Народна Освіта » Географія » § 50. Україна в урбанізованому світі XX століття

НАРОДНА ОСВІТА

§ 50. Україна в урбанізованому світі XX століття

 Частка міського населення в Україні почала стрімко зростати з середини XХет. Удосконалювалася міська інфраструктура, поширювався міський спосіб життя. Проте у більшості міст нашої країни зберігався старий спосіб життя. Найбільш урбанізо-ваними містами у той час в Україні були Одеса, Львів та Київ.

Вивчати урбаністичні процеси в Україні розпочав Володимир Кубійович під час дослідження лемківського міста Новий Сонч. Пізніше зростання ролі міст в нашій країні досліджували Л. Корецький, Ф. Заставний, О. ІІІаблій та ін.

 

Мал.161.

Карта «Процеси урбанізації в Україні»

 

1.    Знайдіть на карті найбільші агломерації нашої країни.

2.    Укажіть моноцентричні й біцентричні агломерації України.

3.    Спрогнозуйте зони виникнення поліцентричних агломерацій. Відповідь обґрунтуйте.

Загальні риси урбанізації по-різному виявляються у регіонах України. Це передусім залежить від рівня і типу оспосппя території. Для України, п якій традиційно високий рівень розвитку мають сільське й лісове господарства, характерний аграрний тип освоєння. Із розвитком видобувпих і обробних галузей промисловості цей тип трансформувався у більшості регіоні в аграрно-промисловий (Київська, Львівська, Полтавська, Харківська області), а у деяких у промислово-аграрний (Донбас, Придніпров’я).

 

 

ВІТЧИЗНЯНІ ΛІ ЛОМ KPAЦІЇ. Україна належить до країн з високим рівнем урбанізації, адже кількість міського населення в нашій державі становить 68,7% (2015 р.). Проте, кількість та людність міст України η різних регіонах неоднакова. Це виявляється, насамперед, у різних темпах урбанізації. У регіонах з інтенсивним промисловим і транспортним будівництвом, їх більше, ніж в аграрних. Розвиток промисловості це найважливіший чинник урбанізації R сучасний період. Хоча відомо, що виникнення міст і їх розвиток тривалий час були зумовлені іншими чинниками: торгівля, оборонні функції та ін. У високоіндустріальних регіонах процес урбанізації виявляється у виникненні нових містечок, великих міст і поширенні МІСЬКОГО способу життя майже на всій території регіону.

Близькість міських поселень між собою приводить до поширення несільськогосподарських видів діяльності у сільській місцевості, значна частина сільських жителів беі>с участь у маятникових трудових поїздках, користуючись при цьому соціальними послугами у містах. У таких регіонах значно вищий рівень благоустрою у сільській місцевості, забудова сіл має деякі риси міської, тобто міський спосіб життя поширюється і на сільську людність.

Найвищий рівень урбанізації в Україні спостерігається в м. Києві (100%), так як він є окремою адміністративною одиницею. Донецькій (90%), Луганській, Харківській, Дніпропетровській та Запорізькій областях. Досить своєрідним є той факт, що рівень урбанізації в Сумській, Чернігівській та Кіровоградській областях є вищим, ніж у Львівській, Київській та Житомирській. Це пов’язано, відповідно, з більшим та меншим відтоком сільського населення у міста в середині областей. Середній рівень сільського та міського населення — 50% має Вінницька область.

Сільське населения домінує над міським лише в п’яти областях України: Закарпатській, Чернівецькій, Івано-Франківській, Тернопільській та Рівненській. Усі вони розміщені в Західній Україні. Найбільша частка сільського населення у Закарпатській

області 63,2%, тож вона найменш урбанізована.

У регіонах з густою мережею міських поселень ймовірність появи великих і середніх міст зростає, тому тут формуються агломерації. В Україні є: моноцентричні (навколо міст-мільйонників та найбільших міст) та біцентричні (Донецько-Макіївська, Горлівсько-Єнакіївська, Дніпропе-тровсько-Дніпродзержииська) види агломерацій. Поліцентрична у віддаленій перспективі може сформуватися в районі Донбасу.

ДКУІМіАИІЗАЦІЯ. Процес урбанізації в Україні значно сповільнив свої темпи у другій половині XX ст., а наприкінці минулого століття він призупинився. IIa початку XXI ст. під впливом соціально-економічних умов (зниження рівня і якості життя людей, безробіття, міграції, погіршення демографічних показників та ін.) в регіонах України розпочалися процеси деурбанізації. Вони ще не позначилися на деяких показниках урбалізованості (частка міських жителів залишається стабільною у державі, а в окремих регіонах вона навіть збільшується), але вже помітні їх вияви. Основною ознакою деурбанізації є зменшення чисельності міських жителів. Це відбувається як за рахунок зменшення природного приросту міського населення, так і внаслідок посилення його міграційної активності. Чимало міських мешканців (колишніх вихідців ізсіл) повертаються у села (рееміграція), впливаючи певним чином па перерозподіл населення між містом і селом.

Отже, урбанізація — це не якийсь неосяжний процес, а достатньо вивчений, як з точки зору географії, так і соціології. Демографічні процеси, в тому числі й урбаністичні, розвиваються за своїми законами та закономірностями. В багатьох країнах світу ще триває урбанізаційний бум. В Україні ці процеси стабілізувалися, як і η більшості країн Європи. Навіть намітилися деурбанізаційні тенденції, що позитивно впливає на екологію і розпиток передових технологій.

ЩОДЕННИК ДОСЛІДНИКА

1.    Україна має значний рівень урбанізації — 68. 7%.

2.    У нашій країні частково виявляються процеси деурбанізації: створення житлових комплексів у передмістях Києва та інших великих міст; відтік частини населення із міст Донбасу в сільську місцевість тощо.

3.    В Україні представлені моно- та біцентричні типи агломерації. Поліцентрична перебуває в стані формування.

1.    Охарактеризуй ге процеси урбанізації в Україні. Зіставте їх із заіальносвіто-вими.

2.    Які вияви в нашій країні має деурбанізація?

3.    Назвіть найбільші агломерації України. Спрогнозуйте їх подальший розвиток.

4.    За допомогою карт шкільного атласу зіставте розміри Донецько Макіївської та Дніпропетровсько-Дніпродзержинської агломерацій.

5.    На контурну карту нанесіть найбільші агломерації України.

6.    Охарактеризуйте свій населений пункт з точки зору урбаністичних процесів.

МАРШРУТ З ппЄсіі .с:пґ.Н

Мої орієнтири:

розуміти сутність понять: «раса», «нація», «мовна сім'я»; райони розселення національних меншин в Україні;

знаходити в різних джерелах інформацію, що характеризує етнічний склад населення України й окремих країн;

характеризувати національний склад населення України за картографічними і статистичними матеріалами;

порівнювати етнічний склад населення регіонів України;

оцінювати важливість толерантного ставлення до представників інших рас, національностей.

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Топузов

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 16-08-2016, 01:05, Переглядів: 2110