Народна Освіта » Географія » § 29. Основні річкові басейни

НАРОДНА ОСВІТА

§ 29. Основні річкові басейни

Пригадайте, що називають річковою системою та річковим басейном. Які ви знаєте річки, що течуть територією України?

Переважна більшість річок України (94 %) належить до басейнів Чорного й Азовського морів. Тільки річки західної частини країни належать до басейну Балтійського моря (мал. 126). Окремі невеликі річки на півдні країни не мають стоку в Світовий океан. Такий розподіл річкового стоку зумовлений загальною будовою поверхні України.

РІЧКИ БАСЕЙНУ ЧОРНОГО МОРЯ. У всі часи в усьому світі річки відігравали важливу роль у житті й діяльності людини. Подекуди вони так увійшли в побут, господарську діяльність і культуру народів, шо стали їхніми національними символами. Так, неможливо уявити Україну без Дніпра — Славутича. Він для нас не лише потужна водна

Мал. 126. Поверхневі води

артерія, мальовнича окраса, а й відображення душ і нашого народу, його історії. На берегах Дніпра сформувалося ядро Української держави - Київ, народилася перша українська демократія - запорозьке козацтво, з його кручі споглядає рідні простори національний геній Тарас Шевченко.

Дніпро пливе серединою України з півночі на південь. Він збирає води майже з половини площі країни, отримуючи їх з північних, західних і східних територій (мал. 127). Дніпро бере початок з невеликого болота на Валдайській височині в Росії на висоті 220 м над рівнем моря. Далі тече територією Білорусі і в Україну входить як велика рівнинна річка з широкою долиною. Він має звивисте русло з обмілинами, рукавами й острівцями. Глибина Дніпра становить 3—12 м, ширина — 700—1500 м. У його заплавах багато озер-с гариць, заболочених ділянок. Правий берег річки високий і гористий, а лівий - низький і рівнинний. Там, де Дніпро перетинає Український кристалічний щит (між Дніпропетровськом і Запоріжжям), колись були пороги, шо повністю перегороджували річку. Тепер їх усі затоплено водами Дніпровського водосховища. Низка водосховищ, споруджених на Дніпрі, не тільки затопила пороги, а й дуже змінила його береги, спрямила річище. На Дніпрі багато осгровів (Труханів у межах м. Києва, Хортиця у межах м. Запоріжжя). Кількома гирлами Дніпро впадає у Дніпровський лиман, а з нього одним широким - у Чорне море.

Річкову систему Дніпра утворюють понад 1 150 малих, середніх і великих приток. Найбільша права притока -Прип \ять із своїми притоками — Стир і Горинь. Найбільша ліва притока Дніпра — Десна з найдовшою притокою Сеймом. Вони приносять майже половину річного річкового стоку' Дніпра. Живлення головної річки та її приток

змішане. Навесні танення снігу зумовлює повінь, влітку і взимку спостерігається межень, восени інколи трапляються паводки. Льодостав триває з грудня до березня. Дніпро має великий річний стік (53,5 км3), тому є важливим джерелом водопостачання для населення і різних галузей господарства. Дніпровські води «напоюють» сотні міст і сіл, що розташовані на його берегах, а також каналами спрямовуються для промислових погреб Кривбасу і Донбасу, зрошення сухих степів Причорномор’я і Криму. Дніпро - важлива транспортна магістраль. Річка судноплавна на всій довжині. Важливе значення Дніпра і як джерела енергоресурсів. Його води обертають турбіни кількох гідроелектростанцій, що виробляють найдешевшу електроенергію. Щорічно зростає забруднення дніпрових вод. Особливо небезпечним є забруднення радіонуклідами, шо потрапили в донні відклади внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 р. Через те Дніпро потребує належного захисту'.

Другою за довжиною і площею басейну річкою в Україні є Південний Буг (мал. 129). Це єдина з найбільших річок, яка повністю збирає свої води з території України. Найбільшими її притоками є Синюха та Інгул. Басейн річки здебільшого розташований у межах Українського щита, тому вона та її притоки порожисті. На окремих ділянках трапляються каньйони з гранітними берегами. Південний Буг впадає в лиман, що є відгалуженням Дніпровського лиману. Судноплавною річка є лише в нижній течії. На ній побудовано кілька малих гідроелектростанцій.

Дністер має довжину 1 362 км, в межах України — 705 км. Його витік розташований на схилах Карпат. У верхів’ях - це типово гірська річка, а в середній течії він перетворюється на рівнинну річку з широкою долиною. Між Подільською і Передкарпат-ською височинами долина Дністра звужується і набуває каньйоноподібної форми (мал. 130). Його річище надзвичайно звивисте. Впадає Дністер у широкий Дністров-

Стародавні греки називали Дніпро Борисфен (широке місце), римляни - Данапріс, а слов'яни - Славута. Назву Дніпро пов'язують з латинською Данапріс, східнослов'янською Данапр, українською Дніпер, російською Днєпр, білоруською Дняпр. Щодо її походження € кілька версій: від фракійського Дана - вода та іпр - той, що розливається, глибока вода. Назви Славута, Славутич, ймовірно, утворилися від праслов’янських слів: слоу- текти або слава - чиста, прозора, або слуті - славитися.

Найдовша річка, що повністю протікає в Україні, - Південний Буг завдовжки 806 км.

Південний Буг уперше згадує Геродот у V ст. до н. е. як Гіпа-ніс - Кінська (на берегах водилися табуни диких коней). Турки називали річку Аксі - Біла вода. У місцевій вимові назва звучить Бог, рідше Біг, що, ймовірно, на праслов'янській мові означає потік, ручай.

ський лиман, який вузьким гирлом з’єднаний з Чорним морем. Найбільші його притоки -Стрий, Лімниця, Серет, Збруч, Смотрич. Усі вони мають змішаний тип живлення. Повінь настає навесні, влітку і восени бувають павод-ки. Води Дністра використовують для водопостачання населених пунктів та підприємств, зрошення полів. На річці збудовано ГЕС. У середній і нижній течії Дністер судноплавний, проте нині річка майже не використовується як транспортний шлях.

На межі України з Румунією своєю нижньою течією (завдовжки 175 км) протікає друга за довжиною річка Європи - Дунай (загальна його протяжність - 2 960 км). Він є однією з найбільш повноводних річок Європи. Впадає у море кількома гирлами. Одне з них -Кілійське — протікає по кордону' України і Румунії. Ним проходить найбільший стік. Кілійська частина дельти активно висувається в Чорне море на відстань до 180 м за рік. Дельта порізана численними протоками, вкрита озерами, поросла очеретом. Це дунайські плавні — унікальне місце зимівлі й відпочинку' під час перельотів багатьох птахів. Дунай має змішаний тип живлення, в якому переважають дощові води. Річка замерзає тільки в дуже холодні зими. Найбільшими притоками Дунаю, що беруть початок в Україні, є Тиса і Прут з Черемошем. Вони починаються в Карпатах, де мають стрімку течію, безліч порогів і водоспадів. їх води несуть багато мулу та каміння, що згодом відкладаються на рівнинах. Дунай -важлива транспортна магістраль Європи.

РІЧКИ БАСЕЙНУ АЗОВСЬКОГО МОРЯ. Найбільша річка на сході України — Сіверський Донець, який є притокою Дону' (мал. 132). Верхів’я і пониззя річки розташовані в Росії, його довжина в межах України — гіонад 670 км. Тече у звивистому' річищі, має досить широку'долину'. При перетині Донецького кряжа долина звужується, трапляються скелясті схили. Найвищий рівень води в річці буває навесні, а влітку' вона сильно міліє. Найбільші притоки — Оскіл, Айдар, Лугань. На річці багато міст і промислових підприємств, які забруднюють її стічними і шахтними водами.

Дністер вперше згадує Геродот під назвою Тіріс, пізніше скіфи називали його Тірас, молдовани і румуни - Ністру, українці -Дністр. Ймовірно, ці назви означають швидка вода.

Нижню частину Дунаю до н. е. греки називали Істр, верхню -Данувій, угорці - Дуна, румуни - Дунапреа, болгари - Дунае, що означає велика текуча вода.

Загальноєвропейська річка

Дунай протікає через Німеччину, Австрію, Словаччину, Угорщину, Сербію, Хорватію, Болгарію, Румунію, Україну. Каналом він сполучений з Рейном, який судноплавний на території Німеччини, Швейцарії, Франції та Нідерландів. Цією водною транспортною мережею з України можна дістатися до найбільшого порту світу - Роттердама, що розташований у гирлі Рейну.

До середніх за довжиною річок басейну Азовського моря належать Кальміус, Берда, Молочна, Салгир (мал. 131). Вони протікають у посушливих районах і тому маловодні, а Салгир у нижній течії пересихає.

РІЧКИ БАСЕЙНУ БАЛТІЙСЬКОГО МОРЯ ТА ВНУТРІШНЬОГО СТОКУ. До Балтійського моря несуть свої води Західний Буг і Сян, які є притоками Віспи. Західний Буг і його притоки починаються і течуть на рівнинній території, тоді як карпатське верхів’я Сяну є гірським.

До басейну внутрішнього стоку' належать деякі річки в Одеській області. Зокрема Великий, Середній і Малий Куяль-ники. Вони впадають у Хаджибейський і Куяльницький лимани, які втратили зв’язок з Чорним морем. Річки влітку' пересихають.

Річки в Україні є основними джерелами гідроенергії та води для населення і господарства, транспортними шляхами. їхні береги — прекрасні місця відпочинку'.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

Більшість річок України належать до басейну Чорного й Азовського морів, значно менше — до басейну' Балтійського моря і внутрішнього стоку. Територією України протікають друга і третя за довжиною річки в Європі — Дунай і Дніпро.

Найбільшою за довжиною і площею басейну річкою України є Дніпро.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

1.    Розкажіть про річкову систему Дніпра. Яким містам України Дніпро дав назви?

2.    Як особливості рельєфу позначилися на характері течії і будові річкової долини Дністра?

3.    Які річки України належать до басейну Азовського моря? Назвіть особливості їх живлення та гідрологічного режиму.

4.    Яке значення мають річки в житті та господарській діяльності людини?

5.    Які річки протікають у вашій місцевості? Охарактеризуйте їх.

6*. Люди завжди шанували річки. Вони оспівані й змальовані в різних художніх творах. Використовуючи літературні та інші джерела, підберіть поетичні рядки, уривки прози та репродукції картин, присвячені річкам.

ПРАКТИЧНА РОБОТА 7. Початок. Проджовження на с. 168, 174 х

1. Підпишіть на контурній карті назви найбільших річок України — Дніпро, Дунай, Південний Буг, Дністер, Сіверський Донець.

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Бойко

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 4-08-2016, 02:30, Переглядів: 6922