Народна Освіта » Світова література » Подорож перша. До витоків священних книг - Світові релігії, їхня світоглядна основа, етичні уявелення читати онлайн

НАРОДНА ОСВІТА

Подорож перша. До витоків священних книг - Світові релігії, їхня світоглядна основа, етичні уявелення читати онлайн

 

Можеш допомогти людині — допоможи, не можеш допомогти — помолися, не умієш молитися — подумай про людину добре! І це вже буде допомога, тому що світлі думки — це теж зброя.

Східна мудрість

 

Світові релігії

•    найдревніша з трьох світових релігій;

•    існує понад 2500 років;

•    грандіозний соціокультурний комплекс, що включає як релігійний світогляд і культ, так і філософські та етичні погляди, традиції і звичаї, специфічні жанри мистецтва, духовні практики та ставлення до світу

•    розглядає історію як односпрямований, неповторний процес, що скеровується Богом: від початку — створення до завершення — приходу Месії і Страшного суду;

•    центральна концепція всього християнства — ідея гріховності людини та ідея спасіння

- наймолодша зі світових релігій;

•    є другою (після християнства) за кількістю послідовників світовою монотеїстичною релігією, па якій ґрунтується культура численних народів Сходу;

•    проголошення величі одноосібного та єдиного бога Аллаха

У кожного народу є свої священні книги. Тому, щоб краще пізнати народ, людей, потрібно познайомитися з цими книгами. Видатний український поет В. А. Симоненко закликав у своїх віршах «відкривати духовні острови». У віртуальну подорож до духовних островів, якими є священні книги різних народів, вирушаємо й ми. Адже і Веди, і Біблія, і Коран відображають тисячолітній моральний досвід людей, фіксують ті етичні закони, що не втратили своєї значущості й сьогодні. Щасливого плавання!

Релігії світу

1.    Проаналізуйте мапу релігій світу. Визначте території поширення найчисленніших світових релігій.

2.    Які релігії поширені в Україні?

3.    Як ви вважаєте, чому інтелігентна людина XXI століття має знати про такі найдавніші пам’ятки культури й історії, як Веди, Біблія, Коран?

Світові релігії, їхня світоглядна основа, етичні уявлення

 

Релігія — від латинського religio, що означає ритуали й віра. Релігія — це моральні норми, обряди, культові дії, що здавна об’єднували людей у громади за певних географо-кліматичних умов.

Кількість християн у світі більше 2,1 млрд. Вони — послідовники Ісуса Христа, який проповідував близько 2000 років тому.

Буддизм — одна з найдавніших світових релігій, яку сповідують 376 млн людей в Індії, Бірмі, Непалі, Таїланді, Японії, Кореї, на Шрі-Ланці та в інших країнах.

Пророк Мухаммед заснував світову релігію іслам у VII столітті. Сьогодні ісламу поклоняються 1,3 млрд. людей.

Релігія — складова духовного життя людини. Сьогодні існує три основні релігії, які прийнято називати світовими: християнство, буддизм, іслам. Кожна з них по-своєму пояснює, у чому полягає сенс життя, пропонує вибір, який кожна людина має зробити самостійно.

Християнство — релігія, що базується на вірі в Ісуса Христа. Християнство поділене на католицтво, православ’я і протестантизм (США, Велика Британія — англіканство тощо).

 

Католики поряд з Ісусом Христом дуже шанують Діву Марію. Очільпиком католиків є Пана Римський. Католицтво сповідують у країнах Європи,

Австралії, у західних областях України. Православні вірять в єдиного Бога, який постає в трьох іпостасях — Бог Отець,

Бог Сип, Бог Святий Дух.

Буддизм — єдина зі світових релігій, що базується не на вірі в Бога, а на вірі в Будду —

 

Просвітленого, яким за певних обставин може стати будь-хто, якщо звільнить душу від страждань, зумовлених нездійсненними бажаннями.

Буддизм заснував Сіддгарт-ха Ґаутама (Шак’ямуні), який народився індійським принцом.

Іслам (від араб. «покірність»,

«мир і послух Господові»), або мусульманство,— релігія, що базується на вірі в єдиного всемогутнього бога Аллаха і його пророка-посланника Мухаммеда (або Магомета, звідки ще одна назва релігії — магометанство).

Священна книга мусульман — Коран. Мусульмани вірять, що Коран було дано пророкові Мухаммеду через ангела Джи-бріла. Найбільше мусульман мешкає в Азії й Африці, а їхня загальна кількість у світі продовжує швидко збільшуватися.

1.    Що спільного у різних релігій світу та чим вони різняться?

2.    Поясніть, як ви розумієте вислів «Людина входить у світ через свою національність».

3.    Які залишки первісних вірувань та ранніх національних релігій існують у наш час?

 

Це матеріал з Підручника Світова Література 8 Клас Паращич

 

Автор: evg01 от 25-08-2016, 21:53, Переглядів: 2556