Народна Освіта » Світова література » Вічні цінності священних книг

НАРОДНА ОСВІТА

Вічні цінності священних книг

Літературний багаж. Які біблійні сюжети й образи ви знаєте?

Схарактеризуйте їхню роль у сучасній культурі.

Книга — одне з найвеличніших творінь людської культури. Однак серед них є особливі. Це — книги в найзагальнішому, найвищому розумінні, які з давніх часів живуть у свідомості народів. Це — книги долі, що зберігають таємниці буття і передбачення майбутнього. Це - святе письмо, бо віряни вважають їх словом самого Бога. Це — скарби мудрості для всіх людей Землі, хоч би якими були їхні релігійні погляди. Це — своєрідні бібліотеки, до яких увійшли численні твори невідомих авторів. Це — джерело ідей та образів для написання безлічі інших книжок. З плином часу творча енергія цих величних книг, названих священними книгами людства, не применшується, а, навпаки, зростає. Найвідомішими з них є Веди, Біблія, Коран.

Ще в доісторичні часи жерці різних народів записували свої знання, щоб передати їх нащадкам. Нині в музеях світу можна побачити кам’яні та дерев’яні скрижалі1 й папірусні сувої, що містять описи ритуалів та іншу інформацію про тогочасне життя. Крім того, кожна світова релігія має свою священну книгу, у якій ідеться про особливості віри, найважливіші традиції, правила й норми людських стосунків, викладено історичні відомості, міфи, життєписи богів, засновників релігій та їхніх послідовників. Священною книгою християнства є Біблія, ісламу - Коран, індуїзму - Веди, буддизму - Трипітака (Палійський канон), зоро-астрійства - Авеста, юдаїзму — Танах, конфуціанства - У-цзин, даосизму — Дао цзан і Чжуан-цзи.

Історія створення священних книг складна й неоднозначна, адже писали їх різні люди протягом тривалого часу. Кожна з них містить інформацію, якій сучасні історики не можуть дати єдиного потрактування. Проте для людства священні книги цінні насамперед як літопис пращурів, а отже, — потужне джерело сучасної культури. Так, досліджуючи давню міфотворчість, ми звертаємося до текстів Вед, Біблії, Корану, створених людьми, світогляд яких гармонійно поєднував віру й знання про матеріальний світ. Кожна зі священних книг в образній, алегоричній формі оповідає про виникнення Землі, описує найдавніший період її існування.

Виникнення священних книг у давніх народів є спробою осмислити взаємодію людини з природою, пояснити закономірності певних явищ,

’Скрижаль - дошка, шшта з написаним на ній текстом, зазвичай священним, культовим.

осягнути такі поняття, як істина й справедливість, вірність і відданість, праведність і доброта, щирість і святість слова тощо. Саме тому вони й нині на часі. Надзвичайно актуальним для сучасного світу є біблійний заклик до миру й милосердя. Прийнятні як правила поведінки, що сприяє порозумінню, заповіді Корану. Необхідні для нашого часу оптимістичні й гуманістичні1 гімни Вед про самоцінність людини, про любов та єдність із природою.

Ідеї та образи священних книг вплелися в тканину фольклору народів світу, лягли в основу крилатих висловів, прислів’їв і приказок. І нині в повсякденному мовленні живуть біблійні рядки, як-от: «Хто не працює, той не їсть», «Не судіть, не судимі будете», «Немає пророка у своїй вітчизні»у «Час жити і час помирати», «Зарити талант у землю» у «Не хлібом єдиним», «Кесарю — кесареве», «Соломонове рі шення». Або такі виразні визначення та барвисті алегорії з Корану: «Рай біля ніг матері», «Кому дарована мудрість - тому дароване вище благо», «Прагніть випередити один одного в добрих справах».

Веди, Біблія, Коран — найстаріші книги світу, у них зібрані мудрі проповіді-повчання, пророцтва, міфи, історичні хроніки, молитви, народні пісні й пісні-псалми, притчі, фрагменти легенд і переказів героїчного епосу різних народів і різних епох. Вони мають неминущу літературну цінність.

До сьогодні теми й персонажі священних книг надихають митців і повертаються до нас у літературних творах різноманітних жанрів. Не менший вплив справили ці книги й на музику, скульптуру, живопис, театр і кінематограф. Як вихідна основа світових релігій, вони визначили напрямки розвитку мистецтва різних народів. Саме тому сучасні мистецтвознавці та історики звертаються до священних текстів зокрема й для виявлення впливу цих художніх пам’яток на культуру прийдешніх поколінь.

Ознайомлення зі священними книгами потребує кожна людина. Адже в них - мудрість і сакральна2 міць Слова, добро і зло, боротьба

'Гуманістичний - від гуманізм: ставлення до людини, пройняте турботою про її благо, повагою до Гї гідності; людяність.

2Сакральний - такий, що стосується релігійного культу; священний, ритуальний.

і покірність, сенс життя і доля, а найголовніше — любов. Чи не найкраще про любов як вищий стан душі сказав апостол Павло: «Коли я говорю мовами людськими й ангельськими, та любові не маю, — то став я як мідь дзвінка або бубон гудючий. І коли маю дар пророкувати і знаю всі таємниці й усе знання, і коли маю всю віру, щоб навіть гори переставляти, та любові не маю, - то я ніщо. І коли я роздам усі маєтки свої, і коли я віддам своє тіло на спалення, та любові не маю, -то пожитку не матиму жодного... Ніколи любов не перестаєІ Хоч пророцтва й існують, — та припиняться, хоч мови існують, — замов кнуть, хоч існує знання, - та скасується». У цьому і полягає загальнолюдське значення й вічна цінність священних книг.

Перевірте себе

1.    Назвіть священні книги людства.

2.    Вихідною основою яких світових релігій е Веди, Біблія, Коран?

3.    Розкрийте значення священних книг народів світу для розвитку мистецтва і культури в цілому.

 

Це матеріал з підручника Зарубіжна Література 8 клас Волощук

 

Автор: admin от 29-08-2016, 20:59, Переглядів: 26786