Народна Освіта » Основи здоров'я » § 16. Ризики статевого дозрівання

НАРОДНА ОСВІТА

§ 16. Ризики статевого дозрівання

У цьому параграфі ти:

• дізнаєшся про вплив психоактивнпх речоппп на статевий розвиток;

• проаналізуєш причини і наслідки ризикованої статевої поведінки;

• ознайомишся з ознаками і небезпекою інфекцій, що передаються статевим шляхом;

• пригадаєш умови розвитку ВІЛ-інфекції;

• потренуєшся висловлювати симпатію без інтимних стосунків.

Статеве дозрівання

У підлітковому віці відбувається статеве дозріваїшя (пубертат) — процес перетворення хлопчиків і дівчаток на молодих чоловіків і жінок. Деякі фізіологічні та психологічні зміни у хлопців відмінні від тих, що відбуваються у дівчат, а деякі є спільними для обох статей.

1. Об’єднайтесь у 2 групи: хлопці і дівчата. В групах назвіть фізіологічні та психологічні ознаки статевого дозрівання своєї і протилежної статі.

2. Обговоріть те, що є спільним для обох статей.

3. Назвіть прояви ризикованої поведінки, характерні для періоду статевого дозріпанпя (куріння, вживання алкоголю, експерименти з наркотиками, раїптій початок статевого життя...).

Вплив нсихоактивних речовин на статевий розвиток

Дехто з підлітків переконапий, що паління і вжпвапня спиртпого робить його дорослішим і привабливішим для протилежної статі. Та насправді психоактивні речовини сповільнюють статеве дозрівання і дуже швидко призводять до виникнення залежності.

Оскільки організм підлітка ще розвивається, ці речовипи діють на нього інакше, ніж на організм дорослої людніш. Вопн можуть сповільнити розвиток або спричинити його дефекти. Особливо це стосується репродуктивної системи, яка найактивніше розвивається у підлітковому віці.

Поширеними наслідками вживання алкоголю хлопцями є послаблення в нпх у зрілому піці сексуального потягу та імпотенція, а також алкогольний цироз печінки: цей орган починає виробляти білок, який зв'язує тестостерон (чоловічий гормон). Водночас дещо зростає рівень жіночих гормонів, які теж є у чоловічому організмі. Під впливом цих гормонів у чоловіків з’являються жіночі риси: атрофуються статеві органи, м’язи, змінюється за жіночим типом розподіл жирових клітин, збільшуються грудні залози.

Вплив психоактивних речовин на оргапізм дівчини ще сильніший. Адже йдеться не ліпне про її здоров’я, а й про життя і здоров’я її майбутніх дітей. Внаслідок вживання психоактивних речовин народжуються діти з вадами фізичного і розумового розвитку, алкогольним синдромом плода тощо.

Ризикована статева поведінка

Інтимні статеві стосунки — частіша повноцінного життя більшості дорослих людей. Вони дають змогу виконати найвище призначення людини — стати батьком або матір’ю, подарувати життя іншій людипі. Та іноді ці стосунки призводять до негативних наслідків: психічних травм, осуду з боку інппіх людей, небажаної вагітності, інфекцій, що передаються статевим шляхом, у тому числі ВІЛ.

Статеву поведінку, яка може мати такі наслідки, називають ризикованою. Приклади такої поведінки — раїптій початок статевого життя, часта зміна статевих партнерів, інтимні стосунки в стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння, секс за гроші або винагороду тощо.

Деякі тендерні стереотипи можуть підштовхнути хлопця чи дівчину до ризикованої статевої поведінки. Адже ці стереотипи вплітають не лише на те, як чоловіки і жінки вдягаються і чим займаються, а й на їхні стосунки, у тому числі сексуальні. Тендерні стереотипи визначають, як дівчатам і хлопцям слід поводитися до заміжжя, хто з них має бути ініціатором стосунків, хто відповідає за можливі негативні наслідки (наприклад, вагітність).

Наведіть приклади того, як деякі тендерні стереотипи можуть підштовхнути підлітків до ризикованої статевої поведінки:

«Чоловіки мають бути ініціаторами стосунків, а жінки — відігравати пасивну роль».

«Якщо дівчина любить хлопця, попа повніша в усьому покладатися на нього*.

«Хлопець має набути якнайбільше сексуального досвіду до одруження*.

«Якщо дівчина завагітніла, вона сама винна*.

Причини і наслідки ранніх статевих стосунків

Більшість твоїх однолітків хотіли б мати близького друга протилежної статі. Як сказала одна дівчина, вона мріє знайти людину, з якою цікаво розмовляти, ходити в кіно, можна ділитися своїми проблемами і почуттями, а більше нічого такого...

На відміну від емоційної близькості, про яку мріє більшість твоїх однолітків, фізична близькість поки що не є для них актуальною. Чому ж підлітки зважуються на фізичну близькість, хоч і пе готові до неї?

Чому підлітки зважуються па іптимпі стосупки:

• щоб стати популярнішими серед однолітків;

• щоб не відрізнятися від інших («усі так роблять»);

• не знають (або не замислюються) про можливі наслідки;

• хочуть довести своє кохання;

• хочуть утримати коханого;

• роблять це за гроші або подарунки;

• під впливом алкоголю чи наркотиків.

 

Однією з вагомих причип є пастир-ливе нав'язувапня деякими фільмами культу сексуальних стосунків. Під впливом телебачення у багатьох складається хибпе враження, що псі підлітки думають ліпне про секс. Та не вір усьому, що бачиш. Це робиться з єдиною — комерційною метою, адже давно помічено, що такі фільми мають більший попит і. отже, реклама під час їх показу є ефективнішою.

Інша причина — вжпваїпія психо-активних речовин. У стані сп’яніння дівчина або хлопець може погодитись на випадковий статевий контакт чи стати жертвою насилля.

Трагічні наслідки цього — психічні травми, небажана вагітність, інфекції, що передаються статевим шляхом.

Об'єднайтесь у три групи. Обговоріть можливі наслідки статевих стосунків:

група 1: для юнаків; група 2: для дівчат; група 3: для обох статей.

Підліткова вагітність

Хоч як це див по, причиною більшості підліткових вагітностей є відсутність знань про те, «від чого бувають діти». Вагітні дівчата (середній їх вік — 1Г> років) просто пе вірили, що таке з ними сталося. Вони, мовляв, не можуть мати дітей, бо самі ще діти. Однак те, іцо людина психологічно не готова до вагітності, не означає, що її організм не здатний до зачаття. Статистика свідчить, що -10% дівчат вагітніють протягом перших двох місяців після початку статевого життя. Чимало з них — після першого (единого) статевого контакту.

Більшість підліткових вагітностей закінчується абортом. Однак штучне переривання вагітності, незалежно від терміну, пов’язане з високим ризиком ускладнень — ранніх (маткові кровотечі, ушкодження стінки матки гінекологічними інструментами, запальні процеси статевих органів) чи пізніх (ускладнення під час наступних вагітносте»!, тяжкі психологічні травми і моральні втрати). Перериватія пертої вагітності на 40% збільшує ризик жіночого безпліддя.

Інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСПІ)

Одним із можливих наслідків ризикованої статевої поведінки є ІПСІІІ. Деякі з них передаються і в інший спосіб (наприклад, через кров), але осиов-ниіі шлях інфікування — статевий.

Ці інфекції найбільш поширені серед сексуально активної молоді й призводять до небезпечних ускладнень:

ІПСІІІ збільшують ризик інфікування ВІЛ у десятки разів.

ІПСІІІ можуть мати серйозні наслідки для ре продукт шш о го здоров’я чоловіків і жінок (наприклад, проблемна вагітпість, безпліддя, рак шийки матки).

ІПСІІІ також можуть спричинити ураження серця, головного мозку і навіть смерть.

Деякі з них особливо небезпечні для немовлят, народжених інфікованими матерями.

Загальні озпакн ІПСПІ:

• висипки, виразки, пухирці, бородавки навколо статевих органів;

• свербіння і печія статевих органів;

• часте сечовпділеппя, що іноді супроводжується болем і печією;

• болі внизу живота (у жінок);

• незвичні виділення зі статевих оргапів;

• неприємний запах виділень;

• підвищення температури тіла;

• опухання лімфовузлів.

 

Збудниками більшості ІПСІІІ є бактерії і віруси.

Бактеріальні І ПСЛІ породжують серйозні проблеми для людей, що заразилися, і для новонароджених. Найпоширеніші бактеріальні ІПСІІІ — гопо-рея, хламідіоз і сифіліс.

Вірусні ІПСІІІ — пайнебезпечніїпі, оскільки не існує ліків, здатних знищити вірус в організмі. Трапляється, що вірус знищує імунна система (як, наприклад, у разі захворювання на грип). Але часто він залишається в організмі на все життя. Найпопшрені-гаими збудниками ІПСІІІ є вірус герпесу, вірус папіломи людніш (ВПЛ), вірус імунодефіциту людини (ВІЛ).

ІПСІІІ різпяться ознаками, формами перебігу, можливими наслідками і методами лікування. Одні з них невиліковні, перідко спричиняють тяжкі

патології і павіть смерть. Від інших можна вилікуватись. Однак у багатьох випадках ліки зпищують збудпика інфекції, але не можуть подолати наслідків ураженпя. Тому за перших ознак ІПСІІІ слід негайно звернутися до лікаря. Доцільним є одночасне лікування обох партнерів, інакше можливе подальше інфікування одне одного.

Дізнайтеся через Інтерпет, де у вашому (або найближчому) населеному пуіпсті можна отримати консультації я питань репродуктивного здоров’я.

Умови інфікування і розвитку ВІЛ-інфекції

Небезпечні щодо іпфі-купапня ВІЛ ріднпи:

• кров;

• виділення зі статевих органів;

• материнське молоко.

 

ВІЛ — підступна і небезпечна інфекція. Водночас це дуже нестійкий вірус. Він може існувати лите в деяких рідинах організму. Щоразу, коли пі іпфіковані рідини потрапляють у кров або па слизові оболонки іншої людніш, існує ризик її інфікування. ИІкіра зазвичай є надійним бар’єром для проникнеп-ня ВІЛ, але лппіе за умови її цілості, відсутності порізів, проколів, ранок, виразок.

Доведено три основні шляхи інфікування ВІЛ (мал. ЗО):

1. Статевий — під час пезахпщених статевих контактів.

2. Черев іс/ххі:

• при ін'єкційному введенні ліків чп наркотиків спільною голкою і шприцом;

• при переливанні інфікованої крові;

• під час виконання медичних, косметичних чп гігієнічних маніпуляцій нестерильнимн інструментами, які колють або ріжуть.

3. Від інфікованої матері до дитини — під час вагітності, пологів, вигодовування грудним молоком.

Інфекції, що передаються статевим шляхом, називають «воротами для ВІЛ-інфетсції», адже для тих, хто має ІПСПІ, ризик ВІЛ-інфікування у десятки разів більший. Це тому, що поблизу слизової оболонки концентруються уразливі для ВІЛ клітини імунної системи.

 

Розпиток захворювання на ВІЛ-інфекцію залежить од віку людшш, загального стану її здоров'я, умов і способу життя. Та найголовніше — від ліків, які гальмують розмпоженпя пірусу в організмі. Ці ліки називають антиретровірусішми пренаратамп (APT). Вони дають змогу суттєво подовжити життя людини. У країнах, де APT отримують усі, хто їх потребує, ВІЛ-інфекцію вважають пе смертельним, а хронічним захворювапням.

Гарантований захист від ВІЛ/ІПСШ

Надійним захистом від ВТЛ та ІПСШ є утримання від статевих стосунків у підлітковому піці і взаємна вірність неінфікопапих статевих партперів (подружжя). Адже жоден із контрацептивів пе гарантує стовідсоткового захисту, хоча за їх правильного підбору і використання ризик інфікування суттєво зменшується. Так, презервативи у поєднанні зі сперміпидами дають дуже високий рівень захисту під ВІЛ та переважної більшості ІГТСІТІ.

Важливо також уникати контактів з кров’ю інших людей, щоб унеможливити передапня інфекції через кров. Щодо деяких ІПСШ, які іноді передаються при побутових контактах (наприклад, сифіліс), треба дотримуватися правил особистої гігієпи (мати індивідуальний рушник тощо).

У молодих людей є багато можливостей висловити спої почуття без інтимних стосунків і уникнути ризику небажаної вагітності та інфікування ВІЛ/ТПСІИ.

1. Об'єднайтесь у 2 групи (хлопці і дівчата) й обговоріть способи внсловленпя своєї симпатії та прихильності (подарувати квітку, написати SMS, запросити на танець...).

2. Об’єдпаіітесь у пари (хлопець і дівчина) і по черзі продемонструйте ці способи.

У період статевого дозрівання слід уникати експериментів з психоак-тивпими речовинами та ризикованої статевої поведінки.

Психоактипні речовини сповільнюють статеве дозріванпя і призводять до втшкиення залежності й порушень репродуктивного здоров’я.

Статеву поведіїпсу, яка може спричипити психічні травми, небажану вагітність, іпфікувапня ВІЛ/ІПСШ, називають ризикованою.

Одним із наслідків ризикованої статевої поведінки є інфекції, що передаються статевим шляхом. Деякі з них можуть стати причішою тяжких патологій і навіть смерті. За перших ознак ІПСІІІ треба пегайно звернутися до лікаря.

Існує три шляхи інфікування ВІЛ: статевий, через кров, під інфікованої матері до дитини.

Найнадійніший захист під ВІЛ та ІПСІІІ — утримання від сексуальних контактів у підлітковому віці і взаємна вірність пеінфіковапих сексуальних партнерів (подружжя).

 

Це матеріал з підручника Основи здоров'я 8 клас Бех

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: asia2016 от 3-11-2016, 17:25, Переглядів: 9018