Народна Освіта » Основи здоров'я » § 18. Протидія сексуальному насиллю

НАРОДНА ОСВІТА

§ 18. Протидія сексуальному насиллю

У цьому параграфі ти:

пчптимеїпся уникати ситуацій, що загрожують сексуальним насиллям;

проаналізуєш ознаки віктимної поведінки;

дізнаєшся про кримінальну відповідальність за злочини сексуального характеру.

Небезпека сексуального насилля

Сексуальне насилля — особливо пебезпечний вид злочину. У ньому є ознаки фізичного і психічного насилля, воно спричиняє глибоку психологічну травму, різко засуджується в суспільстві й суворо карається законом. Зменшити ризик сексуального насилля можна, якщо навчитися передбачати небезпечні ситуації, уникати їх і давати відсіч у разі небезпеки.

1. Прочитайте ситуації і сироп візуйте їх розвиток. Чи загрожує дівчатам пебезпека сексуальних домагань і насилля?

Ситуація І. Троє дівчат засмагали на пляжі. Поблизу причалив катер, і четверо молодиків запропонували їм прогулятися з ними.

Ситуація 2. Людмила пізно поверталася додолу. Ще у вагоні метро попа помітила чоловіка, який не зводив з неї погляду. Коли дівчина вийшла, то побачила, що піп невідступно йде за нею.

2. Наведіть приклади інших провокаційних чи сприятливих для гвалтівників обставин.

Поширеною є думка, що згвалтування вчиняють лише незнайомці у темному провулку. Але приблизно половина гвалтівників — знайомі або родичі жертви.

 

За допомогою пам'ятки «Як уникнути сексуального насилля» поміркуй, що можна зробити, коли:

тобі роблять непристойні пропозиції;

існує загроза згвалтування.

Пам’ятка: «Як уникнути сексуального насилля»

Віктимна поведінка

Психологи і криміналісти пшикають, що багато злочинів певного мірою спровоковані самими жертвами. Наприклад, яга по хтось іде з дому й залишає ключ під килимком, піп паче сам провокує пограбування своєї квартири.

Виникла навіть окрема наука — віктимологія (від англ, «victim» — «жертва» і греп. «логос» — «вчепия»), Віктимології виокремлюють віктимні речі, жести і поведінку. Деякі з них збільшують ризик стати жертвою сексуальних злочинів.

• віктимні речі — надто коротка спідничка, відкрите декольте, яскравий макіяж — можуть створити про вас хибне пра-ження і спровокувати ґвалті п-пика;

• віктимні жести — флірт, двозначні натяки, багатозначні погляди, торкання — можуть створити враження, що ви пе проти інтимних стосунків;

• віктимна поведінка — їздити «автостопом», підтримувати розмову з малознайомими і нетверезими людьми, приймати запрошення прогулятися в парку або зайти до когось додому, коли там більше нікого пемає, брати від незнайомих 'пі малознайомих людей гроті або подарунки.

Злочини сексуального характеру

До пих належать згвалтування і розбещення неповнолітніх.

/. Згвалтування (ст. 152 КК України):

статеві зносини із застосуванням фізичного насильства, погрози його застосу-ваппя або з використанням безпорадного стану потерпілої скоби (коли жертва перебуває у стані току, алкогольного, наркотичного або іншого виду сп’япіппя чи доведепа пим до такого стану, тобто коли вона не здатна висловити своє небажання па статевий акт).

2. Розбещення неповнолітніх (ст. 155 КК України):

розпусні дії особи, яка досягла 16-річиого піку, щодо особи, якій пе виповнилося 10-ти років. При ньому не має значення, хто був ініціатором

стосунків, а також характеристика потерпілої особи (наявність попередньою сексуального досвіду тощо).

Сексуальні злочини поєднують у собі фізичне і психологічне насилля. Вопи призводять до глибоких психологічних травм, несуть ризики для фізичного здоров’я жертви, різко засуджуються в будь-якому суспільстві й суворо караються законом.

В Україні за них передбачепо кримінальну відповідальність у вигляді по-збавлеппя волі на тривалі терміті.

Об'єднайтесь у п'ять команд. До підсумкового уроку розподіліть між собою параграфи § 1-1 — 18 підручника і складіть карти пам’яті для кожного з mix.

Сексуальне насилля — особливо пебезпечтгіі вид злочину. У пьому є ознаки фізичного і психічною насилля. Зметпити ризик сексуального насилля можпа, якщо павчитися передбачати загрозу й бути готовим дати відсіч у небезпечній ситуації. Знаття ознак віктимної поведінки допомагає уішкнуки ситуацій, що загрожують сексуальїптм насиллям.

За злочини сексуального характеру в Україні передбачепо кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на тривалі терміни.

ПІДСУМКОВЕ ЗАВДАННЯ

ДО ГЛАВИ 1 РОЗДІЛУ 4

1. По черзі зробіть повідомлення і продемонструйте підготовлені командами карти пам’яті за матеріалом підручника § Іі —18.

2. 2. Підсумуйте те, що вп вивчали у главі 1.

' У тих самих командах створіть плакат «Стоп насиллю!» Для пього:

• У кожній команді оберіть конкретну ситуацію, що загрожує насиллям (пригадайте або знайдіть в Інтернеті).

 

Це матеріал з підручника Основи здоров'я 8 клас Бех

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: asia2016 от 3-11-2016, 17:27, Переглядів: 5274