Народна Освіта » Географія » § 55. Економічно активне населення та трудові ресурси України

НАРОДНА ОСВІТА

§ 55. Економічно активне населення та трудові ресурси України

Що вам відомо про безробітних у вашій місцевості та загалом в Україні?

Чи знаєте ви, що...

 

До останнього часу трудовими ресурсами в Україні вважалося працездатне населення віком 16-60 років (для чоловіків) і 16-55 років (для жінок). Нині, у зв'язку з європейським вибором України, відбувається перехід на міжнародні стандарти. Іож тепер трудовими ресурсами в нашій країні є працездатне населення віком від 15 до 70 років.

 

 

ЕКОНОМІЧНО АКТИВНЕ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ. Кількість економічно активного населення у нашій державі становить 27,5 млн осіб (62 % населення країни). Цей показник відповідає середньосвітовим. Як ви вже знаєте, до економічно активного населення належать не лигає працюючі (економічно зайняте населення), а її безробітні.

У різних регіонах України частка економічно зайнятого населення є неоднаковою. Найвищою юна є в Києві — 64%, а найнижчою в Тернопільській області 53% від економічно активного населення. І (є непогані показники, зважаючи на той факт, що в Україні значна кількість пенсіонерів, які не працюють. Частка економічно активного населення в сільській місцевості наближається до 50%, а в містах перевищує 60%.

СТРУКТУРА ТРУДОВИХ РЕСУРСІВ. Orpyiciypa трудових ресурсів є дуже чутливою до змін в економіці, завдяки їй можна спостерігати основні етапи її розвитку. Наприклад, у 1991 1995 рр. сукупна кількість зайнятих у промисловості та на будівництві перевищувала 32%. У 1999 р. робітники становили 58,7% трудових ресурсів, службовці 26,1%, а число зайнятих у сільському господарстві було 15%. Але протягом останніх років ця структура докорінним чином змінилася. По-перше, збільшилася частка нових структурних компонентів господарства, якими є селянські ферме|)еькі господарства, особисті підсобні господарства, приватні фірми та кооперативи з виробництва товарів і послуг. Нинішній розподіл трудових ресурсів України по галузях подано на мал. 177.

На розподіл трудових ресурсів значною мірою впливає «старіння нації*, що призводить добрану робочої сили. В кри зоні періоди цього не підчувасті>ся, але в періоди економічного зростання країни виникає потреба в окремих фахівцях. Наприклад, брак спеціалістів οκ[μ·μιιχ галузей відчувався у 2003 р., коли зростання економіки нашої країни становило 9%.

Зміна структури трудових ресурсів, в свою чергу, викликає проблему реорганізації виробництва. Сьогодні, порівняно з минулими роками, стабільною є частка працівників охорони здоров'я, науково-освітньої та культурної С(|юр. Зросла частка зайнятих у торгівлі та сфері обслуговування, а також в апараті управління. Постійно збільшується кількість зайнятих у IT- сфері.

Трудові ресурси — важливий фактор розвитку економіки країни. Населення своєю трудовою діяльністю забезпечує виробництво матеріальних засобів свого існування та надан-

ни необхідних послуг. Кількість працездатного населення в Україпі становить майже 25 мли осіб. Зайнята в суспільному виробництві частина населення є найбільш активною продуктивною силою суспільства, бо саме вона бере активну участь у створенні матеріальних цінностей. Частина матеріальних цінностей іде на споживання, а частина — на розвиток виробництва, що сприяє підняттю життєвого рівпя населення.

Проаналізуйте, як змінилася структура трудових ресурсів (мал. 177) за останні два десятиліття? На вашу думку, ці зміни є позитивний чи негативний явищем для економіки? Чому?

 

Чи знаете ви, що...

 

України є цивілізованою країною Європи. Про це свідчать такі факти: високий ступінь забезпечення населення медичними працівниками. 100% грамотність, чому сприяє обов'язкова загальна середня освіта, значна частка студентів серед молоді та безумовно ефективна робота центрів зайнятості в усіх регіонах країни. Тож усім охочим надасться підтримка для здобуття освіти і отримання роботи.

 

При плануванні розвитку і розміщення виробництва та окремих галузей народного господа|>єтва практичне значення мають чисельність наявних трудових ресурсів та джерела їх поповнення. Але для ефективного функціонування народ ного господарства з постійним зростанням продуктивності праці недостатньо кількісного виміру трудових ресурсів. Не мепга важливим є їхня якісна характеристика: рівень освіти, професійно-ква ліфі каці йна підготовка, фізичний стан та ін.

Для функціонування різних галузей народного господарства потрібні трудові ресурси лише певної якості, в тому числі і певної статі. Існує цілий ряд галузей, де більш доцільним є використання праці чоловіків, а в інших переважно жінок.

ПРОБЛЕМИ ЗАЙНЯТООП НАСЕЛЕННЯ. Як і в біль шості країн світі', в нашій країні існує проблема зайнятості населення. Найгостріше вона відчувається у сільській місце пості та малих містах. У різпих регіонах країни вона мас різні прояви. Проте кількість безробітних в Україні не є значною. Центри зайнятості, керуючись державними програмами, надають консультаційну та фінан-rrmv допомогV бряпобітним

ЩОДЕННИК ДОСЛІДНИКА

1.    В Україні економічно активне населення становить 62 %, що відповідає серед-

ньосвітовим показникам.

2.    На розподіл трудових ресурсів в Україні істотно впливає старіння нації.

3.    Трудові ресурси є важливим фактором розвитку економіки країни.

т

1.    Назвіть регіональні особливості економічно-зайнятого населення України.

2.    Як змінилася структура трудових ресурсів у нашій державі за останні два десятиліття?

3.    Як ви вважаєте: проблема безробітін є істотним чи пересічним явищем у житті України?

4.    Висловіть власне судження щодо якісної оцінки трудових ресурсів в Україні. Чи відповідає вона запитам особистості, вимогам ринку праці?

^ Мої компетентностіГ самоперевірка знань і досягнень

1.    Для демографічної ситуації в Україні характерними є:

А депопуляція    В високий рівень дитячої смертності

Б    додатне сальдо міграцій    Г    високий рівень народжуваності

2.    Які головні причини відтоку населення з України на сучасному етапі?

Л економічні    Б політичні    В релігійні    Г екологічні

3.    Виберіть з переліку народів ті (три), що є корінними жителями на території України.

Λ    росіяни

Б    українці    Д    кримські татари

В    білоруси    E    греки

Г    караїми

4.    Зазначте три міста з населенням понад 1 млн осіб.

А    Запоріжжя    В    Одеса    Д    Харків

Б    Київ    Г    Кривий Ріг    E    Львів

5.    Як називають людей, зайнятих у господарській діяльності?

А    трудові ресурси    В    працездатні люди

Б економічно активне населення    Г економічно зайняте населення

6.    Виберіть з названих міських агломерацій ті (три), що є біцентричними.

А    Дніпропетровсько-Дніпродзержинська

Б    Одеська

В    Харківська

Г    Донецько-Макіївська

Д    Львівська

E    Горлівеько-Єнакїївська

7.    До якої групи міст за функціями наложить Харків?

А багатогалузеві промислові, адміністративні і курортно-наукові центри Б    спеціалізовані промислові центри

В транспортні та транспортно-промислові центри Г    курортно-оздоровчі центри

8.    Дайте визначення понять:

А    природний приріст

Б    внутрішні міграції

В    трудові ресурси

9.    Назвіть чотири області України, які мають найвищий рівень урбанізації.

10.    Зазначте область України, яка має найвищий відсоток сільського населення.

11.    Які національні меншини є найбільш чисельними в Україні? Обґрунтуйте чому.

12.    Охарактеризуйте сучасний стан урбанізації в Україні. Спрогнозуйте особливості цього процесу в найближчому майбутньому.

 

РЕГОНАЛЬНІ особливості ГЕОГРАШІЧНИХ НАЗВ В УКРАЇНІ

Пригадайте з уроків української мови, що таке топоніми. Які назви мають географічні об'єкти вашої місцевості?

Пригадайте, як у давнину називалися Дніпро. Дністер, Південний Буг.

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Топузов

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 16-08-2016, 01:10, Переглядів: 3161