Народна Освіта » Географія » § 61. Урбанізація. Міські агломерації

НАРОДНА ОСВІТА

§ 61. Урбанізація. Міські агломерації

1.    Пригадайте, яка чисельність населення в Україні та в світі?

2.    Яких населених пунктів на Землі більше — сільських чи міських?

Що таке урбанізація. У світі в цілому, і в нашій країні також, з другої половини XX ст. відбувається процес урбанізації. Ви вже знаєте, що понад 50 % населення світу живе в містах. В Україні цей показник впритул наблизився до 70 %. Найвищим він є

Урбанізація — процес підвищення ролі міст і міського населення у розвитку суспільства, поширення МІСЬКОГО способу життя.

 

Міська агломерація — форма розселення, територіальне скупчення населених пунктів, об'єднаних функціональними, економічними, трудовими, соціальними, культурно-побутовими, рекреаційними, екологічними та іншими зв’язками й інтересами.

 

 

на Донбасі (Донецька область — 90,6 %, Луганська — 86,8 %) та Придніпров’ї (Дніпропетровська область — 83,5 %). Водночас на Донбасі є міста і селища, де навіть до війни з Росією, кількість населення постійно зменшувалася впродовж більш як 40 років. Це Єнакієво, Алчевськ, Брянка та ін. Значний рівень урбанізації спостерігається також у Харківській, Одеській, Запорізькій та інших областях. Найнижчим він є в Закарпатській, Чернівецькій та Іва-но-Фрашсівській областях.

Через формування великих скупчень населених пунктів різної величини навколо найбільших міст світу утворюються міські агломерації. Найбільші з них сформувалися навколо Токіо, Мумбаї, Мехіко, Сан-Паулу (мал. 165), їх наздоганяють Нью-Йорк, Пекін, Нью-Делі, Шанхай, Колката, та ін.

За допомогою сайту 8tatistiquea-mondiales.com прослідкуйте за змінами, які відбулися з моменту написання цього підручника щодо поданої вище інформації. Передумовами урбанізації є розростання в містах промисловості, розвиток їх культурних і політичних функцій, поглиблення територіального поділу праці. Для урбанізації характерний

приплив у міста сільського населення і зростаюча його маятникова міграція із прилеглого до найближчих малих міст сільського оточення, а з них — у великі міста на роботу, навчання, за культурно-побутовими потребами тощо.

 

Види міських агломерацій.

Агломерації бувають моноцентричними (одноцентричними), бі-центричними (двоцентричними) і поліцентричними (багатоцен-тричними) (.«ал. 166). Класичними прикладами моноцентричних агломерацій в Україні є Київська і Харківська, де навколо одного великого міського центру розташовані значно менші міста, селища міського типу і села, які разом з Києвом і Харковом формують моноцентричні агломерації.

Донецьк і Макіївка разом з прилеглими невеликими містами і робітничими селищами утворюють біцентричну До-нецько-Макіївську агломерацію.

Дніпропетровськ разом з Дніпродзержинськом і Новомосковськом формують поліцентричну агломерацію (.«ал. 167).

У найбільш густозаселених районах світу великі міські агломерації зливаються і перетворюються на мегаполіси. Найчастіше вони формуються на узбережжі океанів. Найбільші з них виникли вздовж Тихоокеанського узбережжя Японії (від Токіо до Осаки і Кобе) і північно-східного узбережжя СІІІА (від Бостона до Вашингтона). Ці мегаполіси отримали скорочені назви Токайдо і Босваш. Окрім того, значними мегаполісами є Чипітс (район Великих озер в США і Канаді від Чикаго до Піт-сбурга), «Блакитний банан» у Європі, Лондон-Ліверпуль у Великобританії, Сансан або Каліфорнійський (від Сан-Франциско до Сан-Дієго) у СІНА, Дельта Янцзи в Китаї, Дельта Перлинної

річки (річки Чжуцзян на березі Південно-Китайського моря) в Китаї. На його базі в Китаї планують створити найбільший ме-гаполіс світу, який буде у 26 разів більшим за площу Лондона і там буде зосереджена 1/10 частина економіки країни!

Як ви вважаєте, чи є в такого скупчення міст недоліки?

Світові (глобальні) міста відіграють головну роль у формуванні сучасної глобальної світової економічної системи. їх виокремлення пов’язане з прискореними темпами глобалізації і різною роллю великих агломерацій у житті людства. У наш час найбільше під це поняття підпадають Лондон, Нью-Йорк і Токіо. Це міста-організатори сучасного глобалізованого світу, де відбувається найбільше зустрічей, форумів, людей, які визначають стратегію розвитку людства на найближчий період.

В Україні ознаки світових міст дедалі більше простежуються в таких містах, як Київ, Харків, Одеса і Львів.

Процес підвищення ролі міст і міського населення у розвитку суспільства, поширення міського способу життя називається урбанізацією.

Скупчення населених пунктів різної величини навколо найбільших міст утворюють міські агломерації, які бувають моно-, бі- та поліцентричними. У найбільш густозаселених районах світу вони зливаються і утворюють мегаполіси.

Найбільше під поняття «світові міста# підпадають Лондон, Нью-Йорк і Токіо. В Україні ознаки світових міст мають Київ, Харків, Одеса і Львів. Це міста — організатори сучасного глобалізованого світу, які визначають стратегію розвитку людства на найближчий період.

ЗАПИТАННЯ Й ЗАВДАННЯ

1.    Знайдіть та покажіть на політичній карті світу найбільші агломерації, мегаполіси, світові міста, найбільші міста в Україні.

2.    Поясніть значення понять «урбанізація», »міська агломерація», »ме-гаполіс».

3.    Поясніть, чому дедалі більше населення хоче жити в містах?

4.    За допомогою політико-адміністративної карти України назвіть міста, які входять до складу Київської, Харківської, Донецько-Ма-кіївської та Дніпропетровської міських агломерацій.

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Масляк

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 15-08-2016, 18:23, Переглядів: 3353