Народна Освіта » Географія » § 54. Економічно активне населення та трудові ресурси світу

НАРОДНА ОСВІТА

§ 54. Економічно активне населення та трудові ресурси світу

Пригадайте, які види ресурсів вам відомі?

УсІ особи чоловічої та жіночої статі, які забезпечують пропозицію робочої сили, становлять економічно активне населення. Тобто, це не всі особи працездатного віку, а лигає ті, хто дійсно бере участь у суспільному виробництві «га бажає бути його учасником. До економічно активного населення належать особи віком від 15 до 70 років (такі вікові межі встановлені в Європейському Союзі, проте верхній показник різниться у регіонах світу), що працюють у різних галузях економіки або своєму домашньому господарстві. Проте до цієї категорії не належать учні, які досягли працездатного віку, але щюдовжують навчатися в школі, коледжі, університеті тощо.

ТРУДОВІ PCCУ PC H. Трудовими ресурсами називають ту частину населення країни віком від 15 до 70 років, яка має необхідний рівень фізичного розвитку, освіти, професійних здібностей для роботи в сфері суспільно-корисної діяльності. Трудові ресурси є найважливішою щюдуктивною силою суспільства. Фактично це потенційна маса живої праці, яку в даний період має держава. Особливо цінними є висококваліфіковані трудові ресурси та наукові працівники, які своєю діяльністю можуть оптимізувати господарство країни. Тому високорозвипеиі та багаті країни здійснюють

«перекачування мізків* коли заохочують до виїзду у ці країни найцінніші трудові ресурси.

У сучасному глобалізованому світі, заповненому різними Гаджетами та інформаційними продуктами, як не дивно, не всі люди вміють читати і писати.Частка неписьменного населення у світі становить 15 %, більшість із них — мешканці держав, що розвиваються. За кількістю неграмотних особливо виділяються деякі країни Ази та тропічної Африки: Ьур-кіна-Фасо —■ 78 %, Чад — 75%, Нігер — 73%, Афганістан — 72 %, І вінея — 70%, Сомалі — 63 %, Бутан — 53%. Більше половини населення не вміють читати та писати у Бангладеш, Непалі, Пакистані. За чисельністю неписьменного населення світовим лідером є Індія — близько 350 млн осіб (35 % населення), з яких дві третини — жінки. Таким чином, кожен третій неписьменний у СВІТІ — індієць.

 

 

Чисельність економічно активного населення зазвичай дещо менша, ніж трудових ресурсів. У світі трудові ресурси становлять близько 60-65 %, а економічно активне населення — 45-50 %. Таким чином, в окремих регіонах та країнах світу виникає брак трудових ресурсів, це є одним із чинників міграцій. У світовому масштабі можна визначити |Х‘гіони з недостатнім рівнем забезпечення трудовими ресурсами (Канада, США, Австралія, країни Скандинавії) та регіони з надлишком трудових ресурсів (Південна та Південно-Східна Азія, Африка, Латинська Америка).

ПРОБЛЕМА БЕЗРОБІТТЯ Проблема безробіття є актуальною для всього світу. Вона характерна і для промислово-розвинених країн, і для країн, що розвиваються. Переважну більшість безробітних становлять жінки, оскільки вони здебільшого зайняті в галузях, що швидко реагують на економічні потрясіння. Останнім часом збільшується число молоді, що виходить на ринок праці, але не може знайти собі роботу. Загалом у світі налічується близько 200 млн безробітних.

Значний вилив на безробіття має характер концентрації економічно активного населення. В наш час близько 60% його проживає в Азії, при цьому 25% — у Китаї. Крім цього, збільшився рівень цього показника в Африці та країнах Латинської Америки. Ці та інші чинники впливають на збільшення кількості безробітних, адже змінюється цінова політика у використанні робочої сили. Наприклад, європеєць на нскваліфікованих роботах не буде працювати за ту платню, яку отримує африканець.

ЩОДЕННИК ДОСЛІДНИКА

1.    Економічно активне населення — це всі особи чоловічої та жіночої статі, які забезпечують пропозицію робочої сили.

2.    Трудові ресурси — це частина населення країни віком від 15 до 70 років, яка має необхідний рівень фізичного розвитку, освіти, професійних здібностей для роботи в сфері суспільно-корисної діяльності.

3.    У світі трудові ресурси кількісно перевищують економічно активне населення, що призводить до міграційних процесів.

4.    Проблема безробіття найгостріше стоїть у країнах, що розвиваються.

ЗНАЮ, РОЗУМІЮ. ВМІЮ ПОЯСНИТИ

1.    І Іроаналізуйте характер розподілу трудових ресурсів між великими регюнами світу.

2.    У чому полягає відмінність між трудовими ресурсами і економічно активним населенням?

3.    Як ви вважаєте, чи можливо таке, що проблема безробіття зникне найближчим часом? Чому?

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Топузов

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 16-08-2016, 01:09, Переглядів: 2155