Народна Освіта » Географія » § 56. Регіональні особливості географічііих назв Укранїни

НАРОДНА ОСВІТА

§ 56. Регіональні особливості географічііих назв Укранїни

 Під час вивчення географії ви часто стикалися з назвами різних об'єктів, або топонімами. Назви водних об'єктів називають гідронімами, нерівностей земної поверхні — оронімами, населених пунктів — ойконімами. У кожній назві відображено мовні особливості та певну інформацію, яку заклав у ній той чи інший народ, що проживав в минулому на цій території.

ГІДРОНІМИ УКРАЇНИ. Географічні назви водних об’єктів є найдавнішими. Назви українських річок та озер здебільшого походять від старослов'янської мови. Так, слов'янське коріння мають слова на есті»»: струмок, струмінь; назви водних об’єктів: Струга, Стрий, Стриня, Стрипа. З старослов'янської походять назви озер Світязь, Синевір, річки Рось (в давнину слов’яни так називали воду, адже існує слово «роса»).

У давні часи річка могла називатися на різних територіях по-різному. Давньогрецький історик Старбон зазначав, що річка, яка протікає через Данію, мас назву Дунай, а поблизу Почту, тобто Чорного моря, вона вже називається Істр. Наші предки по іншому дивилися на притоки річки, беручи до уваги головну річку не з витоку до гирла, а навпаки. Тому ліва притока Дніпра називається Десна (від старослов. «деспиця» — права).

Як ви вже знаєте, українці є автохтонним народом, який упродовж тисячоліть жив по обидва боки Дунаю. Тому в українських народних піснях Дунай згадується частіше, ніж Дніпро. Адже в давні часи Дупай був серединною (основною) річкою праслов’янського етносу, а Дніпро протікав на крайніх його рубежах. Є велика вірогідність того, що Істр — давня назва Дунаю — має саме слов’янське корі пня.

Частина гідронімів України трансформувалися в процесі свого роз витку. Наприклад, назва річки Сіверський Донець має одночасно іранське («дон» — означає річка) й слов’янське походження. Свого часу на цій тери торії жили слов’янські племена — сівери.

У гідронімах часто закладено інформація про особливості річки. Так, Красна означає красива, гарна річка, яка, як правило, протікає посеред мальовничих ландшафтів. Кам’янка — це річка з кам'янистим дном, її

тюркомовним аналогом с Ташлик, адже етапі» означає камінь. Назви річок Біла, Молочна, Жовті Води вказують, які гірські породи розмивають їхні води.

Чи зааєте ви, що...

 

Назва найвищої вершини Карпатських гір Говерла за однією з гіпотез походить з тюрської мови й означає «важкопрохідне підняття». Назва вершини Кримських гір Роман Кош з тюрської дослівно перекладається: «Лісний загін для худоби». Слово «могила» в назві найвищої вершина Приазовської височини Могила Ьельмак означає за географічною термінологією «горб». У тюрській мові «могила» (ЬоІ) має значення ділити, розділяти. Тож назва Могила Ьельмак могла виникнути від того, що цей об'єкт служив колись природним кордонним знаком для двох повітів ногайських татар. А у середині XVIII ст. тут проходив кордон Українських земель з Туреччиною.

 

Дізнайтеся, який географч ний об’єкт на Сході України в давнину мав назву Апанські гори, оскільки на цій місцевості в І ст. н. е. жили племена алан (предки осетин). Пізніше його ще називали Оленячими горами, бо в місцевих лісах водилися олені.

 

 

ИЗНОМАНГПI KTbТОПОНІМ І В. Кожний регіон України має свої особливості географічних назв. Наприклад, у Криму з давніх-давен жили греки, кримчаки, караїми та кримські татари й це чітко можна простежити в топопімах. Назва Крим походить від тюркського «кирим», що означає — рів. Також тюркське походження мають назви Кара Даг («Чорна гора») та Бахчисарай («Палац-сад»), а Ай-Петрі, це грецька назва й означає «Святий Петро».

У північній, західній та центральній частині України чимало назв населених пунктів мають слов'янське походження. !Зокрема, це Київ, Вишгород, Біла Церква, Бориспіль, Житомир, Тернопіль, Стрий, Кам’янець-Подільський, Миргород. А південна та південно-східна частина України багата на тюркські й іранські назви: Каланчак, Токмак, Казантип, Ізмаїл.

Антропонімії — це топоніми, що походять від власних назв. Прикладами їх є: Іванівна, I4HaTiBKa, Ганнівка, Дмитрівна, Портове, Петрівське, Сидори тощо. Окремі антропонімії є літописно підтвердженими, на честь кого вони названі. 'Гак, м. Васильків (Київськаобласть) — начесть Володимира Великого, який отримав ім’я Василь при хрещенні, Львів на честь коїюля Лева, сина Данила Галицького.

Як ви переконалися, світ топонімів є доволі цікавим, тому географічні назви потребують ретельного вивчення. Допомогти в цьому можете й ви. Варто збирати та записувати географічні пазви на спеціальних картках. Що більшу картотеку ви створите, то більше назв можна буде дослідити.

ЩОДЕННИК ДОСЛІДНИКА

1.    Топоніми — це географічні назви: вони поділяються на гідроніми (назви водних об’єктів), ороніми (назви нерівностей земної поверхні), ойконіми (назви населених пунктів).

2.    Найдавнішими із назв географічних об’єктів є гідроніми.

3.    Топоніми несуть в собі важливу інформацію, в тому ічислі й географічну.

ЗНАЮ, РОЗУМІЮ ВМІЮ ПОЯСНИТИ

1.    Назвіть основні гідроніми рідного краю. За мовними ознаками визначте їхнє походження.

2.    Дослідіть, який пласт топонімів — слов'янський (давньоукраїнський), тюркський, грецький чи іранський — переважає в вашій місцевості.

3.    Опишіть походження назви вашого населеного пункту.

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Топузов

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 16-08-2016, 01:11, Переглядів: 1301