Народна Освіта » Географія » § 49. Урбанізація

НАРОДНА ОСВІТА

§ 49. Урбанізація

Пригадайте з курсу історії, коли виникли міста та з чим це було пов'язано. Як урбанізація впливає на розвиток господарства регіону й країни загалом?

Назвіть осередки розвитку культури в Давньому Римі та Греції. При гадайте з історії причини виникнення міст та їх характерні ознаки.

 

ЗРОСТАННЯ РОЛІ МІСТ. Перші міста з’явилися в давні часи. Людність деяких із них становила сотні тисяч осіб, що на тлі тодішнього народонаселення було надто високим показником. Такими містами були: Вавилон, Ніневія, Латна, Ci ань, Мемфіс. Першими урбаністичними центрами Античної епохи були Рим, Афіни, Карфаген, Олександрія. Населення тодішнього Риму перевищувало 1 мли осіб, саме місто мало чітку структуру забудови, ефективну систему водопостачання та каналізації, кілька десятків бібліотек. В епоху Раннього Середньовіччя великими містами Європи були Константинополь і Київ, проте за людністю їх перевищувала Кордова — Ί00 тис. осіб. В середні віки найбільш населеними були міста Китаю та Індокитаю. Найбільшим містом планети того часу вважається Ангкор Тхом, населення якого перевищувало 1 млн осіб. Його залишки досліджують і нині у джунглях Камбоджі. В Пізньому Середньовіччі відбулося зростання міст Європи (Парижа, Лондона, Неаполя, Венеції) та Азії (Нанкіна, Пекіна, Делі, Кіото).

Першим сучасним містом-мільйонннком вважається Токіо, кількість населення якого перевищила 1 млн осіб в 1803 р. (тоді нинішня японська столиця мала назву Едо). Наступним мільйонником у 1850 р. став Лондон. Таким чином, перші мегаполіси утворилися в острівних країнах. Приблизно в цей час у світі розпочалися процеси урбанізації зростання ролі міст у житті країни або регіону.

Таблиця 19

Етапи урбанізації та їх особливості

Етап

Особливості

1.

Початковий — XIX сі.

Процес урбанізації розпочався в Європі, Північній Америці,

2.

«Міського вибуху» перша полови на XX ст.

L

Пришвидшення іемпів зростання міською населення і поширенням урбанізації майже на всі регіони світу

3.

Глобальний — друї а половина XX ст.

Ще більше пришвидшення іемпівзросганнн міського населення, розвиток великих міст, перехід від точкового міста до агломерації (територіального угруповання міст і сільських поселень), а також формування мегалополісів (злиття місь ких агломерацій), що призводить до поширення міського способу життя на сільську місцевість

ОСОБЛИВОСТІ УРБАНІСТИЧНИХ ПРОЦЕСІВ У ЄВРОПІ ТА СВІТІ. Міста мають важливе значення у вивченні населення регіонів, країни в цілому, а також великих територій частин світу. Вивчення системи міст

країни — одне з важливих завдань географічної науки. Нині за особливостями територіально-урбаністичної структури розрізняють три типи країн: з високим, середнім і низьким рівнем урбанізації (мал. 157).

Чи знаете пн, що

 

найвищий, 100% рівень урбанізації характерний для міст-краін, або як їх ще називають карликових країн. Його реєструють у Ватикані (ця країна займає лише два квартали італійського міста Риму). Такий показник у Монако площею 1,9 кмг, яку повністю займають три міста: Монако. Монте Карло, Кондамін. Найурба нізованішим у світі є іакож Сінгапур — невелика за розмірами держава в Південно-Східній Азії. Міські околиці найбільшого в світі порту так розши рилися, що охопили всю територію країни.

 

Поміркуйте, як міста впливають на довкілля.

 

Частка міського населення в світі

1880 р. - 14%;    1990 р. - 46%;

1950 р. - 30%;    2007р. - 49%;

2050 (прогноз) — 67%

 

Як уже зазначалося. Європа постійно була ареною розвитку міст. Тобто вона є «батьківщиною урбанізації*. На європейських теренах відбувалися всі етапи урбаністичних процесів. Від утворення великих агломерацій і до процесів деурбанізації коли відбувається переселення із великих міст у передмістя. Прикладом цього явища є Париж, передмістя якого останнім часом зростали «знімаючи навантаження людського потоку* зі столиці.

Серед країн Європи є й такі, що не зазнавали стрімкого «міського вибуху», а їх урбапізаційні процеси розвивалися поступово та виважено, незважаючи на високий відсоток міського населення (Австрія, Швеція, Швейцарія). Натомість у країнах Азії та Латинської Америки (Індія, Китай, Мексика, Аргентина, Бразилія) стрімке зростання міст призвело до значних перетворень не лише в економіці країн, а й зумовило низку екологічних і соціальних проблем.

Рівень урбанізації в Україні є значно вищим за загальносвітові показники, проте він нее надто високим, що сприятливо позначається на розвиткові різних галузей економіки.

МІСЬКЕ ТА СІЛЬСЬКЕ НАСЕЛЕННЯ НА ТЛІ УРБАНІЗАЦІЇ. Якщо проаналізувати урбанізацію у кількісних вимірах, то це фактично є процес зменшення частки сільського населення. Адже сільське населення становило більшість уподовж усієї історії людства аж до початку XXI ст. У 2008 р. кількість міського населення на планеті нереви щило частку мешканців сіл. Усе це характеризує урбапіза-цію як глобальний процес. Проте велика концентрація міст у певних регіонах завдає непоправної шкоди природному середовищу. Особливо гостро ця проблема відчувається в Мумбаї, Мехіко, Сан-Паулу та мегаполісах Китаю.

АГЛОМЕРАЦІЇ ТА МЕГАПОЛІСИ. Збільшення кількості міст зумовлює утворення агломерацій — групи населених пунктів, між якими існують тісні взаємозв’язки. Агломерації бувають моноцентричними (формуються навколо найбільшого міста), біцентричними (утворюються навколо двох центрів), поліцептричпими (мають кілька центрів і охоплюють значну кількість міських поселень).

У 1950 р. лише одне місто світу (Нью-Йорк) мало населення, що перевищувало 10 млн осіб. У 2010 р. таких міст було яже 19. Найбільші з них Токіо (Японія). Мехіко (Мок сика), Мумбаї (Індія), Сан-Паулу (Бразилія), Нью-Йорк (США).

 

 

Спробуйте пояснити вислів, який часто вживають бразильці: «Сан-Паулу — це локомотив, що тягне за собою всю Бразилію».

 

 

Як і більшість міст, Ньо-Йорк має своє “Прізвисько» — Велике яблуко. Користуючись інтер-нет-джерелами, дізнайтеся чому. І Іідго-туйте ілюстровану презентацію про інші міста (три — чотири) та їхні «прізвиська».

 

Міста з населення понад мільйон осіб називають також мегаполісами (з давньогрец. «мега» — величии і «поліс» — місто). Проте останнім часом, цим терміном позначають пс тільки міста-мільйонники, а й величезні агломерації, в яких зливаються десятки, а часом і сотні міст, загальна кількість населення яких іноді перевищує 20 млн схиб. Найбільшими мегаполісами є:

Блакитний банан — суцільна міська смуга у формі півмісяця, що охоплює найбільші агломерації Англії, Бенілюксу, Західної Німеччини, крайнього сходу Франції, Швейцарії та Північної Італії; населення становить 90 млн осіб; Токайдо — суцільна міська смуга від Токіо до Кіото та Осаки, в Японії; населення — 55 мли осіб;

RocRaiu — суцільна міська смуга від Бостона до Вашингтона, в CIIΙΛ; населення — 50 млн осіб;

«Паща тигра» — узбережжя однойменної затоки, представлене суцільною смугою китайських міст, найбільшими з яких є Гонконг (Сянган), ІІІеньчжснь, Гуанчжоу; населення 40 млн осіб;

PioCaн — суцільна смуга міст від Ріо-де-Жанейро до Сан-Паулу, в Бразилії; населення — 38 мли осіб. СВІТОВІ МІСТ V. Значення багатьох міст визначається не лише кількісними показниками населення і навіть не обсягами виробленої продукції на його підприємствах. Кожне

місто, а особливо це стосується мегаполісів, відіграє певну роль у житті держави, а часом і всієї світової спільноти.

Міста, що мають вирішальне значення для забезпечення світової економічної діяльності, торгівлі, фінансових операцій навішають світовими містами. Воші і: місцем важливих міжнародних зустрічей і цим відіграють роль у світовій політиці.

Щорічно визначається рейтинг світових міст. Найвищі місця в ньому посідають: Лондон, Нью Йорк. Гонконг, Париж, Сінгапур, Токіо, Шанхай.

СУ БУ РВАНІ.і А ЦІ Я ТА ХИБНА УРБАНІЗАЦІЯ. Для розвитку міських поселень характерними є кілька етапів, серед яких субурбанізація — процес розвитку приміської зони навколо великих міст. Він пов'язаний з переходом виробництва на повий рівень, коли вирішальну роль відіграє не промислове виробництво, а створення нових технологій. Λ це не потребує великого зосередження робочої сили в місті. Таким чином можуть активно розвиватися передмістя. Це в більшості випадків ліпше з точки зору екологічного стану територій. Субурбанізація властива для територій, які пройшли пік індустріалізації, тобто концентрації промислового виробництва.

У більшості країн Азії та Африки рівень урбанізації відносно низький, але чисельність міського населення зростає досить швидкими темпами, що пов'язано з міграцією в міста значної кількості сільського населення. Це явище називають «хибною®, або «несправжньою» урбанізацією, тому що різке збільшення міського населення не супроводжується поширенням міського способу життя.

ЩОДЕННИК ДОСЛІДНИКА

1.    Урбанізація — це глобальний процес зростання ролі міст і міського способу життя.

2.    Україна має вищий, ніж середньосвітовий рівень урбанізації.

3.    Є три різновиди агломерацій : моно-, бі- та поліцентричні.

4.    Субурбанізація — це процес розвитку приміської зони навколо великих міст.

5.    Агломерація — сукупність промислових вузлів, область згущення міського населення.

6.    Деурбанізація — процес переселення із великих міст у передмістя.

7.    Хибна урбанізація — різке зростання кількості міського населення, яке не набуває ознак міського способу життя.

1.    Охарактеризуйте етапи розвитку урбанізації в світі.

2.    Зіставте рівні урбанізації у різних частинах світу. З чим це пов'язано?

3.    Що таке агломерація? Які вона має різновиди?

4.    Чим відрізняється субурбанізація віддеурбанізації?

5.    Назвіть п'ять найбільших мегаполісів світу. Позначте їх на контурній карті.

УКРАЇНА В УРБАНІЗОВАНОМУ •СВІТІ XXI СТОЛІТТЯ

Які українські міста є найбільшими?

З чим пов'язане розширення міст та приміських зон?

Чи знаєте вв, що...

 

Київ не завжди був найбільшим містом України. На початковій зтадії урбанізаційних процесів, у 189/ р. населення Одеси становило 403,8 тис. осіб, Києва — 247,7 тис., Харкова 173,9 тис., Львова 160 тис., Катеринослава (тепер Дніпропе-гOORChKl — 112.8 тис. осіб

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Топузов

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 16-08-2016, 01:04, Переглядів: 3747