Народна Освіта » Географія » § 53. Зайнятість населення в Україні

НАРОДНА ОСВІТА

§ 53. Зайнятість населення в Україні

Ви дізнаєтесь:

  • про кількість і якість трудових ресурсів України
  • про економічно активне населення нашої країни
  • про зайнятість населення та безробіття в Україні

Пригадайте:

  • що таке трудові ресурси, економічно активне населення, депопуляція
  • характерні риси вікової структури населення України
  • показники безробіття

Кожна нація має власний менталітет — особливі, типові риси, які впливають па поведінку в суспільстві, родині, па продуктивність праці. Менталітету українців властиві поєднання нестримного прагнення особистої незалежності й толерантного ставлення до поглядів інших людей, любов до землі, сумлінність у праці.

Трудові ресурси та економічно активне населення України.

В Україні працездатними вважаються чоловіки і жінки віком від 16 до 59 рохсів (з урахувапиям поступового підвищення пенсійного віку жінок). Отже, основу трудових ресурсів становить населення середнього віку. При цьому молодь до 20 роїіів переважпо навчається і не виходить па ринок праці.

Як і в більшості сусідніх держав, кількість трудових ресурсів в Україні за остаипі 20—25 років зменшилася. Це насамперед пояснюється депопуляцією. Також для України характерним є збільшення середнього віку населення. Крім природних чинників па це впродовж певного періоду негативно віхливала міжнародна міграція. Така ситуація приводить до формування несприятливої вікової структури трудових ресурсів і впливає па

їх якість: із віком люди стають менш мобільними, неохоче змінюють спеціальність і місце роботи, частіше хворіють. Це створює певні перешкоди для запровадження новітніх технологій і відповідної перекваліфікації працівників.

Існують внутрішні відмінності в забезпеченості трудовими ресурсами. Завдяки більш сприятливій демографічній ситуації в західній частині України більшою є питома вага населення працездатного віку. У центральній, півдеппій і східній частинах частка працездатного населення молодшого віку нижча, ніж па заході (особливо гострою є проблема «старіння* робочої сили в Чернігівській, Сумській, Запорізькій та Луганській областях). Проте кількість трудових ресурсів тут більша, оскільки більшою є кількість населення.

Майже 90% зайнятих у господарстві становлять фахівці з вищою та середньою освітою. Серед зайнятого населення приблизно кожний четвертий працює в сільському господарстві, кожний п'ятий — у промисловості, кожний сьомий — у торгівлі (значна частина змушена працювати не за фахом). Загалом кількість зайнятих у промисловості за останні 25 років зменшилася, а у сфері послуг — збільшилася. Найбільш високий рівень зайнятості в промисловості мають Дніпропетровська та Запорізька області. Найнижча

Дані без урахування тимчасово окупованої території АР Крим, м. Се-настоноля й частини Донецької та Луганської областей.

частка зайнятих у промисловості спостерігається у Вінницькій, Волинській, Тернопільській, Хмельницькій та Чернігівській областях. Тут досить велика питома вага зайнятих у сільському господарстві.

Економічно активне населення віком 15—70 років у 2015 р. склало 18,2 млп осіб, або 62,3% населення відповідної вікової групи (рис. 1). За міжнародними стандартами цей показник є досить високим.

Проблеми зайнятості населення.

Сучасний етап соціально-економічного розвитку України не забезпечує повного використання економічно активного населення. Його частка в останні роки зменшується.

В Україні використовується поняття зареєстрованого безробіття, рівень якого у 2015 р. становив 1,8%. Однак офіційний показник не відображає прихованого безробіття (робота неповний тиждень, збереження робочого місця без реального відпрацювання, вимушений достроковий вихід па пенсію), а також безробіття без звернення до Державної служби зайнятості. Тому' рівень безробіття, розрахований за методологією Міжнародної організації праці (МОП), у п'ять разів перевищує зареєстроване безробіття.

У 2015 р. максимальне значення рівня безробіття, розрахованого за методологією МОП, спостерігалося в Луганській, Донецькій, Полтавській та Чернігівській областях (від 11,5 до 15,6%), мінімальне — у місті Києві, Харківській, Одеській, Київський та Дніпропетровській областях (від 6,8 до 7,1 %).

Серед офіційно зареєстрованих безробітних 2/3 становили жителі міських населених пунктів, решту' — сільські жителі. Щодо статево-вікової структури, то понад 60% безробітних складають жінки, причому третина з них віком до 35 років. Порівняно високим є рівень безробіття також серед осіб персдпепсійного віку'. Зазначимо, що розрахунки за методологією МОП свідчать, що серед чоловіків безробітних більше, ніж жінок.

Економічно неактивне населення у 2015 р. становило 12,1 млп осіб. Із них кожен другий — пенсіонер, кожен п’ятий — учень або студент, також кожен п’ятий зайнятий у хатньому господарстві.

На сучасному етапі основне завдання держави полягає в нормалізації ринкут праці та скороченні безробіття (як зареєстрованого, так і прихованого). Це можна зробити завдяки сприянню розвитку дрібного та середнього підприємництва шляхом зменшення

податкового тиску, залучення конкуренції, допомоги з працевлаштування, створенню сприятливих умов для бажаючих отримати нову спеціальність під певні робочі місця тощо (рис. 2).

Головне

Кількість трудових ресурсів в Україні за останні 20—25 років зменшилася.

90% трудових ресурсів країни складають фахівці з вищою та середньою освітою.

Серед зайнятого населення колений четвертий працює в сільському господарстві, кожний п'ятий — у промисловості, кожний сьомий — у торгівлі.

Сучасний етап соціально-економічного розвитку України не забезпечує повного використання праці економічно активного населення.

Запитання та завдання для самоперевірки

1.    Назвіть кількісні та якісні характеристики трудових ресурсів України.

2.    У яких сферах спостерігається максимальна економічна активність населення? Чому? 3. Які відмінності існують у складі зайнятого населення? 4. Як змінюється рівень безробіття в різних областях України?

Поміркуйте

1. Чому для сучасного господарства характерний випереджальний розвиток у сфері послуг?

2. За яких умов частина економічно неактивного населення може перейти в групу зайнятого населення?

3. Чому частина безробітних не звертається до Державної служби зайнятості? 4. Якою є мета створення системи соціального захисту населення?

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Довгань

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 5-08-2016, 21:20, Переглядів: 1433