в олії, сирів, ковбаси

Кишкова паличка. Деякі види сприяють травленню і безпечні для людини. Інші токсичні і спричиняють захворювання

Можуть потрапити в організм людини із забрудненою водою, сирим молоком, напівсирим м’ясом, через брудні руки

 

Мікотоксикози. Отруєння, що виникають унаслідок потрапляння в організм мікотоксинів цвілевих грибів

Вживання заражених молока, яєць, м’яса чи риби. Мікроскопічні гриби можуть уражати кукурудзу, жито, пшеницю, овес, рис, інші зернові та продукти їх переробки. Отруйні речовини залишаються в борошні і випеченому з нього хлібі. Не варто вживати запліснявілі хліб, варення, тістечка чи фрукти

 

Профілактика харчових отруєнь

Для профілактики харчових отруєнь та кишкових інфекцій слід:

❖ додержуватися правил зберігання продукту, зазначених на упаковці, вживати тільки свіжі продукти

❖ купувати влітку хліб тільки на один день, не зберігати його у спеку в поліетиленовому пакеті

❖    ретельно мити сирі продукти, овочі, фрукти

❖    мити руки перед їдою

❖ зберігати окремо і різати на окремих дощечках продукти, що їдять сирими, і ті, що піддають тепловій обробці

❖    додержуватися правил обробки продуктів

❖    кип’ятити сиру воду, молоко

❖ зберігати продукти і готові страви в закритому посуді, щоб убезпечити від комах

❖ зберігати в холодильнику готові страви, відкриті рибні консерви, молочні, рибні, м’ясні продукти; продукти тривалого зберігання класти в морозильну камеру

Не можна вживати продукти, якщо:

•    вони мають неприємний запах чи непривабливий вигляд

•    упаковка зім’ята або пошкоджена

•    на упаковці не зазначено обов’язкових відомостей про склад продукту, термін його придатності і виробника

•    термін придатності продукту закінчився

•    продукти запліснявілі чи підгнилі

Отруйні рослини і гриби

Отруєння рослинами трапляються, якщо людина вжила коріння, листки чи ягоди дикорослих рослин, сплутавши їх з їстівними.

Отруйні рослини

Вовче лико Вороняче око Дурман звичайний

Паслін чорний Беладонна звичайна Блекота чорна

Отруїтися можна, якщо з’їсти багато зерен гіркого мигдалю, ядер абрикосів, персиків, слив, вишень. Вони містять отруйну синильну кислоту. У пророслій і позеленілій картоплі утворюється отруйна речовина — соланін. Таку картоплю вживати не можна.

Отруйні гриби

З усіх харчових отруєнь чи не найнебезпечнішими є отруєння грибами. Усім, хто збирає гриби, слід знати, які на вигляд отруйні гриби.

Мухомор червоний Мухомор пантерний Бліда поганка

Свинуха тонка Павутинник оранжево- Опеньок сірчано-жовтий

червоний отруйний несправжній

Отруйні речовини, які містяться у грибах, не руйнуються під час термічної обробки, засолювання чи висушування. Отруїтися можна навіть їстівними грибами, що зіпсувалися під час зберігання. Щоб не отруїтися грибами, слід додержуватися правил безпеки під час збору і купівлі грибів.

Як убезпечитися від отруєння грибами

Збирати тільки Не збирати старих, Не збирати рослини їстівні гриби перезрілих, зів’ялих, і гриби в екологічно пошкоджених грибів забруднених місцях

Не куштувати сирих Не визначати Не купувати невідом грибів, щоб визначити народними методами дикорослі гриби, їхню якість і смак отруйність грибів особливо на стихійни

ринках

Не консервувати Не давати їсти гриби Негайно викликати дикорослі гриби в дітям до 12 років «швидку медичну герметичних банках, допомогу» в разі не солити різні види підозри на отруєння грибів в одній ємкості

Здоров’я постраждалого внаслідок отруєння залежить від того, коли виявлено перші симптоми та надано допомогу.

Симптоми харчового отруєння

 

загальна слабкість блідість, спрага прискорене серцебиття утруднене дихання головний біль біль у животі нудота, блювання

підвищена температура тіла до 38-40 °С пронос, діарея спазми, судоми

Якщо в людини з’явилися симптоми харчового отруєння, слід надати домедичну допомогу до приїзду лікаря.

Домедична допомога в разі харчових отруєнь та кишкових інфекцій

1.    Викликати «швидку допомогу» або лікаря

2.    До приїзду лікаря промити хворому шлунок: дати випити 5-6 склянок підсоленої кип’яченої води, щоб викликати блювання. Повторити 2-3 рази, доки з’явиться вода без домішок їжі

3.    Поставити очисну клізму

4.    Після промивання дати випити підсолену воду або несолодкий чай, щоб запобігти зневодненню організму. Не давати молоко, оскільки воно сприяє всмоктуванню токсичних речовин у кров. Для поглинання токсинів дати хворому активоване вугілля. Не можна їсти

5.    Покласти хворого в ліжко на лівий бік, щоб голова була повернута набік. Пильнувати, щоб не захлинувся блювотинням. Зігріти (вкрити, покласти грілки), стежити за диханням та пульсом. Провітрити кімнату. Попередити всіх, хто вживав такі самі продукти чи гриби

У разі отруєння рослинами чи грибами ефективне лікування можливе, якщо правильно визначити вид рослини чи гриба, які вжила людина. Тому залишки їжі, які вживала потерпіла людина, бажано зберегти до приїзду лікаря і передати в лабораторію на дослідження.

Висновок

Причина харчових отруєнь — вживання зіпсованих чи інфікованих харчових продуктів та отруйних рослин і грибів. Щоб уникнути небезпеки, слід додержуватися профілактики харчових отруєнь. Кожен має вміти надати домедичну допомогу постраждалому до приїзду лікаря.

Завдання

1.    Назвіть причини харчових отруєнь.

2.    Яких правил слід додержуватися, щоб убезпечитися від харчових отруєнь?

3.    Назвіть симптоми харчового отруєння.

4.    Чому не можна вживати запліснявілі продукти і позеленілу картоплю?

5.    Чому, на вашу думку, щороку з початком сезону збору грибів багато людей потрапляють до лікарень з отруєннями?

6.    Як надаватимете домедичну допомогу в разі харчового отруєння?

7. Поясніть, чому при перших симптомах отруєння слід обов’язково викликати «швидку допомогу» або лікаря. Відповідь обґрунтуйте.

Ситуаційні завдання

Що порадите підліткам у наведених ситуаціях?

1.    Дівчата вирішили перекусити бутербродами з ковбасою, але не звернули уваги, що ковбаса мала дивний запах.

2. Під час туристичного походу хлопці вирішили зібрати і приготувати гриби.

3.    Дівчина вирішила приготувати м’ясо та овочі на обід.

4. Хлопець вирішив повечеряти салатом, що залишився після сніданку і до вечора стояв на кухонному столі.

Попрацюйте в парі або групі

Наведіть приклади отруйних рослин і грибів місцевості, де ви живете. Обговоріть, чому необхідно додержуватися правил збору грибів і рослин. На який ризик наражається людина, яка нехтує цими правилами? Назвіть вид ризику і оцініть його рівень.

Моделюйте — набувайте життєвих навичок

1. Однокласник скаржиться на головний біль, біль у животі, нудоту. Він розповів, що кілька годин тому їв гриби.

Як діятимете в наведеній ситуації?

2. Спекотного літнього дня збираєтеся відпочити на природі.

Що візьмете із собою, щоб убезпечитися від харчового отруєння?

 

 

Це матеріал з підручника Основи Здоров'я 8 клас Бойченко

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: admin от 14-10-2016, 13:59, Переглядів: 3790