Народна Освіта » Географія » § 47. Механічний рух населення

НАРОДНА ОСВІТА

§ 47. Механічний рух населення

Пригадайте з курсу історії середніх віків, який ви вивчали в 7 класі, що спричинило Велике переселення народів Дайте визначення терміну «міграція населення».

Поміркуйте, які причини від’їзду за кордон громадян України.

ВИДИ МІГРАЦІЙ· Переміщення людей з одного місця проживання на інше називається міграцією або механічним рухом. Виділяють внутрішню та зовнішню міграцію. Зовнішня міграція відбувається в двох формах: еміграція — виїзд громадян із своєї країни за кордон на постійне або тимчасове проживання та імміграція — в’їзд у зарубіжну країну на тимчасове або постійне місце проживання (мал. 144).

До основних причин міграції належать соціально-економічні. політичні, воєнні, екологічні чинники. Прикладами зовнішніх міграцій є переселення єврейського населення в Ізраїль, переселення населення з Афганістану в країни Свро-пи у зв’язку з нестабільною політичною ситуацією в країні та в результаті воєнних дій.

ЗОВНІШНЯ МІГРАЦІЯ ЯК ЯВИЩЕ СВІТОВОГО МАСШТАБУ. У 2015 р. світове співтовариство знову зіткнулося з «великим переселенням народів». Його основні потоки спрямовані з африканських та арабських країн Близького Сходу (Сирії, Іраку) в Європу. Ще один напрямок міграції в Європу веде із країн Центральної та південної Азії. Активні міграційні потоки спрямовані із країн Латинської Америки та Африки в США; із країн Східної Європи — в Західну Європу, Канаду та Австралію.

Зовнішні (міжнародні) міграції можуть бути: постійні або тимчасові, добровільні або вимушені, організовані або стихійні. Міграції розрізняють і за чинниками, що їх зумовлюють: економічна, політична, етнічна, релігійна, природна, побутова та ін. Найпоширенішою є економічна міграція. Це пов’язано з пошуком ліпших умов життя і праці, здобуття якісної і пере пек пшнс >ї освіти.

Особливий статус мають біженці — вимушені мігранти, переселення яких було спричинене загрозою втрати життя чи здоров’я, пригніченням і обмеженням прав людини. Розрізняють такі типи вимушених міграцій: екологічні (внаслідок техногенних і природних катастроф), воєнні (у разі воєнних конфліктів), релігійні (внаслідок конфліктів на релігійному ґрунті), національно етнічні (внаслідок міжнаціональних конфліктів).

У США тільки легальна імміграція становить 1 мли осіб на рік. А у країнах Перської затоки (Катарі, Бахрейні, Кувейті, ОАЕ) емігранти з Єгипту, Індії, Пакистану за своєю чисельні стю значно перевищують місцеве населення. У другій йоло вині XX ст. стала досить популярною зовнішня міграція інтелектуальної еліти націй («перекачування мізків»).

 

ГЕОгалактвка

 

ізиклмком для України стали воєнні дії на Донбасі, які тривають з березня 2014 р. У зв'язку з цим чимало людей змушені були шукати прихистку в інших регіонах України. Дізнайтеся, скільки наших спів вітчизників стали вимушеними внутрішніми мігрантами, де вони здебільшого знайшли собі нову домівку. Як вирішено мигання здобутія освіїи дня діїей-пере-селенців із зони АТО?

 

ВНУТРІШНІ МІГРАЦІЇ ТА ЇХ ВИЯВ В УКРАЇНІ. Переміщення населення з одного населеного пункту до іншого в межах однієї держави називається внутрішньою міграцією. Вона буває організованою та стихійною. Внутрішні переміщення відбуваються у межах: «село-місто», «місто-село», «село-село». Можуть бути міжрайонні міграції або міграції η нові економічні райони і т.ін.

Особливою формою внутрішніх міграцій є «маятникові міграції». Вони поширені в межах агломерацій між її центром великим містом та передмістями. Це типове явище як в Україні, так і інших країнах Європи.

Основні міграційні потоки всередині України спрямовані в бік столиці. Це є однією із причин зростання населення м. Києва. До столиці переміщується населення з Волинської, Рівненської, Чернівецької, Донецької,. Луганської областей. Певний потік мігрантів відчувають великі промислові міста — Одеса, Дніпропетровськ, Харків, Кривий Ріг. У межах західної частини країни міграційні потоки спрямовані в бік Львова.

Основними причинами трудових міграцій в Україні є: Неможливість знайти престижну роботу в сільській місцевості;

Низька заробітна плата вдома;

Вища престижність і оплата праці у великих містах; Екологічна катастрофа в зв’язку з аварією на ЧАЕС; Військові дії на крайньому сході України (окремі території Луганської та Донецької областей).

УКРАЇНА SiA TJU ЗОВНІШНІХ ІМІГРАЦІЙ. В Україні спостерігається негативне сальдо міграцій. Тобто з країни від’їжджає більше осіб, ніж прибуває. Причому її межі покидають здебільшого кваліфіковані робітники та науковці.

 

 

Україна і світ

 

В 2012 р. за офіційними даними кількість українських заробітчан у країнах Євросоюзу перевищувала 1,2 млн осіб. Цей показник вивів нашу країну на п'яте місце за кількістю трудових мігрантів в Європі піс ля представників Туреччини. Марокко, Албанії, Китаю. Наприкінці XX ст. Україна втратила значну частину наукового потенціалу, що негативно позначилося на економічному роз витку нашої держави.

 

а приїжджають — біженці та переселенці. Міграційна ситуація в Україні в цілому не є позитивною. Про це свідчать потужні потоки як внутрішньої, так і зовнішньої міграції. Хоча ця ситуація може цілком змінитися за умови поліпшення економічних показників усередині країни та припинення воєнного конфлікту на Донбасі.

Ще однією особливістю міграцій є те, що Україна досить часто виступає транзитним пунктом. Цьому сприяє розта шування країни на важливих міграційних потоках у межах стратегічних європейських транспортних коридорів. Тому наша країна повинна бути готовою до таких викликів, як незаконна імміграція та незаконний транзит мігрантів через українську територію.

ЩОДЕННИК ДОСЛІДНИКА

1.    Причини міграцій полягають у соціально-економічних, політичних, воєнних, екологічних проблемах.

2.    Існують внутрішні та зовнішні види міграції.

3.    Україна має негативне сальдо міграцій.

1.    Охарактеризуйте основні різновиди міграцій.

2.    Дайте визначення поняття «маятникові міграції».

3.    Зіставте причини та наслідки внутрішніх і зовнішніх міграцій.

4.    Охарактеризуйте основні міграційні потоки всередині України.

5.    Якою, на вашу думку, повинна бути міграційна політика нашої держави.

Обчислення показників природного та механічного руху населення в різних регіонах України (продовження; початок на с. 184)

5.    Ознайомтеся з основними поняттями :

<$>Валова міграція (BM) - це сума чисельності прибулих (П) і вибулих (В) у межах однієї країни чи регіону. Цей показник характеризує обсяг міграції за рік. Він визначається за формулою:

BM =П+В

3> Сальдо міграцій характеризує зміну чисельності населення країни або регіону за рахунок його механічного руху.

Am = П - В.

6.    Установггь кількість населення на кінець року та сальдо міграцій, якщо населення країни на початок року становило 44,1 млн осіб, кількість вибулих — 5,6 млн, а кількість прибулих -0,15 млн осіб.

7.    Визначте сальдо міграцій у країні з населенням 83,2 млн осіб, якщо кількість прибулих 8 неї становила 0, 24 млн, а вибулих 2,2 млн осіб. Установіть, як зміниться населення країни на кінець року, враховуючи міграції та природний приріст, який становить 22%о.

МАРШРУТ 2

г^ааеьі'іЕппгі

Моїорієнтири:    _

називати середній показник густоти населення в світі та Україні; розуміти сутність понять: «урбанізація», «субурбанізація», «агломерація», «мегалополіс»;

визначати показники урбанізованості території;

показувати на карті і називати регіони світу, країни, області в Україні з найбільшою і найменшою густотою населення та рівнем урбанізації, найбільші агломерації, світові міста, найбільші міста в Україні;

знаходити в різних джерелах інформацію, що характеризує особливості розселення населення в світі й окремих країнах, Україні та окремих її областях; розрізняти міські і сільські населені пункти, типи міст за людністю і функціями, місто, агломерацію й мегалополіс, темп і рівень урбанізації; пояснювати вплив природних і демографічних чинників на територіальні відмінності густоти населення;

порівнювати рівень і темпи урбанізації в Україні і світі; оцінювати важливість знань про особливості розселення населення.

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Топузов

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 16-08-2016, 01:03, Переглядів: 2355